Vítězné fotografie soutěže "Máme rádi zvířata" (12.6.-12.8.)

Soutěž na téma "Máme rádi zvířata" probíhala na galerii od 12.6. do 12.8. Partnerem soutěže byla společnost Saal digital (www.saal-digital.cz), která věnovala všem zúčastněným cenu - poukaz na fotoslužby. 

Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku.

Ze všech došlých soutěžních fotografií na téma „Máme rádi zvířata“ vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších, které najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Všichni soutěžící obdrží poukazy od Saal digital (http://www.saal-digital.cz/).

Právě teď můžete soutěžit ve fotosoutěži „Ruch našeho města“, která trvá do 12.10.2017: https://www.fotoaparat.cz/…galerie/177/

1. místo – František Dulík: warrior 

O fotografii: Tak ako valná väčšina mojích fotografií, i táto vznikla v nedeľu ráno zhruba o 5:30. V to ráno bolo veľmi teplo, asi 16°C. Táto teplota nie je príliš vhodná na fotenie šidielok, na ktoré som sa chystal. Popri hľadaní šidielok, ktoré mali aspoň minimálnu snahu nechať sa fotiť a neodleteli, keď som sa k ním priblížil, som natrafil na mravce, ktoré sa starali o svoje vošky. Chvíľu som ich pozoroval a hľadal vhodnú kompozíciu a pozadie. Na moje sťastie, našiel som medzi nimi jedného „spiaceho“ jedinca, ktorý neprejavoval známky agresivity a nestaval sa do útočnej pozície, aby obránil svoje vošky.

Po pár testovacích fotografiách, aby som zistil ako bude vyzerať pozadie a svetlo, sa mi v blesku vybili batérie. Keďže blesk je doslova neoddeliteľnou súčasťou makro-fotografie, začal som hladať iný „pohľad“ na mravca. Aby som dostal čo najviac svetla na snímač, otvoril som clonu a zmenšil pomer zväčšenia na objektíve.

V tom čase akurát vychádzajúce slnko presvetlilo krík, ktorý bol za mravcom a vytvorilo krásne pozadie s mierne oranžovým farebným nádychom. Na mne bolo, už len udržať mravca v hĺbke ostrosti a … keď som sa pozrel na display fotoaparátu, priznám sa, že mi prešiel mráz po chrbte … tušil som, že to bude dobrá fotka a teší ma, že získala cenu v súťaži „Máme rádi zvířata“. Veľmi si to vážim a ešte raz ďakujem. 

Technika: EOS 70D; MP-E 65/2,8 macro, bez statívu. EXIF: 1/250s; f/5,6; ISO 100. Minimálne úpravy v LR5: expozícia +0,5; kontrast +100; vibrance +29 a pridaná vinetácia –11.

2. místo – Jaroslav Kovář: Rehek domácí

O fotografii: Ta­to fotka samičky Rehka domácího (Phoenicurus ochruros) vznikla u mého napajedla, které mám umístěné na zahradě. V horkých letních dnech, kdy ptáci přicházejí o vodní zdroje k pití a osvěžení koupelí, bývá u napajedla rušno. Všiml jsem si, že rehkové někdy, než usednou k mělkému okraji, zakrouží nad hladinou pomalým letem a právě v tomto okamžiku jsem se snažil zachytit danou akci.

Technika: Nikon D810, objektiv Nikon AF-S 500mm f/4 G ED VR. Úpravy v programu Adobe Photoshop Lightroom a Adobe Photoshop Elements.

Zajímám se především o fotografování přírody, převážně se zaměřením na ptactvo.

3. místo – Stanislav Marko: Veselí športovci

O fotografii: Fo­tografia vznikla v Zuberci, kde sa konali majstrovstvá sveta psích záprahov. Boli fantastické podmienky na fotenie, veľa snehu a krásne vyhľady na Zapadne Tatry. Prešli sme veľa km popri trati a nafotili množstvo krásnych fotiek. Toto je jedna z nich. 

Technika: Canon EOS 5D Mark ii, Canon EF 135 f2 L

V súčastnosti sa venujem najmä foteniu psov. 

4. místo – Nif: Pohoda na vesnnici

O fotografii: Fot­ka vznikla u nás za domem, hlídali jsme bratrovo štěně. Je to malý neposeda, ale myslím, že to z té fotky přímo číší. Fotografie vznikla protože jsem chtěla zachytit pohodu toho báječného dne. Malý lítal v poli a já strávila dobře dvacet minut v leže na břiše, než jsem získala snímek s tou správnou atmosférou.

Technika: Používám fotoaparát značky Canon EOS 1200 D, objektiv Canon EF-S18–55mm.

 Nejraději fotím divoká zvířata v našich lesích. 

5. místo – Alaya: Liščata

O fotografii: Fo­tografie vznikla na srazu fotografů, který se konal letos v červnu v kraji Vysočina. Celodenní focení lišek v lidské péči bylo celkem dost náročné, jak pro zvířata, tak pro fotografy. Navečer se již někteří fotografové tohoto focení nezúčastnili a rozjeli se do svých domovů. Jelikož nás pár fotonadšenců zůstalo, fotilo se dál. Já a můj přítel (mimochodem také fotograf) jsme již věděli, že chceme fotit v protisvětle­. Někteří sice nesouhlasili, ale šlo se do toho. Nakonec si myslím, že všichni kamarádi, co fotili protisvětlo, si přivezli domů prima fotky :-)

Technika: Moje fototechnika je od značky Nikon a byl použit objektiv 300mm/f 2,8

Nejraději se pohybuji v přírodě, ráda fotím přírodu a zvířata.

6–8. místo – ricik: Bodkovaná

O fotografii: Fot­ka vznikla skoro ráno, musel som vstávať asi okolo 4:45 aby som stihol ešte rannú rosu, ktorá pri rannej teplote asi 9°C vynikne najviac na fotografovanom hmyze, v tomto prípade sa jedná o „číhalku“. Dávam si na toto „skoré vstávanie“ a štýle fotografie špeciálne záležať, lebo podľa mńa pridáva dynamiku a vždy niečim novým zaujme. Sto krát fotený ten istý hmyz je po každom ďalšom fotení vždy iný a to sa mi páči :) Kvôli lepšiemu svetlu mám na makro špeciálne urobenú rozptylku na blesk (difuzor). Používam techniku Canon. Konkrétne Canon EOS 7D mark II s objektívom Canon ef 100/2,8 macro spolu so šošovkou Raynox DCR 250 a blesk Canon speedlite 430 II. Fotím najradšej makro, je to pre mňa velká zábava, lebo vždy je čo nové fotiť ale venujem sa aj wildlife foteniu. 

6–8. místo – Stanislav Hořínek: Rosnice běloretá

O fotografii: Ce­lý život cestuji a mojí oblíbenou lokalitou je Americký kontinent, především Latinská Amerika. Tato fotografie byla pořízena v Kostarice při toulkách džunglí, kde jsem se zaměřil na poznávání fauny a flóry.

Technika: Snímek jsem pořídil v té době nově zakoupeným aparátem Canon EOS 350 D s objektivem 18 – 55 mm (seťák) – ten má přiblížení min. 28 cm a žabka je pouze 2 cm veliká, ze snímku vytvořen výřez a lehce upraveno v editoru.

Fotím v podstatě vše,co mně zaujme, tj. panenskou přírodu, domorodé obyvatele a místní architekturu v navštívených zemích.

6–8. místo – Robert Adamec 2: Kachnička mandarínská

9. místo – ricik: Ja budem prvý !

O fotografii: Fot­ka vznikla v českom kraji Vysočina, kde sa konal fotoworkshop. Bola to super akcia, kde si človek mohol vyskúšať svoje technické znalosti a vylepšovať tak svoju techniku fotenia. Popri tomto človek spozná mnoho super ľudí, ktorí su rovnakí „úchyláci“ ako vy sami. Dostal som sa po takýto okamih asi úplnou náhodou. Využil som kadenciu 7D mk II kde 10 sn./s vie milo prekvapiť v konečnom dôsledku. Použil som Canon EOS 7D mk II a objektív Canon EF 400/5,6 L USM. 

10. místo – fialový poustevník: Hop a skok …

O fotografii: Fot­ka vznikla u Vyšehradského pítka. Je umístěno těsně vedle dětského altánku. Stačí se v něm schovat, foťák postavit na monopod a počkat si na naše ptáčky – větší i menší zpěváčky. Foceno Nikonem 810 a nasazený byl objektiv Sigma 150 – 600 mm S. Já fotím moc rád (a je to na mě myslím dost znát). Řekl bych, že focení je pro mne doslova záchrana a odreagování se od nepříznivé dnešní doby, která je pro mě velkým zklamáním. Naučil jsem se fotit jako dítě – můj první foťák byl měcháč 6 krát 9, který vyměnil můj děda se sovětským vojákem při osvobození Prahy. Dnes jakoby platilo to známé – „Co se v mládí naučíš…“ Fotím prakticky vše, na co padnu, a má technika stačí. Poslední dobou hlavně přírodu. Naše ptáky a občas i hmyzáky. 

  

Zapojte se také do naší dvouměsíční soutěže – nyní téma „Ruch našeho města“, které trvá do 12.10.2017: https://www.fotoaparat.cz/…galerie/177/

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram