Sony - nové fotoaparáty a6500 a RX100 V

Sony novinkami v poslední době nijak nešetří a poslední dvě jsou o to víc překvapivé, že jde o nové verze fotoaparátů představených poměrně nedávno. Jak to tak ale u tohoto výrobce bývá, nenahrazují na trhu dříve představené modely, ale zařadí se do portfolia nad ně. Jde o bezzrcadlovku a6500 s 5-osou stabilizací a dotykovým displejem a 1" kompakt RX100 V s rychlým ostřením pomocí detekce fázového posunu a BRUTÁLNÍM sériovám snímáním.

Sony Alpha a6500

Alpha a6500 není nástupce modelu a6300, oznámeného letos v únoru, ale jeho vyšší verzí. Můžeme si ho pracovně pojmenovat „a6300+“ nebo „a6300s“. Fyzicky vypadá velmi podobně – má o jedno programovatelné tlačítko nahoře více a je o cca 5mm silnější. Uvnitř se však odehrála malá revoluce v podobě 5-osé stabilizace senzoru, která umí spolupracovat se stabilizací v objektivech (stejný systém, jako u a7 II). 

Senzor zůstává 24MPx APS-C se 425 senzory PDAF.

Druhou velkou změnou je dotykový displej. Dotýkáním lze volit bod AF nebo ho používat jako trackpad při výběru AF bodu v hledáčku (který je opět shodný elektronický hledáček jako u a6300).

Na první pohled skrytým, ale o to vítanějším vylepšením, je nové menu (přejaté z nedávno oznámené a99 II), které slučuje podobná nastavení do skupin k sobě (nastavení videa tak třeba nebude roztahané přes celé menu, jako dosud) a hlavní záložky má barevně odlišené, takže se v něm člověk rychleji zorientuje.

Zda dostanou stejné menu v updatu i ostatní aktuální modely výrobce není zřejmé, ale bylo by to fajn. Menu je konečně přehledné.

Pod kapotou také tepe výkonnější procesor, takže přístroj zvládne delší sériové snímání a jeho buffer má větší kapacitu. Při maximální rychlosti 11 sn./s je to 300 JPEGů nebo 100 RAW+JPEG.

Ostatní zůstává shodné s a6300, včetně živého náhledu až do 8 sn./s, a 4K (UHD) videa, full HD videa až 120p.

Cena bude 1700 EUR a dostupnost v prosinci.

Sony CyberShot RX100 V

V řadě RX100 zůstává vše „při starém“, aspoň co se týče 1" 20MP senzoru a 24–70mm (ekv.) F1.8–2.8 objektivu. Zvenku byste také rozdíl oproti Mark IV nepoznali, ale je tu (samozřejmě) – Mark V dostal rychlé ostření pomocí 315 PDAF bodů s pokrytím 65% scény.

Výkonnější procesor umožňuje delší kontinuální snímání díky hlubšímu bufferu, a to až do závratných hodnot – přístroj nyní umí 24 sn./s v plném rozlišení 20.1MPx s průběžným AF a měřením expozice, a to až do 150 JPEG + RAW snímků.

Ukažte mi zrcadlovku, která tohle dovede… :-)

Vylepšené je i 4K video, nyní se bere z větší části senzoru a dochází k jeho downsamplování 1.3× v obou rozměrech pro větší ostrost záznamu.

Nahrávání full HD slow-motion videa (960fps) zůstalo a je nyní možné po delší dobu. Přibyl S-Log2/S-Gamut a Picture Profily pro video.

Závěrka přístroje je stejná jako u předchozích modelů. centrální v objektivu. Funguje do 1/2000s a umí synchronizovat blesk při všech rychlostech. Pokud chcete kratší čas, přístroj umí jít až na 1/32000s pomocí elektronické závěrky.

Pokud se vám přístroj líbí, připravte si 1200 EUR.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram