Sony - nový objektiv PZ 18-110mm F4 pro video

Sony uvádí nový objektiv primárně pro natáčení videa s APS-C fotoaparáty a Super35 kamkordéry bajonetu E (původní NEX, dnes Alpha). Nabídne ohniska 18-110mm, stálou světelnost F4, optickou stabilizaci, utěsnění a mnoho funkcí pro video.

Sony E PZ 18–110mm F4 G OSS

Jak napovídá název objektivu, jde o sklo pro bajonet E, formát APS-C (/Super35), s powerzoomem, stálou světelností, optickou stabilizací patřící do profi řady „G“ (více o zkratkách na objektivech). Rozsah roomu (6.1×) odpovídá 27 – 165mm při focení na 35mm formát.

Využijete ho třeba na profesionálních videokamerách jako PXW-FS7 nebo i na fotoaparátech s výměnnou optikou jako α6300 nebo v režimu ořezu i na fotoaparátech řady α7.

Byť s ním samozřejmě budete moci i fotit, jeho hlavní smysl je v natáčení videa.

Kvůli tomu je vybaven například ozuby na prstencích ostření, zoomu a clony a je opticky koncipován pro natáčení – je parfokální (nemění se rovina ostrosti se změnou ohniska) a „nedýchá“ (dýchání – focus breathing – změna ohniska se změnou zaostření).

Výrobce tomu říká Smooth Motion Optics (SMO).

Přepínat můžete mezi AF a MF, klikací a neklikací clonou, vypnutím či zapnutím stabilizace či můžete využít aretace clonového kroužku. Všechny tyto přepínače na těle najdete. 

Vhod při natáčení v exteriéru přijde i utěsnění proti vodě a prachu.

Objektiv rovněž disponuje odjímatelnou stativovou patkou.

Stálá světelnost je u kinematogra­fických objektivů standard, méně typické je uvádění světelnosti v krocích F (většinou se užívají kroky T - proč?).

Opticky je objektiv konstruován z 18 členů v 15 skupinách, z toho 6 asférických a 3 ED (Extra-low Dispersion).

Objektiv bude dostupný od prosince 2016. Jeho cena se bude pohybovat kolem 4000€.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram