Je libo F1.2? Test Samyang XP 85/1.2

Pokud přemýšlíte o portrétním objektivu, jistě vám na mysl přijde něco jako 85/1.8 nebo 85/1.4. Ale proč se držet při zemi? Co takhle F1.2? Dnes už máte dokonce na výběr hned z několika modelů. Ten zatím poslední je od korejské firmy Samyang a rozhodně to není žádný laciný plasťák. Je ale přitom stále za méně než polovinu, než Canon stejných hodnot.

Mohou být dva objektivy s dvojnásobným cenovým rozdílem srovnatelné? Ano.

Samozřejmě to má „ale“ a to je v tomto případě pouze ruční ostření. Objektiv má však čip, díky kterému váš fotoaparátu zapípá, pokud máte správně zaostřeno. U Samyangu je novinkou i motorizovaná, elektronicky řízená clona, která umožní využít všechny expoziční režimy.

Momentálně se nabízí pro bajonet Canon EF, proto je srovnání s Canon EF 85/1.2 II L na místě. O zákazníka se však bude Samyang spíše přetahovat s rovněž manuálním Mitakon Speedmaster 85/1.2.

Specifikace:

Samyang Premium XP 85mm F1.2
Ohnisko: 85mm
Maximální pokrytí 35mm (fullframe)
Rozsah clon: 1.2–16
Optická konstrukce (počet členů/skupin): 10/7
Speciální členy: 1 asférický člen; 2 členy s vysokým indexem lomu
Minimální zaostřovací vzdálenost: 0.8m
Průměr závitu filtru: 86mm
Počet lamel clony: 9
Ostření: Ruční
Rozměry: 93×98.4mm
Váha: 1050g
Utěsnění: Ne

V našem testu jsme se podívali jak na kvalitu zpracování a konstrukce, tak na optický výkon či použitelnost ručního ostření při takto extrémních hodnotách. Zajímá vás, jak Samyang nové prémiové řady ‚XP‘ dopadl? Klikněte na odkaz, kde najdete i mnoho snímků v plném rozlišení:

Test objektivu Samyang XP 85mm F1.2

(pokračování  v odkazu nebo kliknutím na obrázek objektivu)

Resumé: Samyang 85mm F1.2 je velice ostrý objektiv s minimem vážnějších optických vad. Dokonce je o něco ostřejší, než dražší Canon (který zase vede třeba v barevném podání).

Jeho smysl je zejména pro fotografování lidí (portréty), na akční fotky se kvůli ručnímu ostření moc nehodí.

Pozor však, ukočírovat clonu F1.2 ručně není žádná legrace. Chce to často ostřit přes displej a nebo si do zrcadlovky dokoupit matnici pro ruční ostření.

Naštěstí foťák zapípá, pokud je správně zaostřeno (což ale nemusí být 100% přesné) a clonit jde z těla. Mírné přiclonění menší nepřesnost v zaostření pokryje.

Samyang XP 85 je kvalitní nejen opticky, ale i zpracováním – což dlouho pro objektivy výrobce tak úplně neplatilo.

Objektiv využijete jak na fullframe, tak na APS-C. V obou případech dostanete oblíbený úhel záběru pro portrétování – na APS-C je to blízké klasickému (a mému oblíbenému) 135mm objektivu.

Ukázkové snímky:

Canon EOS-1Ds Mark III, EF85mm f/1.2L II USM, 85.00 mm, F1.2, ISO 100, 1/640 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, RAW v Adobe Photoshop Elements 14.0 (Windows) Canon EOS-1Ds Mark III, EF85mm f/1.2L II USM, 85.00 mm, F1.2, ISO 100, 1/2500 s, komp. exp. +1 1/3, Blesk: Ne, RAW v Adobe Photoshop Elements 14.0 (Windows

…další snímky v podrobné technické recenzi.

   

Samyang PREMIUM MF 85mm F/1.2 Canon EF lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram