Vítězné fotografie soutěže "České tradice" (12.4.-12.6.)

Od 12.4. do 12.6. probíhala v naší galerii soutěž na téma "České tradice". Partnerem soutěže byla společnost Fujifilm (https://www.fujifilm.eu/cz/), která věnovala prvním třem vítězům hodnotné ceny - Fujifilm XP120 a 2x instatní fotoaparát Instax!

Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku!

Ze všech soutěžních fotografií na téma „České tradice“ vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších, které najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Tři soutěžící s nejvyšším ziskem bodů pak obdrží hodnotné ceny od partnera soutěže, firmy Fujifilm (https://www.fujifilm.eu/cz/).

Právě teď můžete soutěžit ve fotosoutěži „Máme rádi zvířata“, která trvá do 12.8.2017:

https://www.fotoaparat.cz/…galerie/173/

Soutěž probíhala v Galerii FotoAparát.cz od dubna do června 2017. Rádi bychom poděkovali všem, kteří nám zaslali své snímky.

1.místo – TeBe: Kačenka

O fotografii: Ta­to fotografie vznikla u mého taťky, který má za domem udělané umělé jezírko a protože bydlí u lesa, žije prakticky v kontaktu s divokými zvířaty. Toto jaro přilétla na jezírko divoká kachna s dvěma kačery a zde se uhnízdila. Připravily se pro ní takové podmínky, aby mohla v klidu na vejcích sedět a zároveň i vyvést mladé. Díky tátovo péči se to povedlo a já tak měla možnost pozorovat, jak kačata rostou, dělají pokroky a jak se postupně osamostatňují. A zároveň to pro mě byla úžasná příležitost si je nafotit v domácím prostředí. Kačat je dohromady devět a na jezírku jsou ještě dnes, téměř tříměsíční. :-)

Technika: Fotím Nikonem D3X, objektiv jsem použila 70–200 mm.

Nejraději a nejčastěji fotím přírodu, zvířata a občas se naskytne příležitost pofotit i nějaké portréty.

2.místo – Dana Smržová: Za mlžného rána

3.místo – hrads: Pouštění lodiček

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena opravdu o Vánocích. Lodičky pouštíme každý rok, ale o posledních Vánocích mě poprvé napadlo je fotit.

Technika: Použit byl Olympus TG-4, tedy pro jistotu vodotěsný :-). Foceno bylo z ruky.

Rád fotím přírodu – makro (hmyz, květiny), ale i ptáky.

4.místo – Darksome: Pohlazení

O fotografii: Ta­to fotografie zachycuje tradiční české velikonoční „pohlazení“ a to v jeho nejčistší podobě.
Tento posvátný obřad je velmi důležitý, neboť je zárukou toho, že budou ženy po celý další rok plné životní síly a energie a zabrání se tak jejich uschnutí.
Současně se jedná o, často latentní, sexuální potřebu mnoha žen a dívek, která je natolik intenzivní, že by pravděpodobně uspíšila i znovuzrození samotného Ježíše Krista.
V širším slova smyslu pak lze fotografii prezentovat dokonce i jako nepřímou a dosti zmírněnou návaznost na různé počiny již zmiňovaného Ježíše, kupříkladu jeho ukřižování.

Technika: Foto­grafie byla pořízena jednookou digitální zrcadlovkou Canon 100D, na niž byl osazen plně manuální objektiv pocházející z dob analogových – Pentacon Prakticar 1:1.8 50mm MC

Zaměřuji se převážně na fotografii uměleckého aktu v infračerveném spektru. Tento snímek je však jednou z výjimek, neboť byl pořízen v konvenčním viditelném spektru.

5.místo – Bob Gajdoš: KMB

O fotografii: Sní­mek je z akce RADOSTNÁ NOVINA ze skanzenu Rochus v Mařaticích. Vánoce tak, jak je prožívaly naše babičky a prababičky. Štědrovečerní tabule, koledy, vůně cukroví, vánoční zvyky a tradice. Z takové akce je vždy plno snímků … 

Technika: Nikon D5100

Nejsem konkrétně vyhraněný k nějakému žánru. Fotím rád a vše, co mi přijde zajímavé.

6.místo – Schimi66: Stavění májky

O fotografii: Byla vyfocena v parku Rochus v Uherském Hradišti.

Technika: Nikonem D7200 + objektiv sigma 17–50

Fotím v podstatě vše, co je zajimavé, anebo co se mi líbí. :-)

7.místo – Stanislav Hořínek: Zabíjačka začíná

O fotografii: Jako malý kluk jsem chtěl být u zabíjačky, která se konala u hospody mého strýce, ale když mělo dojít k zabití vepře, tak nás nedospělce odeslali pryč, abychom to zabití neviděli. Nyní, až po mém přestěhování na vesnici, jsem se nachomýtnul k zabíjačce a sousedi mně dovolili akci nafotit, viděl jsem tedy vše od začátku až do samého konce.

Technika: Canon 5D s objektivem 24–105 mm

Nejraději fotím lidi při akcích a rovněž přírodu.

8.místo – Schimi66: Jak se rodí kraslice

O fotografii: Fo­tografie vznikla při přehlídce řemesel v Redutě v Uherském Hradišti

Technika: Nikonem D7200 + objektiv sigma 17–50

9.místo – hrads: Poslední zvonění

O fotografii: Na našem posledním zvonění jsme se oblékli ve stylu mexických oslav Día de Muertos. Na fotografii je má spolužačka.

Technika: Použit byl Olympus SH-60, žádná zvláštní technika použita nebyla.

10.místo – patrick rumlar: Před 1.červnem 2017

O fotografii: Fotka byla pořízena v baru v Praze Holešovicích, v Baru U Tonyho, Ortenovo náměstí 6, kde i orámovaná visí. Kvůli vystižení okamžiku jsem výjimečně fotil na mobil.

Nejčastěji fotím Olympusem OM-D E-M1 Mark II právě lidi.

Tři hodnocená místa získají ceny od společnosti Fujifilm: https://www.fujifilm.eu/cz/

Vítězům blahopřejeme!


     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram