Test Nikon 28mm f/1.4E: zvláštní ohnisko pro zvláštní fotografie

Nikon se zaměřil hodně na širokoúhlé objektivy. Nedávno představil rovnou trojici „širokáčů“ a další z nich – Nikkor 28mm f/1.4E – už prošel naším testem. Jedná se o špičkový portrétní a krajinářský objektiv, za který si zákazník i pořádně připlatí. 



Úvod

Dvacet osmička je velmi zvláštní ohnisko, není ani úplně širokoúhlé, aby se dalo označit za sen krajinkáře. Ale na druhou stranu na krajinky poslouží velmi dobře. Jen si vzpomeňte na ty krajinkáře, co loví dobré fotky se základním seťákem ke svému APS-C tělu. To je klasicky 18mm ohnisko – 29 mm po přepočtu.

Dvacet osmička je o něco delší než dvacet čtyřka, což znamená více rozmazané pozadí při nízké cloně. A tento objektiv má opravdu dobrou světelnost – f/1.4. To znamená, že se může zasloužit o zajímavé portréty. Na rozdíl od klasických ohnisek je zde fotograf blíže snímanému objektu. To nemá vliv na rozostřenost pozadí, ale na úhel záběru.

V tomto je dvacet osmička kreativní. Umožní široký úhel, který dává portrét do souvislostí. Například novomanželé před katedrálou a tak podobně. Je tedy mnohem náročnější na volbu místa, ale o to lepší může být výsledná fotka.

Na APS-C se jedná už o celkem řádné portrétní sklo s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 42 mm. I když si nedokážu představit takto drahý objektiv na low-endových APS-C tělech, na D7500 nebo D500 se může vyjímat hezky.

Bohužel se tento objektiv nehodí na reportážní fotografii, makro, pochopitelně sport. Může to být volba v produktové fotografii a neuděláte chybu, když jej koupíte pro astrofotografii. Pochopitelně se hodí i na architekturu.

Testováno na:

  • Nikon D610

Poznámka – všechny pořízené fotografie byly vyfoceny bez zapnutých korekcí (vinětace, zkreslení) ve foťáku. Ani v postprocessingu jsem tyto chyby neopravoval. Všechny fotky byly vyvolány z RAWu.

Design a ergonomie

Jedná se o klasického zástupce objektivů od Nikonu – plasťák se žlutými nápisy. U předního členu má pogumovaný ostřící prstenec, u těla fotoaparátu zase základní škálu zaostření a jeden přepínač manuálního a automatického zaostření, které umožňuje rychlé zásahy fotografa.

Objektiv má zhruba rozměry, které se očekávají na širokoúhlé světelné sklo a díky použití plastu není ani nikterak těžký, i když se určitě nedá počítat mezi lehké objektivy.

Dobrou zprávou je 77mm závit na filtry. To je optimální velikost, kterou používá hodně širokoúhlých objektivů. Na fotce níže můžete vidět, že ani slim polarizák nevinětuje, což je výborná zpráva. Také si můžete všimnout drobného odlesku těsně pod sluncem. Ale to je nešvar čistě filtru. Objektiv samotný při této scéně odlesky neházel.

Parametry:

  • Ohnisko: 28mm
  • Formát: FX
  • Úhel záběru: 75°
  • Clona: f/1.4–16
  • Počet lamel clony: 9
  • Minimální zaostřitelná vzdálenost: 28 cm
  • Zvětšení: 0,17×
  • Závit na filtry: 77mm, neotáčí se
  • Rozměry: 83×101 mm (průměr×délka)
  • Hmotnost: 645 gramů
  • Konstrukce: 14 optických členů v 11 skupinách (2×ED, 3×asferický člen Nano Crystal Coating nebo fluorové krytí – podle oficiálních materiálů jen jedno z uvedených)
Nikon 28mm f/1,4E AF-S ED lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Nikon 28mm f/1,8G AF-S lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Zeiss Otus 28mm f/1,4 ZF.2 Nikon lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram