Test Hewlett Packard Photosmart 100

Na stránkách FotoAparátu jste se nedávno setkali s redakčním testem multifunkční fotografické inkoustové tiskárny Hewlett Packard Photosmart 1315. Tentokrát budeme v testování modelové řady Photosmart pokračovat, představíme vám totiž typ Photosmart 100.

úvod

hp photosmart 101

Můžeme směle říci, že i Photosmart 100 je určen především pro účely tisku fotografií. Její formát a velikost je totiž určen pouze pro tisk fotografií o maximálních rozměrech 10×15 cm. Tiskárna se tak stává úzce zaměřenou především pro ty uživatele digitálních fotoaparátů, kteří plánují získávat kvalitní fotografie malého formátu nebo pouze náhledové snímky pro jiné účely. Největší uplatnění však vidíme v domácnostech, kde po boku digitálů jistě přibudou i menší inkoustové tiskárny pro výrobu fotografií do rodinných alb. Photosmart 100 je v současnosti nabízen za 6000,– Kč.

konstrukce

zasunuté zásobníky

HP Photosmart 100 váží pouhých 1,3 kg, což napovídá nejenom o tom, že tělo přístroje je vyrobeno z lehkých materiálu, ale především o tom, že se jedná o tiskárnu malých rozměrů. Na rozdíl od běžných inkoustových tiskáren je možné vstupní i výstupní zásobník elegantně zasunout do těla přístroje. To poté působí kompaktním dojmem a je lehce přenosné. Vše je řešeno ekonomicky, tak aby nebylo zbytečně plýtváno místem. Proto je také přístup k některým částem tiskárny složitější. Vyjmutí a běžná údržba tiskové hlavy je oproti ostatním inkoustovým tiskárnám díky své velikosti hůře dostupná. V horní části přístroje je LCD displej pro informace o tisku a místo pro hlavní ovládací tlačítka. Po odkrytí čelního panelu, který slouží zároveň jako vstupní a výstupní zásobník na fotopapíry skrývá další užitečnou věc. Tou jsou sloty pro paměťové karty, které umožňují přímý tisk bez použití počítače. Přístup ke kartám je jednoduchý, jedinou nevýhodou byl stejný problém jako u modelu 1315, kde šlo hůře vyjmout paměťovou kartu Sony Memory Stick. Paměťové karty se vkládají nad vstupní zásobník z čela přístroje. Všechna tlačítka jsou umístěna v okolí displeje shora přístroje. Vnější plasty a provedení celé tiskárny je stříbrné.

ovládání

hlavní ovládací panel

V horní části přístroje se nachází tlačítka, která jsou lehce dostupná a díky jejich jednoduchému rozmístění počtu a označení je ovládání velice snadné. Nabídku tvoří tlačítka pro výběr fotografií k tisku, množství výtisků, nastavení rozměrů, hlavní vypínač a tlačítko pro zrušení tikové úlohy na předním panelu. Po odklopení hlavního krytu dojde k výjezdu tiskové hlavy, z které je možné vyjmout kazetu s inkoustem. Po výměně barevné tiskové kazety dojde k automatickému testu (kalibraci) a vyčištění tiskových hlav. Totéž je možné provést i z uživatelského nastavení tiskárny osobního počítače.

podporované systémy paměťových karet





Na zadní stěně jsou celkem dva vstupy, jeden pro napájení z externího adaptéru a další USB (Universal Serial Bus) výstup pro připojení digitálního fotoaparátu nebo osobního počítače. Výstupem pro připojení k paralelnímu portu tiskárna bohužel nedisponuje.

tisk bez použití PC

sloty pro vložení paměťových karet

Tiskárna byla zejména konstruována pro přímý tisk jak ze samotného digitálního přístroje nebo z široké nabídky paměťových karet. Tento výběr zaručuje výbornou kompatibilitu s různými systémy digitálních přístrojů. Tisk textu se v tomto případě nepředpokládá, ale není vyloučen. Photosmart 100 podporuje celkem tři nejběžnější systémy. Nejznámější CompactFlash typu I a II, dále Smart Media nebo Sony Memory Stick. Sloty na minidisky IBM jsou dostupné pouze u vyšších modelů tiskáren. Přímý tisk podporuje nekomprimovaný TIFF, JPEG. Nadstandardně tiskárna umožňuje tisk fotografií s informacemi o pořízených fotografií ve formátu DPOF (Digital Print Order Format) verze 1.0. Paměťové karty se musejí vkládat jednotlivě protože tiskárna neumí číst ze dvou karet najednou.

editace fotografií

Uživatelské rozhraní tiskárny poskytuje základní úpravy a volby velikostí výsledných snímků. Nastavení barevného podání fotografií nebo výběr z různých vzorů rámečků není u tohoto přístroje k dispozici. Tato nastavení jsou již běžná u modelů vyšší třídy v rodině tiskáren HP Photosmart.

tisk z PC

Tiskárna lze připojit k PC pouze USB portem. Softwarové a hardwarové nároky nám přišli příliš vysoké. Podobně jako u předchozího testovaného modelu, i zde jsme byli nespokojeni se základní instalací software. Průvodce totiž nedává na výběr, které programy jsou navíc a které jsou nutností jako například instalace nezbytných ovladačů. Pokud některé z nabízených programů nechcete používat jste nuceni je dodatečně odinstalovat manuálně. Pro připojení k PC vyžaduje tiskárna minimálně osobní počítač s procesorem Pentium, 32 MB operační paměti RAM a minimálně 200 MB volného místa na disku. Bez USB portu 1.1 se také neobejdete. Systém bohužel nepodporuje Windows 95. Ostatní vyšší verze operačního systému MS Windows jsou kompatibilní. V softwarové nabídce je mimo ovladačů nabízen i další software pro editaci a správu fotografií – HP Photo Imaging a ACDSee 4.0 (pouze pro Windows). Nevýhodou je nutnost dokoupení USB kabelu, který není ve standardní výbavě tiskárny.

podavač papíru

Jak jsme se již zmiňovali, přední výklopný kryt slouží zároveň jako vstupní zásobník pro podávání papíru. Ten lze naplnit celkem 20 listy papíru. Shodli jsme se, že je to díky formátu a účelu tisku dostatečné množství. Výstupní zásobník naopak poskytuje méně prostoru. Při testování se na něj vešlo celkem 20 listů obyčejného kancelářského papíru formátu 10×15 cm, při vložení silnějšího fotopapíru to bylo pouze 18 listů. Na tiskárně lze používat standardní velikosti média o formátu 10×15 (A6), 10×16,3 přičemž maximální tisknutelná šířka je 101,6 mm a maximální délka 152,4 mm.

kvalita a rychlost tisku

Photosmart 100 je vybaven technologií termálního inkoustového tisku. Tisková hlava má k dispozici 300 trysek s maximální frekvencí 18 kHz vystřelování inkoustu. Výrobce doporučuje na tisk fotografií výhradně papíry určené pro barevný inkoustový tisk v kvalitě fotografie. Použití obyčejných papírů se nevylučuje, ale kvalita výsledného tisku je nedostatečná. Při tisku z osobního počítače je možné nastavit kvalitu tisku manuálně. V závislosti na kvalitě předlohy lze prostřednictvím dobrého papíru a technologie tisku Photoret III dosáhnout až rozlišení 2400×1200 dpi. Bohužel technologie Photoret III je dostupná pouze prostřednictvím ovladačů tiskárny při připojení k PC. Předpokladem je také kvalitní předloha s vysokým rozlišením. V režimu přímého tisku jsme vytiskly fotografii o velikosti 10×15 za 2 dvě minuty a 30 vteřin. Stálost inkoustu je podobná jako u ostatních systémů inkoustových tisků. Všeobecně je známá nestálost vůči vodě. Vyblednutí lze pozorovat po cca třech letech (vystaveno stálému dennímu světlu, odpovídá vlastnostem klasické fotografie – údaje výrobce).

spotřeba inkoustu a energie

Spotřeba jedné inkoustové kazety o objemu 17 ml stačí průměrně na 125 fotografií velikosti 10×15 cm. Spotřeba elektrické energie je skutečně zanedbatelná. Při tisku byl příkon naměřen kolem 15 W a v klidu pouhých 3 W. Externí zdroj pro napájení je součástí výbavy tiskárny.

zkoušky tisku

V následující obrazové příloze naleznete několik ukázek tisků pouze fotografií. Tisk textu se u tohoto formátu nepředpokládá. Kvalitu můžete posoudit otevřením náhledového vzorku, který byl následně naskenován na stolním skeneru HP Scan Jet 4P. Pro tisk fotografií jsme použili lesklý fotografický papír HP Premium Desk Jet Glossy. Vybrali jsme fotografii o velikosti 400×600 pixelu s rozlišením 200 dpi. Fotografii jsme nikterak neupravovali. Provedli jsme celkem dvě zkoušky, jeden přímý tisk a druhý z počítače. Všechny snímky byly pořízeny digitálním přístrojem s CCD čipem 2,5 megapixelu.

přímý tisk zvětšení (256x256px, 200dpi)
nejlepší kvalita – best (tisk z PC) zvětšení (500x500px, 200dpi)

závěr

Photosmart 100 je úzce zaměřená tiskárna pro amatérské využití, především pro rodinné využití tisku menších fotografií pohlednicového formátu. Výhody spatřujeme především v rychlém a tichém provozu a v celkově výborné mobilitě tohoto přístroje. Můžeme se jen domnívat jaký bude mít tento druh tiskáren v budoucnosti úspěch.

Děkujeme společnosti Hewlett-Packard za zapůjčení tiskárny.

Na testu spolupracovali:

Jan Jedlička
Milan Bednařík

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram