Novinky ve fototechnice: 1. pololetí 2017

První polovina roku 2017 toho přinesla ve světě fotografické techniky hodně. Na trh přišel středoformát od Fuji, Nikon D7500, nová generace amatérských Canonů i nová dálkoměrná Leica, profesionální bezzrcadlovky jako Lumix GH5 nebo Sony A9... a samozřejmě celá řada objektivů od mnoha výrobců. V článku najdete přehled toho nejdůležitějšího.

Rok 2017 má po prvním poločase (+ pár červencových dní) poměrně dobré skóre – všichni velcí hráči na poli fototechniky uvedli vše, co se nestihlo do podzimní PhotoKiny 2016, dá se říci – a málo toho nebylo. Vezmeme to tedy systematicky, podle značek. A aby to bylo spravedlivé, tak i podle abecedy.

Canon

Fotoaparáty

Stěžejními novinkami jsou zcela jistě dvě nové zrcadlovky amatérské třídy představené v únoru, které navazují na oblíbenou a rozšířenou „stovkovou“ řadou DSLR Canon. Jsou to modely EOS 800D a EOS 77D. Obě mají nový 24MPx senzor, pokročilé 45-bodové ostření a Dual-Pixel AF pro rychlé zaostřování i v živém náhledu. Oba přístroje jsou velmi podobné, ale jsou mezi nimi důležité rozdíly.

Spolu s nimi byla představena i nová bezzrcadlovka EOS M6, která sdílí mnoho stejných technologií – bude zajímavá zejména pro ty, kteří chtějí ušetřit nějaký ten gram váhy!

Na konci července je doplnila ještě kompaktněji pojatá zrcadlovka EOS 200D, která má stejný senzor, ale menší rozměry za cenu trochu chudší výbavy, a hlavně novinka pro pokročilé fotografy, poloprofesionální fullframe EOS 6D Mark II. Se zcela novým 28MPx senzorem, Dual-Pixel ostřením a výklopným dotykovým displejem zaujme jistě jak amatérské, tak pracující fotografy.

Rovněž mezi profikompakty přibyla novinka s 1" senzorem PowerShot G9X Mark II.

Řady klasických kompaktů pak doplnily přístroje IXUS 185 a 190 či ultrazoom Powershot SX430 IS nebo kompaktní SX730 HS.


entry level zrcadlovka s pokročilým ovládáním
Ceny na heureka.cz –

entry level zrcadlovka
Ceny na heureka.cz –

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Objektivy

Aby bylo na novinky co nasazovat, představil výrobce k základním zrcadlovkám také nový setový APS-C zoom 18–55mm F4–5.6. Ten je má o něco horší světelnost, ale za to dostanete velmi kompaktní rozměry.

Rovněž na APS-C zrcadlovky míří nový makroobjektiv 35mm F2.8 s chytrým zabudovaným systémem LED přisvícení.

Fujifilm

FotoAparáty

Fujifilm v tomto období uvedl na trh novinku ohlášenou již na podzim – středoformátovou bezzrcadlovku GFX 50s s 50 megapixely. Oproti dosavadním středoformátům je menší a levnější, byť za hubičku to stále není – má ale velkou šanci prorazit v portrétní, produktové či krajinářské fotografii.

Naopak pro ty, kdo preferují třeba street photo, má Fujifilm letošní novinku v řadě APS-C profikompaktů s pevnými objektivy X100F.

Pokud však preferujete výměnu objektivů, může vás zaujmout spíše X-T20, rovněž s APS-C 24MPx senzorem, ale podporující celé portfolio objektivů bajonetu X.

Ze světa analogových instantních fotoaparátů – tedy kategorie, která nyní zažívá renesanci – přichází fotoaparát Fuji Instax 9. Používá filmy Instax Mini (54 × 86mm) a nabídne nově selfie zrcátko a samospoušť.

Objektivy

Pro středoformátovou bezzrcadlovku GFX uvedl Fujifilm hned tři objektivy (a další tři se chystají); jde aktuálně o 63mm F2.8, 32–64mm F4 a 120mm F4 Macro.

Pro APS-C pak do portfolia přibyl praktický objektiv 50mm F2 WR utěsněný proti nepřízni počasí.

Hasselblad

Objektivy

U Hasselbladu přibyl hned z kraje roku do portfolia 120mm F3.5 makroobjektiv pro jejich středoformátovou bezzrcadlovku X1D. Jsou středoformátové bezzrcadlovky hitem dalších let?

Kodak

Kodak (ano, ten pravý, původní Kodak) hned v lednu překvapil oznámením plánovaného návratu inverzního filmu Ektachrome 100. Pak, že je film mrtvý!

Leica

Fotoaparáty

Tradicionalistický Německý výrobce si na první pololetí 2017 připravil celou řadu poměrně výrazných novinek – zejména digitální dálkoměr Leica M10. Klasika v digitální podobě přináší hlavně nový senzor a tenčí tělo. Nebýt displeje na zadní straně, snadno byste se mohli splést a snažit se do fotoaparátu vložit film…

Naopak velmi futuristicky působí nedávná novinka Leica TL2 s 24MPx senzorem ovládaná výhradně přes velký dotykový displej. Snoubí se v ní hi-tech přístup k fotografii s německým smyslem pro detail. 

Nikon

Fotoaparáty

Nikon na počátku roku ohlásil jednu méně příjemnou novinku, kterou bylo zrušení dříve oznámených  profikompaktů řady DL. Naštěstí to ale v dalších měsících více než napravil!
Mezi kompakty zamířila novinka pod vodu  Nikon W300, který umožní kromě focení nahrávat videa ve 4K až v hloubce 30m.

Tou nejzajímavější novinkou první poloviny roku 2017 je ale zcela jistě zrcadlovka Nikon  D7500. Jde o nástupce oblíbených modelů D7100 a D7200 a přináší do střední třídy – tedy zrcadlovek pro pokročilé – technologie z vlajkové lodi D500. Mezi ně patří rychlé sériové snímání, citlivý 20MPx senzor, 4K video… nechybí také výklopný dotykový displej.

Objektivy

Zrcadlovky Nikon tvoří nejstarší SLR systém zrcadlovek, ale nových objektivů není nikdy dost! Nikon si v tomto roce připravil jeden telezoom základní řady a (o něco dříve) tři širokoúhlé objektivy pro amatéry i profíky:


AF-P NIkkor 70–300 mm f/4,5–5,6E ED VR je objektiv s tichým krokovým motorem, takže se bude skvěle hodit i pro natáčení videa zrcadlovkou. Je vhodný jak k fullframe modelům, tak APS-C zrcadlovkám.
Širokoúhlé objektivy zahrnují amatérský APS-C širokáč  10–20mm F/4,5–5,6G VR se zabudovanou stabilizací, rybí oko profesionální kvality 8–15mm F/3,5–4,5E ED (test) a špičkový pevný objektiv 28mm F/1,4E ED (test).

Olympus

Fotoaparáty

Olympus si na letošek (alespoň na první polovinu roku) připravil v podstatě jedinou velkou novinku – fotoaparát pod vodu Olympus Tough TG-5. Tato řada patří dlouhodobě mezi to nejlepší mezi podvodními kompakty, v poslední inkarnaci dostal nový 16MPx senzor a 4K video. Nechybí RAW formát a podpora širokého příslušenství.

Panasonic

Panasonic, stájový kolega Olympusu v m4/3 systému, si na letošek naplánoval svou 20MPx vlajkovou loď Lumix GH5 (Olympus tu svou představil již loni na podzim). Je to z poloviny videokamera – umí velmi kvalitní 4K video s vysokým framerate (až 60sn./s) i celkovou kvalitou, krom toho umí i 6K záznam pro následné „vysekávání“ statických snímků. Samozřejmě je vybaven rychlým ostřením, vysokou odolností i širokým příslušenstvím.

Pokud je pro vás vlajková loď zbytečně vysoký výdaj, může být pro vás kompaktní bezzrcadlovka  Lumix GX800. Má sice „jen“ 16MPx, ale nechybí jí 4K video a její rozměry jsou vskutku kapesní.

Mezi ultrazoomy pak zamířily modely  Lumix FZ80 s 60× zoomem a TZ90 s menším rozsahem, ale zato velice malými rozměry.

Objektivy

Panasonic se za poslední půlrok soustředil na svou řadu F2.8–4 zoomů, mezi které přibyl základní zoom 12–60mm F2.8–4 (setový objektiv pro GH5, test zde) a ultraširokáč 8–18mm F2.8–4. Také došlo k modernizaci ně­kolika již existujících objektivů o podporu duální stabilizace.

Pentax/Ricoh

Fotoaparáty

Pentax dnes patří Ricohu, který od něj dokonce převzal některé produktové řady – třeba voděodolné kompakty WG. Největší novinkou v této řadě je Ricoh WG-50 s 5× zoomem a zabudovaným LED makro přisvícením.

Naopak řada digitálních zrcadlovek zůstala pod Pentaxem a její zatím poslední přírůstek se jmenuje Pentax KP; Jde o kompaktní, stylovou ale přitom dobře vybavenou APS-C zrcadlovku s vynikajícím 24MPx senzorem a mnoha chytrými řešeními, které jinde nenajdete.

Samyang

Objektivy

Korejský výrobce optiky pro fotoaparáty letos zatím tři novinky – dva objektivy pro video,  VDSLR 16mm T2.6 a profesionálně zaměřený XEEN 20mm T1.9 – a jeden pro fullframe bezzrcadlovky Sony, který netypicky disponuje autofokusem: Sa­myang FE 35mm F2.8.

Sigma

Objektivy

Sigma také představila novinky pro video – objektivy  14mm T2 a 135mm T2 – ale pro nás budou zajímavějí její foto objektivy, představené již v únoru, které se však momentálně dostávají na trh: „Artové“ objektivy 14mm F1.824–70mm F2.8, 135mm F1.8 a telezoom amatérské třídy 100–400mm F5–6.3.
Vše AF objektivy primárně pro fullframe zrcadlovky.

Sony

Fotoaparáty

Společnost Sony vůbec netroškařila, když v dubnu uvedla svůj nejvýše postavený model, plně profesionální fullframe bezzrcadlovku  Sony A9 zaměřenou na fotografování sportu a reportáže. Umí 20sn./s s neslyšnou elektronickou závěrkou a plnohodnotným AF a AE, dle výrobce s potlačeným zkreslením, které si obvykle s elektronickou závěrkou spojujeme.

Objektivy

Profesionální fotoaparát potřebuje i profesionální objektivy – Sony od té doby uvedla hned tři: společně ohlášený telezoom  GM 100–400 F4.5–5.6 a dva ultraširokáče GM 16–35mm F2.8 a G 12–24mm F4.

Ještě před A9 přišly dva kratší teleobjektivy:  GM 100mm F2.8 STF zaměřený na bokeh a portrétní klasika v podobě 85mm F1.8. Vyzkoušeli jsme je zde.

Příslušenství

Z příslušenství pro fotoaparáty Sony nás zaujal nový blesk  HVL-F45RM. Zajímavá je hlavně možnost rádiového odpalování.

Tamron

Výrobce objektivů Tamron připravil pro toto období hned čtyři novinky – dva zoom objektivy pro fullframe zrcadlovky a dva pro APS-C:

Na fullframe míří nové verze (G2) objektivů 24–70mm F2.8 a 70–200mm F2.8 (test), tedy asi nejpoužívanějších profi-zoomů. Oba jsou stabilizované a utěsněné.

Pro APS-C fotoaparáty přibyl širokáč 10–24mm F3.5–4.5 a rekordní ultrazoom 18–400mm F3.5–6.3.

Všechny novinky také spojuje nový minimalistický designový jazyk výrobce.

Zeiss

Německá značka prémiových objektivů si v prvním poločase letošního roku připsala dva „zářezy na pažbě“ v podobě objektivů  Zeiss Milvus 35mm F1.4 pro zrcadlovky a Batis 135mm F2.8 pro bezzrcadlovky Sony. První objektiv má ruční ostření a elektronickou clonu, druhý je plně automatický a nechybí mu stabilizace. Oba pak disponují špičkovou mechanickou kvalitou a utěsnění.

Další novinky

Z dalších novinek zmiňme specializované objektivy od Lensbaby – softfocusový Vel­vet 85mm F1.8 nebo od Meyer Optic - bokehovky Lydith 30mm F3.5 a Trioplan 35mm F2.8. Uživatelé m4/3 zase mohou mít radost z nejsvětelnějšího ultraširokáče pro systém, Laowa 7.5mm F2. Leicaři zase malosériový pancake z Japonska Perar 17mm F4.5… ale to už se dostáváme k opravdu okrajovým oblastem trhu.

Co nejvíce zaujalo ve světě fototechniky vás? Chybí nám zde něco? Neváhejte napsat do komentářů!

Ceny vybraných novinek (dle Heureka.cz)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram