Vítězné fotografie soutěže "Jarní kouzlení"

Soutěž "Jarní kouzlení" probíhala na Galerii našeho webu od dubna do června. Podívejte se na galerii vítězných fotografií a přečtěte si rozhovor s vítězi v dnešním článku.

Ceny do soutěže věnoval generální partner, firma Lowepro.

Opět bychom vám všem rádi poděkovali za vaší hojnou účast v soutěži „Jarní kouzlení“, která probíhala v Galerii od dubna do června 2016.

Vložili jste přes devadesát soutěžních fotografií, ale jak to tak bývá, vyhrát nemohou všichni – pro první tři místa čekají ceny od partnera soutěže www.lowepro.cz a TOP 10 fotografií naleznete v dnešním článku i s povídáním o zajímavostech z jejich zákulisí.

Vítězů jsme se tradičně zeptali na okolnosti vzniku fotografie, použitou technice či o tom, co nejraději fotí.

Odpovědi naleznete vždy u dané fotografie. Vezmeme to od prvního místa:

1. místo – Paťka K.: ..Kvapka..

O fotografii: Fo­tografia vznikla po tom, čo ma manžel prekvapil krásnou kytičkou kvetov. Fotografovanie je moja vášeň, tak som to hneď využila a nafotila sériu „kvapiek“ .

Technika: Canon EOS 100D , Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM

Fotografovanie je mojim koníčkom už 9 rokov, najviac ma zaujalo MAKRO – v Kvapkách je vidieť celý svet a mňa fascinuje zachytávať v nich tie okamihy a krásy ktoré v normálnom živote ani nepostrehneme.

2. místo – Swoop: Hladina za úsvitu

O fotografii: Jsem takový permanentní začátečník, pořád se učím a zatím hodně převládá odpad nad tím co by za něco stálo. Fotografie vznikla vlastně náhodou. Počasí vypadalo dobře, tak jsem si řekl, že je na čase zahájit moto sezónu. No a protože jsem v té době měl čerstvě zakoupenou svou první zrcadlovku, bylo jasné, že ji vezmu s sebou. Rozhodl jsem se, že si přivstanu a pojedu na jižní Moravu vyzkoušet nějakou tu fotku svítání. Dorazil jsem ke Kyjovu a to už sluníčko začalo nakukovat nad horizont. Protože jsem už měl moc málo času, rozhodl jsem se, že zajedu na cestičku mezi poli a tam uvidím. Buď to vyjde a natrefím na něco zajímavého nebo ne. Výsledek znáte, takže nemusím říkat jakou jsem měl kliku. Až doma jsem se od přítelkyně dozvěděl, že tato místa fotí snad každý krajinář u nás. Já do té doby neměl o kráse těchto míst ani potuchy, takže jsem si je pro sebe vlastně objevil.

Technika: Snímek byl pořízen Canonem 70D s objektivem Sigma 70–300mm f4–5.6. Většinou fotím manuálními objektivy, ale na motorce se mi nechtělo vozit moc věcí, tak jsem vzal jen tento objektiv a ještě manuální CZJ Pancolar 50mm. Fotil jsem ze stativu, jinak by fotka asi nevznikla, protože jsem byl pořádně promrzlý.

Nejčastěji fotím přírodu, kam rád utíkám „dobít baterky“. Hlavně zvířata a poslední dobou zkouším i makro hmyzu, což mě hodně baví i když se starými manuálními objektivy to je docela loterie :)

3. místo – MonaP: S baťůžkem na zádech

O fotografii: Mís­to vzniklé fotografie je louka, vzdálená od mého bydliště cca 250m, Petrov nad Desnou se nachází v podhůří Jeseníků. Fotografie vznikla se štěstím, který každý fotograf potřebuje míti na své straně. Nosatcovití jsou jedni z prvních hmyzích jedinců, kteří po zimě opouští své úkryty, tudíž si stačí o chvilku přivstat a míti to zmiňované štěstí. Tento jedinec se svoji kapkou (baťůžkem) vyšplhal až na sám vrchol listu, nějakou tu chvilku jsme spolu strávili a bylo to fajn.

Technika: Sony ILCA68, Tamron AF SP 90mm Di pro Sony

Nejčastěji fotím makro a to detaily převážně hmyzu.

4. místo – Montypeter: Tři bratři

O fotografii: Ko­niklec je z veleznámého místa a to přírodní rezervace Kameného vrchu v Brně. Chodím tam pravidelně každý rok pozorovat tu neskutečnou krásu a výjimečného místa.

Technika: Nikon D7200 s objektiv Tamron 90mm SP F2.8

Nejraději fotografuji detaily přírody, zvířata, ale nepohrdnu ani pěkným hradem a jelikož jsem začal fotit i pro fotobanky tak je někdy nutné zkoušet nové a nové žánry.

5. místo – František Dulík: LadyBug

O fotografii: Fo­tografia lienky na púpave bola v hlave pripravovaná už dlhšiu dobu. Problem bol nájsť lienku na púpave, ktorá by bola ochotná zapózovať bez pohnutia niekoľko záberov, kedže pri prebudeni lienky nie je možné urobiť sériu snímok, potrebných na skladanú foto. V to ráno, keď som ju fotil som mal tak trochu sťastie, symetrická púpava, spiaca lienka, a ako pridaná hodnota kvapky rosy ktoré príjemne dotvárali kompozíciu výslednej fotografie. Nepekné pozadie plota, pri ktorom rástla púpava bolo nahradené umelým pozadím.

Technika: Canon EOS 70D; MP-E65/2,8; blesk 430EX II; ručne vyrobená rozptylka na blesk; plamp; umelé pozadie; nožnice. Úpravy: Focus stacking z cca 9 expozícií v PS, korekcia farieb a orez v Lightroom + Nik collection zásuvné moduly.

Najčastejšie mnou fotografovaný motív je makro a detail hmyzu a rastlín.

6. místo – jirfren: kouzlo jarní louky

O fotografii: Jde o fotku z Černé Hory z loňských velikonoc. 2 dny předtím ještě sněžilo!!! …a 2 dny na to jsem si užíval jaro na jedné louce plné květů a stehlíků …a dočkal jsem se i vytouženého dudka těsně předtím, než slunko zapadlo.

7. místo – Montypeter: Jaro v květu

O fotografii: Fotografie vznikla o polední pauze v práci na lavičce v parku. Čekal jsem na první květy a chtěl vyzkoušet nový objektiv. Postupem času se stala nejen pro mne fotkou číslo 1 a vždy to bude moje srdcovka :-) Na fotobankách po celém světě se jí doposud prodalo přes 12 000 kusů a vyhrála nejednu soutěž.

Technika: Nikon D3100 (moje první zrcadlovka) s objektivem nikon 55–200 VR.

Nejraději fotografuji detaily přírody, zvířata, ale nepohrdnu ani pěkným hradem a jelikož jsem začal fotit i pro fotobanky tak je někdy nutné zkoušet nové a nové žánry.

8. místo – janča: Ve víru tance

9. místo – Dana Smržová: Jaro na Hané

O fotografii: K fo­tografii „Jaro na Hané“ se vztahuje snad jen zajímavost, že je to zkrátka můj rodný kraj. Na světě je mnoho krásných míst,ale „obyčejná políčka“ naší Hané vykouzlí vždy něco nového. Na jaře je to svěží zeleň vyklíčeného obilí, v létě zase zlatý příslib štědré úrody, podzimní zoraná hnědá pole melancholii nadcházejících zimních měsíců. Fotka vznikla jen tak, když si občas zajdeme s přítelem „za­fotit“ v blízkosti našeho bydliště.

Technika: Foceno Canonem EOS 350D, použitý objektiv Canon 70–300mm.

Nejraději fotím vše ze života kolem nás,ať už jsem doma nebo na opačném konci světa. Sem tam fotím i lidičky,ale nejvíce mě vždy osloví čistá příroda.

10. místo – milvan: pan „Zvědavý“

_____________­________________________­________________________­________________________­_______

Pro vítěze na prvních třech místech čekají následující ceny:

1. Lowepro Photo Hatchback 250 AW II

2. Lowepro Nova 170 AW

3. Lowepro Adventura SH 140 II

ceny věnuje:

www.lowepro.cz

_____________­________________________­________________________­________________________­_______

   

Právě nyní probíhá soutěž „Pohoda“ (12.6.-12.8.)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MonaP
    MonaP
    20.07.2016 20:59

    Krásný fota i komentáře od fotografů samotných, moc se mi líbí! Všem vám přeji mnoho krásných fotek i zážitků.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram