Nikon - nový Nikkor 105mm F1.4

Nikon uvedl nejsvětelnější fullframe AF objektiv ohniska 105mm na světě - AF-S Nikkor 105mm F1.4E ED. Jde o portrétní objektiv bajonetu F s elektronicky řízenou clonou (nemá tradiční nikonovskou páku na bajonetu).

Nový objektiv AF-S Nikkor 105mm F1.4E ED nadchne zejména portrétní fotografy, protože ohnisko 105mm patří k portrétní klasice (viz článek jak fotit portrét). Světelnost F1.4 je při tomto ohnisku ojedinělá.

Optickou konstrukci nového objektivu Nikkor tvoří 14 členů v 9 skupinách, z toho 3 jsou typu ED. Čočky jsou ošetřeny antireflexními vrstvami Nano Crystal Coating a přední čočka i ochrannými vrstvami fluorinovými.

Objektiv nedisponuje optickou stabilizací (vynahradí ale výborná světelnost).

Automatické ostření obstarává podobně jako u všech moderních objektivů Nikkor vestavěný AF motor (ultrazvukový kruhového typu). Ostření je vnitřní, objektiv se tedy při něm neprodlužuje a nic se na něm neotáčí.

Zaostřit půjde od jednoho metru (zvětšení 0.13× na FF). Nebude to tedy objektiv na vyložené detaily – na to má Nikon oblíbený Micro Nikkor 105mm F2.8.

Ruční ostření bude „po drátě“ a objektiv má sice stupnici vzdáleností, ale škálu hyperfokálních vzdáleností má pouze pro clonu F16, která bude zároveň clonou maximální.

Clona bude, jak jsme již zmínili v perexu, ovládaná elektronicky, tudíž tradiční mechanickou páku na bajonetu byste hledali marně. Výhodou elektronického přenosu clony je rychlost, tichost a rovnoměrnost expozic. Nikon na tento systém u svých vyšších řad objektivů přechází nějakou dobu, nově tento systém převzal i Pentax. Objektivy Canon takto fungují již od vzniku EF bajonetu v roce 1987. Důvodem pro mechanickou páku u Nikonu bylo větší stáří systému, kdy první objektiv bajonetu F přišel na trh již r. 1959.

Clona bude mít 9 lamel a měla by tvořit kruhový otvor, což je důležité pro rovnoměrnost rozostřeného pozadí („bokeh“).

Rozměry a váha nového objektivu jsou 106×95mm a 985g.

Ohlášená dostupnost je na konci srpna 2016 a doporučená ce­na 62 499 Kč.

Více informací: http://www.nikon.cz/…or-lenses/au…

Oficiální samply ze stránek Nikon:

Zároveň spolu s tímto tímto objektivem Nikon slaví 100 000 000 v­yrobených objektivů Nikkor.

Aktualizace: více samplů na stránkách Nikon USA: http://www.nikonusa.com/…1.4e-ed.html#…01.jpg

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram