Vítězné fotografie soutěže "Emoce v lidské tváři" (12.8.-12.10.)

Soutěž "Emoce v lidské tváři" probíhala na Galerii FotoAparát.cz od srpna do října 2016. Partnerem soutěže byla společnost Fomei. Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku.

Vítězům zasíláme ceny od partnera soutěže, společnosti Fomei.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří zaslali snímky do fotografické soutěže „Emoce v lidské tváři“, která probíhala v Galerii FotoAparát.cz od srpna do října 2016 a jejímž partnerem byla společnost Fomei.

Ze všech došlých soutěžních fotografií vybrali přímo naši čtenáři deset nejlepších, které najdete v článku i s odpověďmi autorů na naše zvídavé dotazy ohledně vzniku fotografie či použité techniky. Tři soutěžící s nejvyšším ziskem bodů pak obdrží hodnotné ceny od partnera soutěže.

Odpovědi autorů naleznete vždy u dané fotografie. Vezmeme to tedy pěkně od prvního místa:

1. místo – Eva Stawarczyková 2: Radost

O fotografii: Tato fotografie vznikla v překrásné Dendrologické zahradě Průhonice, kam chodím fotit rodiny s dětmi. Bylo to tedy klasické focení rodinky, a v rámci něj vznikla tato fotka. Maminka si ji do výběru sice nedala, ale já ji udělala navíc, protože se mi líbila právě pro to, že je na ni zachycena přirozenost dětí.

Technika: Canon EOS 5D mark ii + Canon 135L f/2

Já se zaměřuji na fotografování rodin s dětmi. Miluju to a velmi mě to naplňuje.

2. místo – Stanislav Hořínek: Devadesátiletá

O fotografii: Fotografii jsem pořídil na svojí dovolené v Indonésii v roce 2006, snímek pochází z ostrova Bali, který jsem procestoval zapůjčeným autem. Stařenka se znenadání objevila v doprovodu slečny, ihned jsem zastavil a s fotoaparátem Canon EOS 350 D pořídil několik snímků s parametry nastavenými z předchozích snímků.
Slečna mi následně sdělila,že je to její prababička a je stará 90.let.
Na svých cestách nejraději fotím život lidí v jejich prostředí.

Technika: Canon EOS 350 D

3. místo – PavlaV: Pampelišková

O fotografii: Fotografie vznikla náhodou. Bylo plánované fotografování v rozkvetlých pampeliškách, ale děti si našly svou formu zábavy.

Technika: Nikon D750 a objektiv Sigma 24–105mm řady ART

Nejčastěji fotografuji portréty.

4. místo – Dana Smržová: černé myšlenky

O fotografii: Černé myšlenky jsem zachytila na projíždějícím alegorickém voze při podzimních slavnostech ve francouzském městečku Ribeauvillé. Omlovám se za neostrost, nebyl prostor v davu, a tak jsem jen rychle cvakla v pohybu, přesto se mi do tématu zdála vhodná, proto jsem ji vložila.

Technika: Canon EOS 350D

5. místo – KIV: Říkám to dost jasně?

O fotografii: Protože nejlepší fotoaparát je ten, který zrovna máme v kabelce, když potkáme sousedku coby novopečenou hrdou babičku na procházce s kočárkem. 

Takto složená fotografie posloužila jako PF-ko pro sousedy a zdála se mi úsměvně vhodná k zaslání do soutěže na téma emoce v lidské tváři.

Technika: Canon PowerShot G9 ( ISO 125, čas 1/200, clona 3.2, ohnisko 58mm)

6. místo – tenario: absence

O fotografii: Fotografia vznikla v ateliéri, kde som použil tmavšie sklo, ktoré bolo jemne postriekané rozprasovačom. Samozrejme na postproces bol použitý Photoshop.

Technika: Nikon D90 s objektívom Nikkor 60mm F2,8D, atelierové svetlá Bowens 400RX

Pri voľnej tvorbe sa venujem najradšej konceptuálnej fotografii, ak to tak môžem nazvať.

V komerčnej tvorbe fotím prevažne rodinné, svadobné, portrétne fotky a rande…

7. místo – KIV: Něha

O fotografii: Rozumněli si, bylo to zřejmé a vzájemné.

Technika: Canon EOS 40D a objektiv Canon EF-S 17–55mm f/2.8 IS USM (čas 1/250s, ISO 400, ohnisko 54mm, clona 5.6, kompenzace expozice +2/3)

8. místo – Pavel Hůza: Lovec lebek

O fotografii: Horský kmen Ifugao, žije jich v luzonských horách (Luzon, největší ostrov Filipín) cca 100.000, byli dříve považováni za obávané „lovce lebek“… Nepodmanili si je ani španělští kolonizátoři. Ve výšce 1500 m nad mořem vybudovali rýžové terasy, staré až 2000 let, zapsané na seznamu UNESCO.

Technika: Nikon D5500, Sigma 17–70

Fotím většinou reportážní foto z mnohých cest.

9. místo – Evajz: Spřízněné duše

O fotografii: K fotografii se naváže nijak zvláštní příběh, je to vlastně jen taková momentka. Na fotografii je moje babička, která si na přelomu jara a léta užívala sluníčka na zahradě a na stůl se jí usadilo mládě konipase, které se vůbec nebálo a takhle ji navštěvovalo asi tři dny…

Technika: Nikon D5100 s objektiv 18–105

Nejčastěji fotím přírodu – krajiny, květiny, zvířata a podobně a poslední dobou mě hodně baví makro, ale zatím k tomu nemám vhodnou techniku, abych se tomu mohla věnovat naplno a v podobě, jaké si představuji.

10. místo – Dana Smržová: Dítě válkou vyhnané z domova

O fotografii: K fotce pořízené v tureckém městě Sanliurfa nedaleko syrských hranic bych toho mohla říct hodně. V tomto městě jsem v roce 2015 potkala mnoho nešťastných lidí ze Sýrie. Jak již píšu pod fotkou, musejí se protloukat světem i tyto malé děti.Zkusme si představit sebe a své děti v jejich kůži.

Technika: Canon 350 D

   

Tři vítězové budou oceněni cenami od společnosti Fomei: https://www.fomei.com

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram