Nový čip i zpracování dat, videorežim 4K, výklopné LCD, jen jeden slot na karty. Tam najdeme základní rozdíly mezi D7500 a D7200. Více o této nové zrcadlovce střední třídy v dnešním testu.

Autofokus

Systém autofocusu zůstal stejný jako u D7200. To je trochu škoda, ale je to pochopitelné. D500 by měl vlastní konkurenci a výrazně levnější. Připomenu, že pracovní rozsah je od -3EV do 19EV. O ostření se stará AF modul Nikon Multi-CAM 3500 II s TTL fázovou detekcí, možností jemného doladění zaostření (volba v menu), 51 zaostřovacími poli (15 křížových snímačů; 1 snímač s podporou světelnosti f/8). Praxe je taková, že fotoaparát ostří v šeru (až tmě) na něco, co už sami přes hledáček neuvidíte. Přisvícení osobně nepoužívám, protože když je třeba, je skutečně černá tma. Kdybych ho zapnul, nepostřehnu, že autofokus potřebuje chvilku čas. Krátce – autofokus funguje skvěle.

Čip a zpracování obrazu

Nikon D7500 ponížil rozlišení na 20,9 Mpx. Důsledkem má být a také je nižší šum, protože jednotlivé pixely jsou větší (o 16%). S tím souvisí i navýšení maximální hodnoty ISO na astronomických ISO 1 640 000. Standardně je k dispozici rozsah ISO 100 až ISO 51 200. Vyšší hodnoty se musí povolit v menu a k nim patří i nižší hodnota ISO 50. Že až takové hodnoty jsou obtížně použitelné, spíše jsou k ničemu, uvidíme dále. Vše souvisí se vším a tak najdeme i vyspělejší zpracování obrazu EXPEED 5, které je rychlejší a nepřekvapí, že buffer pobere až padesát snímků v RAW formátu. Při sériovém snímání lze fotit s maximální frekvencí 8 snímků za sekundu. Není bez zajímavosti i skutečnost, že v maximální kvalitě jpg je velikost souborů relativně malá.


Čip opět neobsahuje antialiasingový filtr. A to je docela důležitý fakt pro maximální ostrost fotografie. Teoretickou nevýhodou je možnost vzniku reálně neexistujících struktur při focení velmi jemných detailů, např. peří. Domnívám se, že to nastane skutečně výjimečně, pokud vůbec. Mně se to nestalo.

Funkce a vlastnosti

Vybavenost funkcemi je tradičně obrovská a spíše než na výčet v testu, je to o pročtení manuálu. Stále máme režim Dynamická volba zaostřovacích polí (s využitím 9, 21 nebo 51 polí), 3D sledování objektu a režim Automatická volba zaostřovacích polí. V režimu živého náhledu, kdy se uplatňuje systém detekce kontrastu, zůstalo také vše při starém. Funkce HDR se již zabydlela. Funkce Active D-Lighting již delší dobu považuji za velmi zdařilou a osobně fotím v režimu Auto (což je i tovární nastavení).


Bohužel opět došlo ke snížení množství snímků na jedno nabití baterie. Výrobce uvádí „jen“ 950 snímků, což je pokles o 23% v porovnání s D7200. Přesto to není výrazně omezující, pokud nejdete do divočiny.

Videorežim


Cituji z našeho dřívějšího článku: Kapitolou samou o sobě je potom video, s novým procesorem přichází i podpora 4K. Model D7200 podporoval pouze Full HD při 60 snímcích za sekundu. Problémem je při 4K videu ořez – ohnisko (resp. úhel záběru) musíte vynásobit (ještě oproti FX) 1,5×. Stejné je to u D500, takže musíte zapomenout na nahrávání širokoúhlých 4K videí. Pochopitelně máte vždy možnost přepnout do Full HD rozlišení. A přibyla možnost 4K timelapse videí. 

Ukázka videa FullHD.

Ukázka videa 4K.

Podle mě stále platí, že kontinuální ostření při videu nelze doporučit a aby nebylo vidět, že měníte zoom, tak se musíte samozřejmě hodně snažit.

Konektivita

Připojení Bluetooth® a Wi-Fi® fotoaparátu jsou k dispozici pouze při použití aplikace SnapBridge. Před použitím funkce SnapBridge s tímto fotoaparátem je třeba nainstalovat do kompatibilního chytrého zařízení aplikaci Nikon SnapBridge.

Bohužel vestavěný modul GPS nenajdeme.

   

Nikon D7500 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    09.10.2017 08:53

    Vypadá to dobře. Škoda ubrání slotu na kartu, ale od toho je teď holt D500. Vlastně to má teď Nikon stejně, jako Canon s 80D/7DII...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram