První dojmy z Nikon D850 – revoluce nebo evoluce?

Společnost Nikon tento rok slaví 100 let od svého založení, můžeme tedy čekat, že se bude chtít předvést v co nejlepším světle. S výjimkou D5, na začátku minulého roku, to je již několik let, co Nikon představil full-frame zrcadlovku, a tak očekávání při představení D850, pokračovatele oblíbených modelů D810 a D800, jsou po všech stranách vysoká.

Nikon D850 vylepšuje oproti svému předchůdci téměř vše na co lze sáhnout – od senzoru, přes rozlišení, až po hledáček či display a my měli tu možnost si fotoaparát vyzkoušet při jeho nedávnem představení na český trh. Pojďme si nejprve shrnout vše co nabízí.

Kvalita obrazu a senzor

D850 nově disponuje BSI CMOS (Back-Side Illuminated) snímačem s obrovským rozlišením, a to 45,7 MP (45,4 využitel­ných), který postrádá, jak je již zvykem, low-pass filtr. BSI CMOS snímače se od klasických CMOS-ů liší tím, že elektrické obvody jsou z opačné strany snímače, a tak nebrání dopadajícímu světlu, jako je tomu u klasických CMOS-ů. Nový model se tak soustředí nejen na vyšší množství detailu, ale i obrazovou kvalitu za špatných světelných podmínek. BSI CMOS senzory byly vždy doménou především mobilních zařízení s menšími chipy. U větších senzorů se od nich naopak ustupovalo kvůli jejich technologické náročnosti a názoru, že obvody poměrem nezabírají tolik místa. Jak se s tím popral Nikon ukáže až důkladný test – přinese nový snímač revoluci ve fotografování za špatných světelných podmínek, a nebo se objeví obrazové vady?

Nativní ISO je v rozsahu 64–25 600 a ani na 25 600 nedochází k barevnému posunu či výraznému šumu. U předchůdců D800 a D810 už byl vidět posun do modra, což u D850 vidět není a fotografie vypadají opravdu dobře. Nikon uvádí, že obraz by měl dosahovat stejné kvality jako obdobné snímky na polovičních hodnotách ISO.

Ergonomie a konstrukce

D800 se drží výborně, D810 se drží výborně, D850 držení ještě o chlup zlepšuje hlubším a delším gripem, krom toho představuje revoluci ve fotografování ze stativu na výšku zabudováním stativové dírky. Teď vážně, stativová dírka vám umožňuje, aby fotoaparát nesklouzával dolů po destičce. Display je nejen dotykový, ale i výklopný, což oceníte především při fotografování od země v režimu živého náhledu (live view), kdy lze zaostřovat pouhým dotekem prstu na místo v obraze, a nikoliv pomocí ovládacích tlačítek. Nově má D850 po vzoru Canonu i joystick na ovládání ostřícího bodu.

Hledáček byl také vylepšen a to na 0,75× zvětšení. Kouká se tak do něj opět o trochu lépe. Tlačítka jsou podsvícena a tlačítko ISO se přesunulo na pravou stranu ke spoušti.

Co naopak zmizelo je integrovaný blesk. Většinu uživatelů to nejspíš trápit nebude, někomu mohl blesk dříve spíše zavázet, a naopak do fotoaparátu se vešel podstatně výkonnější autofokus společný s D5. Koho to může nazlobit jsou uživatelé, kteří používali blesk pro odpalování blesků externích nebo ti, kteří ho využívají svátečně, a tak žádný nepotřebují.

Video, FPS, ostření a příslušenství

D850 má 2 sloty na karty – SD a XQD. 153 ostřících bodů, z toho 99 přesnějších křížových, kde je především nutno zmínit, že nejsou umístěny pouze uprostřed, jako tomu bylo doposud, ale i z velké části na krajích.

Umožňuje až 6 FPS v živém náhledu a tichém režimu pomocí elektronické závěrky, což najde využití především v časosběrech, kdy nedochází k mechanickému opotřebení. V rychlosti snímaní se přibližuje profesionálnějším modelům a to se 7 FPS bez gripu, 9 FPS s gripem a EN-EL18a bateriemi, které dodávají vyšší proud, než standardní EN-EL15 nebo dokonce 30 FPS při 8 MP, kdy se využívá pouze část senzoru.

Video také nezůstalo pozadu. D850 umí 4K video 30 FPS. Full HD pak až 120 FPS, které lze 4× zpomalit rovnou ve fotoaparátu. Časosběry dokonce v 8K. Ne, že bychom si je na dnešních monitorech či televizorech zobrazili v celé své kráse, ale využití najdou především v post-procesu. 4K už tu máme nějaký ten rok, co ale stojí za zmínku je, že k natáčení je využit skoro celý senzor. Proč skoro? Video má poměr 16:9, kdežto fotografie 3:2, a tak se využívá celý na šířku, na výšku je trošku oříznut.

Další vychytávky čítají např. režim filmového skeneru, kdy pomocí adapterů ES-2 lze přefotit klasické filmy, a to i rovnou z negativu. A co GPS? GPS D850 nemá, ale co má je Bluetooth, resp. jeho méně náročnou variantu BLE (Bluetooth Low Energy) a Wi-Fi. A jak to souvisí s tím GPS? Pomocí Bluetoothu a technologie SnapBridge lze fotoaparát propojit s chytrým telefonem, přes který lze fotoaparát nejen ovládat, ale i použít jako GPS modul a zapisovat GPS souřadnice z mobilního telefonu do fotografií.

Shrneme-li to, co se zlepšilo – skoro vše a na první pohled se fotoaparát zdá téměř dokonalý. Je-li tomu opravdu tak, ukáže až důkladný test, kterého se dočkáte v nejbližších týdnech.

Na závěr přikládáme na shlédnutí námi pořízené fotografie včetně originálního rozlišení a porovnání JPEG a vyexportovaných RAW variant bez odšumění či doostření:


   

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    17.09.2017 10:58

    Líbí! Škoda, že nejsem bohatý Nikonista, ale chudý Canonista :'-(

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    20.09.2017 06:25

    Je to šikovný krasavec ! Škoda toho blesku. Už šetřííím :-)

  • Pavel Macenauer
    Pavel Macenauer
    Autor
    22.09.2017 00:28
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 20.09.2017 06:25:

    "Je to šikovný krasavec ! Škoda toho blesku. Už šetřííím :-)..." - zobrazit celý komentář

    Osobně mi ten blesk ani nevadí. Posledních pár let si nepamatuju, že bych ho použil, když už není světlo, tak 50/1.4. Nedávno se mi i stalo, že jsem si ho omylem otevřel v takové hektičtější situaci a než si to člověk uvědomil, kde je problém, protože měl oko nalepené na hledáčku, moment v čudu a všechny fotky přepálené :).

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    22.09.2017 12:34
    Reaguje na Pavel Macenauer 22.09.2017 00:28:

    "Osobně mi ten blesk ani nevadí. Posledních pár let si nepamatuju, že bych..." - zobrazit celý komentář

    :-D To znám !
    Je to fakt, když je dobré světelné sklo ten interňál je tam tak nějak navíc. Ani vlastně nevím, kdy jsem ho použil naposledy. Ale na ty odpaly třeba ...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram