Hned 9 adaptérů uvedeno pro středoformát Fuji GFX

Rovných 9 adaptérů pro středoformátové objektivy různých značek k použití na Fujifilm GFX uvedli výrobci K&F a Fringer. Jeden dokonce s AF, zbytek manuální.

Používání fil­mových objektivů na moderních fotoaparátech, zejména bezzrcadlovkách, je v poslední době populární nejen na malých formátech. Zejména s příchodem Fujifilmu GFX 50s se otevřely nové možnosti i na poli středoformátu.

Sám Fujifilm vyrábí AF adaptér na Hasselblad H, jiné firmy, jako Fotodiox se brzy přidaly s manuálními adaptéry pro objektivy s ručním ostřením.

Výrobce K&F nyní přišel s řadou adaptérů, které by na první pohled neměly dávat moc smysl, posuďte:

  • KF-EFG = Canon EF – Fujifilm G
  • KF-CYG = Yashica/Contax – Fujifilm G
  • KF-LRG = Leica R – Fujifilm G
  • KF-OMG = Olympus OM – Fujifilm G
  • KF-NFG = Nikon F – Fujifilm G
  • KF-SRG = Minolta MD-MC/SR – Fujifilm G
  • KF-PKG = Pentax K – Fujifilm G
  • KF-42G = M42 – Fujifilm G

Vše jsou 35mm systémy, tedy adaptéry jsou z „většího na menší“. Proč je používat na středoformátu?

Fuji GFX totiž není středoformát ve filmovém smyslu, jeho senzor má 44×33mm, je tedy větší než kinofilm, ale výrazně menší, než formát 645.

Delší kinofilmová skla pak často mají přesah v pokrytí a mohou takové políčko vykreslit za cenu mírné nebo i žádné vinětace.

Ostření a clonění se musí provést ručně, což může být problém s objketivy Canon EF, které půjdou používatz jen na plnou díru a pouze takové, které mají mechanický ostřící prstenec. EF adaptér však může být použit pro jiné objektivy – sám totiž dost adaptérů pojme.

Adaptéry umožní ostření na nekonečno.

Ceny by se měly být 90 dolarů za kus.

Výrobce Fringer si připravil adaptér jiného typu – autofokusový ze středoformátu na středoformát. Konkrétně pro opbjektivy Contax 645. S těmi tak budete moci vyuřít AF i clonění z těla, otázkou je hlavně rychlost ostření. Sám výrobce varuje, že je nižší, než u nativních objektivů a ne se všemy objektivy Contax stejně rychlá.

Ten je samozřejmě dražší. Oznámená cena je 750 dolarů.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram