Ne všechny informace z fotografického trhu jsou vždy pozitivní. Nikon ohlásil zrušení zajímavé řady profi-kompaktů DL. Důvodem je prodražení vývoje, který přinesl nečekané náklady a stal se tím nerentabilním. Budeme se tedy těšit, zda se tento jinak velmi dobrý nápad vrátí v nějaké další generaci přístrojů.

Řada Nikon DL byly tři kompakty s 1" senzorem a zoom objektivem. Měly mít přepočtená ohniska 18–50mm, 24–85mm a 24–500mm. Hlavní zbraní měl být kromě kvalitního videa i rychlý AF.

Původní zpráva o řadě DL zde.

Nyní došlo ke zrušení tohoto programu. Přikládáme tiskovou zprávu Nikon:

Tokyo, 13. února 2017:Společnost Nikon dnes ohlásila, že neuvede na trh dlouho očekávané prémiové kompakty série DL, fotoaparáty DL18–50 f/1.8–2.8, DL24–85 f/1.8–2.8 a DL24–500 f/2.8–5.6.

Zahájení prodeje bylo plánováno na červen 2016. Nicméně po identifikaci problémů s integrovaným obvodem pro zpracování obrazu bylo uvedení všech tří fotoaparátů odloženo na neurčito.

Od té doby všichni zúčastnění intenzivně pracovali na vývoji takových produktů, se kterými budou zákazníci maximálně spokojeni. Nakonec došlo k rozhodnutí prodej fotoaparátů série DL zrušit úplně kvůli obavám, že by nebyly dostatečně profitabilní s ohledem na nárůst nákladů spojených s vývojem a předpokládané prodeje na zpomalujícím se trhu.

Omlouváme se všem zákazníkům, především těm, kteří na tyto produkty čekali, rovněž i prodejcům a dalším partnerům, kterých se toto rozhodnutí obchodně dotkne, za jakékoliv nepříjemnosti, které jim tímto rozhodnutím způsobíme.

http://www.nikon.com/…/0213_dl.htm

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    14.02.2017 12:33

    Bohužel, vývoj neurčují spotřebitelé, nýbrž manažeři velkých výrobců. A ty zajímá jen maximalizace zisku. Takže manažeři největších výrobců fotoaparátů hodlají donutit prostý lid buď cvakat mobilem, nebo si pořídit vybavení za desítky tisíc. Dávalo by to tvrdou obchodní logiku, pokud by ovšem Nikon pravidelně neuváděl šílenosti typu kompaktů s 20MPx 1/2,3" CCD senzorem, a to prosím v roce 2016.

  • E.B.E
    E.B.E
    16.02.2017 19:25
    Reaguje na Lukáš Burget 14.02.2017 12:33:

    "Bohužel, vývoj neurčují spotřebitelé, nýbrž manažeři velkých výrobců. A ty..." - zobrazit celý komentář

    Je fakt, že nás se nikdo ptát nebude, jestli máme raděj Plazmu, LCD. Tlačítkovej, nebo dotykovej telefon. Jestli bychom raděj v autě klasickej dvoulitr, místo nějaké tříválcové nulaosmičky. Je to prostě o penězích. Na druhou stranu s CCD je to podobný. Zavrhovat ho jen proto, že ho dlohodobě nahrazuje levnější Cmos není to pravý. Jde spíš o to, jestli to sou nějaký starý zásoby, nebo moderní prvek. CCD se stále vyvíjí a vyrábí. Dokonce jsou ve spoustě parametrů lepší. Věř nebo ne. Mimochodem jeden takovej je i na palubě Hubbleova teleskopu :-) Tady něco k počtení: http://www.teledynedalsa.com/imaging/knowledge-center/appnotes/ccd-vs-cmos/ a tady současná a moderní nabídka čipů jednoho výrobce včetně velikosti a rozlišení: http://www.teledynedalsa.com/imaging/products/sensors/selector/ ...jinými slovy. CCD sou pořád lepší. Ale taky dražší, těžší a s větší spotřebou. Tj nic do malých mobilů :-)

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.02.2017 09:17

    Nejde o to, zda je lepší CMOS nebo CCD. Jde o to, že síla těchto korporací je taková, že trhu vnutí to, co je výhodné pro ně, a ne to, co by se hodilo spotřebitelům. Jinak řečeno, je jim fuk, že by tu existoval menší, ale jasný segment uživatelů něčeho trošku specifického. Třeba ten foťák s objektivem 18 - 50 by prostě neměl přímého konkurenta a samotný jeho objektiv měl unikátní parametry. Je mi jasné, že jde o kšeft, jen mě štve to obrácení rolí: Vyrábím, co se mi hodí, ne to, co po mě chtějí zákazníci. To je jasné popření tržních principů a jasný důkaz kartelu několika málo velkých výrobců. Jinak souhlasím, že ten nejlevnější kompakt s 20MPx 1/2,3" CCD senzorem je samozřejmě využitím zásob technologicky zastaralých (a konstrukčně obecně nesmyslných) snímačů se snahou vnutit to zákazníkům. Nevím ale, kdo si to kupuje. Logicky mi vychází, že spousta těch příležitostných cvakačů na mobilu spíš oželí nějaký ten optický zoom, hlavně, že má všechno v jedné krabičce spolu s telefonem. A naopak ti mírně pokročilí fotografičtí fandové zase z logických důvodů takový šrot-kompakt (navíc bez stabilizace) nechtějí.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    17.02.2017 10:41

    Právě mobily tlačí na nejlevnější kompakty, které můžou "bojovat" jen dvěma věcmi - cenou a zoomem.
    Tak se na nich šetří.
    Mobil, aby slušně fotil, nebude stát devatenáct set. Nejlevnější Nikon devatenáct set stojí a má zoom a "víc megapixelů".
    Chcete ale pro strojek pod dva tisíce vyvíjet nové senzory (nebo vyvíjet vůbec něco), když jsou ve skladech stále nevyužité součástky?

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    17.02.2017 11:19

    Rozumím těmto argumentům, ale mobil pořád obsahuje ty dvě věci v jedné krabičce a spoustě (ne-li většině!) lidí je taky úplně fuk, jestli slušně fotí, on prostě alespoň nějak fotí a místo určení těchto fotek facebook nesnese všechno, ono snese naprosto a úplně totálně všechno. Také mi nešlo o strojek pod dva tisíce, ale o merito článku - zrušení řady DL a obecně situaci, kdy jsou výrobci v takové pozici, že mohou ignorovat celé i poměrně široké spotřebitelské skupiny.

  • E.B.E
    E.B.E
    17.02.2017 12:21

    Taky mě to se...štve. Ale tady to nevyřešíme. A přiznejme si, lidi si za to můžou sami. Většina z nich nakupuje stylem "já tomu stejně nerozumím", dejte mi to nejlevnější a taky věří rádobyprodavačům ve stylu : Tohle si kupte. To se hodně prodává :-) ...o lživé reklamě a prolhaných údajích nemluvě. Prostě jim to žereme a šmejdy kupujeme. Proč by to pak nevyráběli :-)

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    17.02.2017 12:49

    Zase bych si netroufnul tvrdit, že dnes na trhu s fotoaparáty koupíte "šmejdy". Aspoň ne od renomovaných značek.
    Že marketingové oddělení pohřbí ledajaký dobrý nápad, na tom se shodneme. Ale to platí ve všech výrobních odvětvích...

  • E.B.E
    E.B.E
    17.02.2017 14:47
    Reaguje na Jakub Súkeník 17.02.2017 12:49:

    "Zase bych si netroufnul tvrdit, že dnes na trhu s fotoaparáty koupíte ..." - zobrazit celý komentář

    Pardon...mluvil jsem všeobecně a nechtěl jsem urazit ani fotoaparáty, ani značku Nikon :-) ...no je to bohužel tak. Od té elektroniky po žrádlo škoda mluvit :-( ....můžu být konkrétnější, ale to je na dlouhej článek :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    17.02.2017 14:56
    Reaguje na Jakub Súkeník 17.02.2017 12:49:

    "Zase bych si netroufnul tvrdit, že dnes na trhu s fotoaparáty koupíte ..." - zobrazit celý komentář

    Trochu sem se rozvášnil a raděj to smažu :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram