Nejnovější entry-level zrcadlovka Canon s označením EOS 1300D má 18MPx čip, na baterii vydrží 500 snímků a má WiFi rozhraní. Podívejte se v testu, jak jí to při ceně do 11 tisíc za set s objektivem fotí.

Základní vlastnosti

Canon 1300D je aktuálně nejlevnější zrcadlovka Canonu na našem trhu a zřejmě i nejlevnější vů­bec.

Najdete v ? e-shopech
Najdete v ? e-shopech

Tělo o rozměrech 129,0 × 101,3 × 77,6 mm a hmotnosti 485 gramů patří k tomu nejmenšímu a nejlehčímu na trhu v segmentu zrcadlovek.


Místo pro prsty mezi gripem a objektivem je velmi slušné, tady ergonomie rozhodně netrpí a i rozložení ovládacích prvků (mimochodem zcela totožné s modelem 1200D) je dobré.


Formát čipu je zcela standardní APS-C (1.6× crop) a použit je osvědčený 18Mpx snímač typu CMOS.

O zpracování se stará procesor DIGIC IV+, takže FullHD video o frekvenci 30 snímků za sekundu zvládá zcela bez potíží. Maximální snímací frekvence v režimu focení jsou 3 snímky za sekundu.

K ostření slouží 9 ostřících bodů. Prostřední je křížový (f/5,6) a automatické zaostřování u něj funguje od EV 0 do EV 18. Ostatní od EV 1. V praxi to znamená slušné možnosti použití i za šera.

Hledáček nepokrývá celou scénu, protože vidí 95% skutečně snímané scény. Takže pozor na okraje. Ale to je v tomto segmentu zcela běžné. Zvětšení je 0,80×, což je poměrně dobrá hodnota v této třídě. Znamená to, že se na scénu „nedíváte tunelem“. Dioptrická korekce je možná v rozsahu –2,5 až +0,5D. Lze říci, že přestože jde o nejlevnější zrcadlovku na trhu, tak v těchto uvedených parametrech se to neodrazilo.

V dokumentaci se uvádí, že výdrž na jedno nabití je 410/500 snímků podle okolní teploty (0°C/23°C) – metodou polovina snímků automaticky a polovina s bleskem.

Ovládání

Ergonomie těla je léty prověřená a rozložení ovládacích prvků po seznámení se s fotoaparátem velmi dobré. Je dokonce pár funkcí, které lze přiřadit tlačítku SET nebo tlačítku pro vysunutí blesku.




Menu a další nastavení je tradičně výborné. Je přehledné a poměrně intuitivní. Mě pouze vadilo, že redukce šumu se nastavuje až v uživatelských funkcích. 

Běžné focení, funkce

Fotoaparát cílí na absolutní amatéry, kteří budou využívat spíše kreativní režimy, nebo kreativní automatiky. Takže vedle manuálního nastavení a poloautomatik (M, Av, Tv) a režimu programové automatiky (P) je k dispozici Automatický inteligentní scénický režim, Kreativní automatický režim, Portrét, Krajina, atp.




Technické specifikace uvádí, že pro dlouhé expozice je k dispozici redukce šumu („dark frame“) a pro vysoké ISO čtyři úrovně potlačení šumu. Najdete je v poslední záložce Setupu v Uživatelských funkcích pod pořadovým číslem 4 a 5. „Hezky“ schované. 



Měření expozice lze provést třemi obvyklými způsoby (poměrové, celoplošné se zdůrazněným středem, částečné měření ve středu). Bodové zde není, k tomu má nejblíže Částečné měření ve středu, které však měří přibližně 10 % plochy To má k bodovému měření poměrně daleko. Skutečností je, že vědomé užití bodového měření není typická funkce pro začátečníka, na které model 1300D míří.


Snímat lze i do formátu RAW, takže jakékoliv nastavení zpracování obrazu pokročilejšího uživatele naštěstí nemusí moc zajímat.

Maximální citlivost je ISO 12800 (pouze manuálně, pro automatickou volbu lze zvolit maximálně hodnotu ISO 6400), v režimu video k dispozici hodnota ISO 12800 není.

Směrné číslo interního blesku je 9,2, což je dobrý standard.

Canon EOS 1300D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2017 10:05
    Reaguje na Jakub Súkeník 01.03.2017 09:27:

    "Zmíněná recenze ve zkratce říká "pokud máte o pár tisíc víc, kupte si..." - zobrazit celý komentář

    částečně souhlasím. Netvrdím, že je foťák nepoužitelnej, mluvím o stylu recenze, kdy je potřeba nejen vychválit, ale i upozornit. A jeden, dva tisíce rozdíl za řádově lepší stroj taky není "pár tisíc" , což evokuje vyšší částku. I když si taky osobně nemyslím, že jestli dá někdo dohromady cca jedenáct tisíc, že dvanáct dá taky. To by byla hodně velká náhoda, mít zrovna přesně tuhle částku :-) ... Dodatek. Podle aktuálních cen je dokonce např. D3300 nejen jako tělo levnější, ale v setu jen o čtyři stovky dražší, zato s novějším, stabilizovaným objektivem. A to vlastně patí i o 100D. To vlastně znamená, že celý závěr o dobré koupi "za ty prachy" postrádá smysl

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    01.03.2017 11:51
    Reaguje na E.B.E 01.03.2017 10:05:

    "částečně souhlasím. Netvrdím, že je foťák nepoužitelnej, mluvím o stylu..." - zobrazit celý komentář

    100D je sice fajn, ale někomu se špatně drží, někomu chybí Wi-fi...
    D3300 je Nikon, takže je ze hry, pokud se už rozhodnu pro Canon (třeba kvůli objektivům, nebo proto, že už ho někdo kolem mě má).
    A dva tisíce? To je cena objektivu 50/1.8 II (dobře, z druhé ruky, novej stojí celé 3 tisíce!)

  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2017 12:20
    Reaguje na Jakub Súkeník 01.03.2017 11:51:

    "100D je sice fajn, ale někomu se špatně drží, někomu chybí Wi-fi... D3300..." - zobrazit celý komentář

    O čem pořád mluvíš? :-) ...já o koze, ty... bavíme se o recenzi,začátečnickým foťáku. Není to o propagaci značky. Proč by měla být nějaká značka ze hry, když si jakozačátečník vybírám foťák. Ke všemu za "rozumný" peníze. Pokud má samozřejmně někdo jiný priority, ať už k vybavení, objektivu, nebo značce, ať si sám vybere. Já mluvím o jediné diskutované výhodě z recenze a reakcí, což měla být cena. A to už jaksi neplatí. A jestli chceš něco porovnávat, dokonce z druhé ruky, proč ne. Nemám s tím problém, jen jaksi od tématu odbočíme. A řeči že někomu se špatně drží ten, nebo onen, že tomu by chybělo to, nebo ono...ano. Stejně jako druhýmu vyhovuje opak.Za takový peníze asi těžko čekat všechno. Mimochodem: Vždycky vyrazíš do útoku, ale zatím jsi mi neodpověděl na žádnou z předchozích otázek?

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    01.03.2017 12:46
    Reaguje na E.B.E 01.03.2017 12:20:

    "O čem pořád mluvíš? :-) ...já o koze, ty... bavíme se o recenzi..." - zobrazit celý komentář

    To bych byl nerad, kdybys měl pocit, že útočím :-)
    Asi opravdu mluvíme každý o ničem jiném... Zkus mi připomenout otázku, kterou jsem nezodpověděl, zkusím to napravit:)

  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2017 12:47

    Asi už celá diskuze postrádá smysl a odbočuje od tématu. Můj názor na foťák a novej závěr recenze je, že za ty prachy nemá smysl tento stroj kupovat. Howk

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (26)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram