Test Nikon F-80 díl I.

Nikon F-80 je klasická kino-filmová AF zrcadlovka, určená zejména pro náročnější amatéry. Na našem trhu se začala prodávat v roce 2000. Částečně vychází z modelu F-100, ze kterého přebírá také některé funkce. Svou koncepcí odpovídá moderním trendům - výrazně přibývá elektronických funkcí, ale na druhou stranu se zase zvyšuje podíl plastů v mechanickém provedení těla. V prvním díle vám ji představíme po technické stránce.

Další funkce

Fotoaparát také umožňuje blokování autoexpozice, autofokusu nebo obojí – podle nastavení uživatelských funkcí. Stiskem tlačítka blokování expozice (27) dojde buď k zablokování AE i AF současně, nebo jen AE, nebo jen AF a nebo zůstává zablokována AE až do dalšího stisku tlačítka. To je výhodné zejména při snímání ze stativu pomocí samospouště nebo drátěné spouště – naměříte si například bodovým měřením požadovanou část scény, zablokujete, změníte kompozici, upevníte aparát na stativ a spustíte samospoušť. Pro tento případ je ale nutno pomocí uživatelských funkcí nastavit automatické vypínání expozimetru na delší dobu, neboť se jeho vypnutím také bohužel zruší blokování (nezruší se ale v průběhu odpočítávání samospouště, kdy je expozimetr stále zapnut, i když je nastaven na 6 sekund a běh samospouště je 10 sekund.

Mezi další zajímavé funkce fotoaparátu patří například možnost multiexpozice a to v libovolném počtu expozic na jedno filmové políčko. Stačí nastavit volič režimů posuvu filmu (13) na symbol multiexpozice a tím se zastaví posuv filmu a provádí se expozice na jedno políčko dokud funkce není zrušena. Na zapnutí multiexpozice upozorňují uživatele oba displeje.

Ne zcela nejlépe je vyřešeno spouštění závěrky při dlouhodobé expozici. To lze buď stálým držením stlačené spouště (5) nebo pomocí klasické drátěné spouště upevněné do závitu na spoušti (4). Je to sice klasika, ale daleko praktičtější je použití elektronické kabelové spouště nebo v ideálním případě pomocí IR dálkového ovládání, jako je tomu například u modelu F-65, ke kterému toto dálkové ovládání nestojí o moc víc než drátěná spoušť a přitom je daleko praktičtější. I podstatně levnější a starší model F-60 měl tuto funkci daleko lépe vyřešenou – 0,5 sekundy po prvním plném stisku se otevřela závěrka, která se zavřela až dalším stiskem, který už ale mohl být jen lehký jako při spouštění jen samotného ostření.

Tomuto aparátu je také často vytýkána absence funkce předsklopení zrcátka. Myslím, že to není příliš na závadu, protože zrcátko je dobře utlumeno a chod závěrky je velmi jemný.

Velmi důležitou funkcí je kontrola hloubky ostrosti, kdy se stiskem tlačítka (1) zavře clona na nastavenou hodnotu a hloubka ostrosti je vidět přímo na matnici.

Perličkou je také možnost podsvícení hlavního LCD displeje a to buď pomocí speciálního tlačítka (7) a nebo stiskem kteréhokoli jiného tlačítka – záleží na nastavení uživatelských funkcí. Displej sám zhasne po vypnutí expozimetru nebo při lehkém stisku spouště a nebo při opětovném stisku tlačítka 7.

Samozřejmostí je také samospoušť nastavitelná na dobu sepětí 2, 5, 10 nebo 20 sekund. Použití samospouště je indikováno na hlavním LCD panelu (9) a blikáním pomocného AF reflektoru (10).

Uživatelská nastavení

Základní verze fotoaparátu umožňuje také 18 uživatelských nastavení (verze F-80S umožňuje 19), pomocí nichž si lze přístroj částečně přizpůsobit přesně dle vlastních požadavků :

  1. Automatické převíjení filmu na konci role
  2. Resetování citlivosti na DX pro nový film
  3. Pořadí snímků při sloupkování expozice
  4. Nastavení pomocné mřížky na matnici
  5. Světelné zvýraznění ostřících bodů na matnici
  6. Nastavení volby oblasti ostření překlápěcím ovladačem na zadní stěně
  7. Blokování autoexpozice lehkým stlačováním spouště
  8. Automatické navinutí filmu po zavření zadní stěny
  9. Dynamický AF s prioritou nejbližšího objektu v módu Single Servo AF
  10. Dynamický AF s prioritou nejbližšího objektu v módu Continuous Servo AF
  11. Možnosti funkce tlačítka blokování AE-L/AF-L (5 možností)
  12. Funkce otočných voličů
  13. Způsob převíjení filmu (rychlé nebo tiché)
  14. Nastavení jednotlivých snímků nebo série při vícenásobné expozici
  15. Interval automatického vypnutí expozimetru
  16. Doba spuštění samospouště
  17. Volba osvětlení LCD displeje stiskem libovolného tlačítka
  18. Zapínání pomocného AF paprsku
  19. Nastavení ISO pro tisk údajů mezi políčka (pouze F-80S)

Další díl testu bude věnován převážně praktickým zkušenostem doplněné množstvím fotografií.

Michal Kupsa

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    11.07.2002 07:59

    F-80 má skutečně korekce jen po 1/2 stupně ale dá se to obejít přes nastavení filmu - není to sice ideální řešení ale lepší jak nic (je to ale jako menší nevýhoda zmíněno v textu). Snímkování 2,5 za sekundu se mi zdá dostatečné - nedovedu si představit, jak moc by se model musel "ošívat", aby to bylo málo. A ještě se vrátím k tomu předsklopení zrcadla - to se dá použít jen při použití stativu. Nouzově na delší výšlapy s sebou beru teleskopický stativ Meopta, který je velmi malý, byl velmi levný a tím pádem je také velmi nestbailní - pohne s ním i lehký poryv větru, chod zrcátka s ním ale ani nehne ....

  • Jester
    Jester
    11.07.2002 14:16

    Chtěl bych se zeptat, jak je to s měřením 3D matrix u objektivů typu G. V této recenzi (i v recenzi PhotoLife) se píše, že objektiv umožňuje toto měření, ale v samotném manuálu, ani na stránkách NIKON (CZ), není nic takového explicitně řečeno.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.07.2002 07:58

    V manuálu se o tom nepíše, protože v době kdy manuál vznikal, tak se ještě objektivy typu G nevyráběly. Jinak ale tyto objektivy plně komunikují s tělem a umožňují všechny funkce, včetně 3D matrix měření. Jsou plně kompatibilní s novější řadou aparátů F- 50, 55, 60, 65, 80, 100, 5 se staršími typy 401 a s Pronea 600 a pronea S. Déle samozřejmě plně fungují s digitály D1 a D100. S aparáty F- 4, 90, 70, 801 a 601M jsou použitelné pouze v režimech P a S. S jinýmy typy aparátů jsou nepoužitelné. Tato nová řada asi do budoucna částečně nebo úplně nahradí řadu D. Objektivy G se již začínají vyrábět i v provedení s ultrazvukovým motorem - modely AF-S (např. AF-S 24-85/f 3,5-4,5 G ED-IF, který mimo ultrazvukového motoru obsahuje i ED a asférický prvek a přitom si udržuje cenu svého předchůdce AF 28-105/f 3,5-4,5 D IF).

  • Miroslav Buček cubas
    Miroslav Buček cubas
    28.01.2003 20:21

    Naprosto dokonaly clanek, prave sem si koupil Nikon F80 velky kit (oba objektivy G) a v tomto clanku sme nasel vice informaci nez v manualu, dik za nej!

  • Michal Grunt
    Michal Grunt
    30.01.2006 11:02

    Kdepak je druhy dil s fotkama?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram