Novinky z Photokina 2016 III.

Novinkami se to na Photokině 2016 opět jen hemží, takže si o nich přečtěte něco víc v třetím článku z řady reportů z tohoto veletrhu v Kolíně nad Rýnem. Podívejte se, jakou studii představil Hasselblad, dočtete se o prototypu Canon se 120MPx nebo z druhé strany spektra - o objektivech méně známých výrobců.

Hasselblad s 1:1 senzorem o 75MPx

Tento kousek, zvaný V1D, je zatím jenom za sklem a není to ani prototyp, spíše studie kompaktního modulárního středoformátového přístroje. Jak vypadá se podívejte níže:

Představil se také X1D ve speciální černé edici:

S „obyčejnou“ stříbrnou edicí jsme se seznámili trochu blíže. Podle Hasselbladu jsou největší konkurenční výhodou oproti ohlášenému Fujifilmu malé rozměry a hlavně centrální závěrka v objektivech – Fujifilm má štěrbinovou v těle. Hasselblad je proto toho dojmu, že se o přízeň studiových fotografů, asi jeho hlavní klientely, bát nemusí:

Jak vypadá senzor středoformátové bezzrcadlovky vedle senzoru obyčejné fullframe bezzrcadlovky vidíte níže. Pardon za cvak mobilem, můj aparát zrovna stál modelem:

   

Canon DSLR se 120MPx

Nebojte, to se na trh nechystá:-) Jde o prototyp, či spíše technologický demonstrátor. Nový senzor se 120MPx v Canonu nacpali do těla EOS 5D S a slouží spíše k testům. Na 120MPx si i podle odborníků Canon chvíli počkáme – už jen proto, že současná řada procesorů Digic těžce nestíhá…

   

8K video v podání Canonu

Canon také představil kameru s 8K rozlišením. To je 33MPx živého záznamu…

   

Go-Pro HERO 5

Když jsme u videa… Go-Pro představilo akční kamery HERO 5 Black a HERO 5 Session (větší a menší) se 4K záznamem. Umí dělat i 12MPx snímky pomocí svého 1/2.3" senzoru a to i do RAW. Odolnost a ponornost je samozřejmostí. 

Ke kamerkám parří i řada příslušenství, jako je třeba jednoduše ovladatelný dron.

   

Pentax má opět svítivé diody na těle, ale tentokrát užitečné

Samozřejmě myslím novou fullframe zrcadlovku K-1. Ta že má diody? Ale ano, jenže ne na parádu (jako měla K-S1), ale na přisvícení v šeru. Posvítí vám na nasazování objektivu, výměnu SD karet a vyklápění displeje. Chytré!

   

Samyang objektivy řady Premium krátce v ruce

Samyang si věří a rozšiřuje své portfolio objektivů o dražší, světelné a podle MTF křivek opravdu velmi ostré kousky řady Premium. Můžeme potvrdit, že jsou celokovové a velmi precizně vyrobené:

Jsou sice manuální, ale jen, co se ostření týče. Clona se ovládá normálně z těla. 85mm bude zatím jen pro Canon, 14mm pro Canon, Nikon a posléze Sony. 

   

IRIX 45mm F1.4

IRIX je další výrobce s Korejskou stopou. Objektivy designuje švýcarská firma a vyrábí se, stejně jako Samyangy, v Jižní Korei. K ohniskům 15 a 11mm byl ve středu předběžně ohlášen i model 45mm se světelností F1.4.

   

Tokina novinky

Manuální Fírin 20mm F2 pro bezzrcadlovky Sony a 14–20mm F2 pro APS-C zrcadlovky Canon a Nikon:

   

YI

Young Innovators (YI) je nová čínská značka, která nasedla do vlaku m4/3 systému a představila plně dotykovou bezzrcadlovku (nejvíce připomíná zmenšenou Leicu T) s 20MPx senzorem a 4K videem – v ruce působí plastikově a převážně plastikové jsou i uvedené objektivy 12–40 mm a 45mm F1.8. Odezva je však dobrá a nastavení vychází z logiky smartphonů, což by mohl leckdo ocenit.

     

Fomapan R

Inverzní černobílý film z Hradce Králové se vrací, Foma obnovila výrobu a vystavila jej na Photokině ve verzi 135. 120 se zatím nechystá.

Mimochodem, věděli jste, že Foma již v první polovině 20. století předpověděla fotografování mobilem?

:-)

   

Fomei představuje bateriový TTL studiový blesk

400 TTL je novinka v nabídce české značky Fomei. Bude existovat i ne-TTL verze. Jde o akumulátorové studiové (či venkovní) světlo, které umožňuje buď záblesky až o síle 400 w/s nebo statické nasvětlení šetřivou LED diodou. Vysokorychlostní synchronizace jde až k 1/8000.

Na jedno nabití vydrží 400 TTL v rozmezí od 330 po 1800 záblesků (dle výkonu). Výkon jde nastavovat v rozsahu 7EV.

Představeny jsou k tomuto světlu i nové odpalovače pro Canon a Nikon s dosahem až 100m.

   

Polaroid do kapsy s dotykem

Polaroid Snap Touch má nově a 3.5" LCD, vylepšený 13MPx senzor a spojení s chytrými zařízeními skrze Bluetooth:

   

Nikon KeyMission… a ti druzí

Na veletrhu se také „roztrhl pytel“ s 360° kamerami. nejdál to asi s modelem Key Mission dotáhl Nikon, který mu věnoval hodně prostoru. Není divu, je to odolná kamerka, která natáčí poměrně kvalitní „rozšířenou realitu“.

Ale není sám, tohle je Kodak:

Zde Panono:

…a další.

   

Sigma Cine objektivy

Kromě nových objektivů pro fotoobjektivů řady Art – 500mm F4, 85mm F1.4 a 12–24mm F4 zde byly k vidění také nové videoobjektivy výrobce:

   

Ornitologie v podání Zeisse

Zeiss má na veletrhu celé své portfolio objektivů – prohlédli jsme si třeba nejnovější přírůstky do řady Milvus a Loxia:

Proč ornitologie? Všechny řady objektivů výrobce jsou pojmenovány podle latinských názvů různých druhů ptáků!

   

_____________­________________________­________________________­_____________________

…Je jasné, že pokrýt podobný veletrh ve třech článcích 100% nejde, ale doufám, že jsem uvedl ty nejdůležitější novinky letošního veletrhu. Pokud se do Kolína chcete zajet podívat osobně, máte čas do neděle 25.9. Vřele doporučujeme!

Další Photokina nás čeká opět v září 2018.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram