Novinky Leica - model Q v šedé a retroobjektiv 2.8cm F5.6

Leica ohlásila dvě novinky - dostupnost povedeného modelu Leica Q (fullframe kompakt) v titanově šedé barvě a nový objektiv - novou verzi Summaron 2.8cm F5.6 v M-bajonetu.

Summaron 2.8cm F5.6

Původně jde o kompaktní závitový širokáč z roku 1955. Má „palačinkovou“ konstrukci a je typický svým obrazovým podáním, zejména charakteristickou vinětací, což ho dělá populárním i v digitální době. Leica si toho je vědoma a tak tento objektiv uvádí znovu, tentokrát však v bajonetu M (dálkoměry Leica a spol.) a s kontakty pro komunikaci s tělem.

Aby byl objektiv správně „retro“, má uvedenou ohniskovou vzdálenost v centimetrech, což bylo tehdy běžné. Stejně jako páka pro ostření.

Jde o klasický 28mm širokoúhlý fullframe objektiv, který sice není moc světelný (F5.6), ale je velmi skladný (jen 18mm dlouhý).

Optická konstrukce zůstává stejná, jako u originálu – 6 členů ve 4 skupinách v symetrické dispozici s clonou uprostřed.

Cena bude na Leicu poměrně rozumná - £1900. Výrobní kapacity však prý budou omezené a výrobce tak doporučuje neváhat s předobjednávkou.

Leica Q (Typ 116) v titanově šedé

Leica Q je na trhu již nějakou dobu, nově však dostala stylovou verzi, lišící se barvou – je titanově šedá – a novými doplňky, jako jsou kontrastní červené popisky na objektivu nebo pletený popruh.

Jinak se nic nemění – 24MPx fullframe senzor v kombinaci s 28mm F1.7 objektivem pevně přichycený ke kompaktnímu tělu s elektronickým hledáčkem a dotykovým displejem.

Za speciální titanovou edici si připlatíte - £3800 místo cca £3200 za „obyčejné“ qéčko.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram