Rozhledny, díl 1. - Tišnov

Vhodný tip na nejen fotografické výlety jsou zcela bez pochyby rozhledny a proto se pokusím vás v sérii článků s některými blíže seznámit. Na úvod jsem zvolil úplně novou “kamennou“ rozhlednu, která byla slavnostně otevřena nad městem Tišnov v sobotu 11.10.2003 a která je v mnoha ohledech opravdu výjimečná.

Pohled na celou scenérii s rozhlednou

Po roce 1990 se u nás konečně zase začalo investovat i do věcí, které jsou jen tak pro radost a nemají prakticky žádný hospodářský význam a nebo se podařilo spojit vyšší užitnou hodnotu s hospodářským prospěchem. Typickou ukázkou jsou právě rozhledny, kterých se v posledních letech postavilo a nebo rekonstruovalo v České republice opravdu hodně. Většinu z nich tvoří komunikační věže mobilních operátorů, které jsou současně i přístupné jako rozhledny. Několik bývalým komunistickým režimem zapomenutých rozhleden se podařilo také zrekonstruovat a v několika případech se za pomoci státní dotace a sponzorských darů podařilo dokonce postavit rozhledny nové.

Pohled na město Tišnov z nové rozhledny

Poslední z nově postavených je právě rozhledna v malebném městě na okraji Českomoravské vrchoviny, v Tišnově. Na kopci Klucanina zde stávala mohutná 30-ti metrová dřevěná rozhledna na kamenných základech již ve třicátých letech minulého století. Slavnostní otevření v roce 1934 byla velká společenská událost, které se zúčastnil například slavný český herec Vlasta Burian a neméně slavný zápasník Gustav Frištenský. Rozhledna se pak stala velmi oblíbeným a vyhledávaným výletním místem. V době protektorátu však stavba zarůstala a chátrala, až byla nakonec v padesátých letech stržena a zůstaly po ní jen kamenné základy. Po listopadové revoluci proběhlo několik pokusů o znovuvzkříšení této stavby za využití zbylého základu. Všechny tyto snahy však bohužel skončily nezdarem a tak opravdu seriózní snaha s nadějí na úspěch započala až v roce 2001, kdy bylo 24.května oficiálně zaregistrováno občanské hnutí Rozhled na Tišnov. Pak se již daly věci poměrně rychle do pohybu. Sdružení vyhlásilo veřejnou sbírku, která byla podporována i celou řadou podpůrných akcí – koncerty, plesy a podobně. Na Koncertě pro rozhlednu vystoupil například Jiří Stivín. Vyhlášen byl také Den pro rozhlednu, kde si i řadoví občané mohli zakoupit svou cihlu a přispět tak na budoucí stavbu částkou 300,–Kč.

Vnitřní část konstrukce ve vrcholové části

Dne 13.10.2001 byl u torza původní rozhledny vysazen strom, který má symbolizovat základní kámen budoucí stavby. V listopadu již probíhá stavební řízení a rozpočet stavby byl stanoven na 4.588 000,– Kč. V prosinci pak schválilo Zastupitelstvo města Tišnova poskytnutí finančního příspěvku ve výši 1.000 000,– Kč. Po nezbytných byrokratických procedurách vydal 19.3.2002 Městský úřad v Tišnově stavební povolení a v květnu pak Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo žádost o dotaci a přislíbilo dalších 830.000,– Kč. No a konečně 10.8.2002 započaly samotné stavební práce, které zpočátku obstarávali dobrovolníci z řad občanského hnutí. V září pak bylo ve výběrovém řízení vybráno několik firem, které zahájily profesionální část výstavby. Ta byla úspěšně ukončena v říjnu 2003. Celé snažení bylo korunováno 11.10.2003 slav­nostním otevřením, které provázely doprovodné akce – například Klub českých turistů vedl všechny trasy tradiční Tišnovské padesátky přes rozhlednu.

Pohled z rozhledny směrem k městu Lomnici a kopci Sýkoř

Rozhledna samotná stojí v nadmořské výšce 400,8 m.n.m. na vrcholu kopce Klucanina. Její celková výška dosahuje 29,3m přičemž nejvyšší vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 24,6m. Nahoru vás vyvede celkem 133 schodů a celá stavba je složena z 4.800 cihel. Rozhledna nemá otvírací dobu a neplatí se zde žádné vstupné, stavba je koncipována jako velmi odolná (proti povětrnostním vlivům i proti vandalům) a je zcela volně a neomezeně přístupná. Její stavba bude ještě pokračovat i v roce 2004, kdy bude po dokončení terénních úprav dobudováno odpočívadlo pod rozhlednou. Pokračovat bude také výsadba zeleně a parkové úpravy. Na tyto finální práce zatím ještě stále nějaká ta korunka chybí ….

Město Tišnov


Samotné město Tišnov je velmi dobře přístupné jak autem, tak vlakem. Autem je to cca půlhodinka jízdy z Brna směrem na severozápad a ve městě je velmi dobře vyřešen systém parkování, kdy lze vůz ponechat na centrálním náměstí nebo dojet až na záchytné parkoviště pod rozhlednou, které se nachází na výjezdu z Tišnova směrem na Železné. Vlakem se lze snadno dopravit do Tišnova po rychlíkové železniční trati č.250, která spojuje Brno s Prahou a donedávna byla hlavní železniční tepnou České republiky. Provoz na této trati je však dosud velmi hustý oběma směry a na místím nádraží zastavuje i naprostá většina rychlíků a město tak má bezproblémové a rychlé spojení po celé trati od Břeclavi až po Prahu.

Pohled na rozhlednu



Z Tišnova je také slušné autobusové spojení do blízkých obcí a lze odtud vyrazit na spoustu dalších zajímavých výletů – turisticky zajímavých cílů je v bezprostřední blízkosti nespočetné množství. K těm nejznámějším patří především blízký hrad Pernštejn, rozsáhlý klášterní komplex Porta coeli se světoznámým portálem klášterního kostela z roku 1235, několik dalších rozhleden, smírčích kamenů a také velmi pěkné město Lomnice s naučnou stezkou Járy Cimrmana, o které najdete na našich stránkách samostatný článek (odkaz zde). Ve městě je také veškerá potřebná infrastruktura v podobě obchodů, restaurací, hotelů a bank.

Nakonec uvádím několik odkazů, kde případně naleznete další podrobnější informace :

Oficiální stránky občanského sdružení Rozhled na Tišnov :

www link http://rozhlednatisnov.unas.cz

Oficiální stránky města Tišnova:

www link http://www.tisnov-mesto.cz

Oficiální stránky města Lomnice:

www link http://www.lomnice.cz

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ivan Tomášek
    Ivan Tomášek
    08.02.2004 19:19

    Kdy bude díl II: ?

  • Ivan Tomášek
    Ivan Tomášek
    08.02.2004 19:21

    Pardon, myslel jsem, že tam bude mé jméno. Tedy
    Kdy bude díl II. ?

    Ivan Tomášek

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    10.02.2004 09:27

    BoB: Už na tom dělám .... ;o))

  • Patrik Pařík Pářa
    Patrik Pařík Pářa
    26.08.2004 15:58

    Kapso,
    po "Cimrmanovi" dík za další přitažlivý tip na výlet. I dvouleté dceři se tam líbilo.
    Z Tišnova se mi rozhledna jevila jako monstrózní betonová obluda, ale z blízka vypadá jednoduše. stroze a účelně a navíc přitažlivě. Příjemné je i velké množství světla uvnitř díky širokým "oknům" odshora dolů ve všech stěnách rozhledny.

    ... a kdy bude 2. díl ? "Už na tom děláš" jak bratři Ebenové?

    Přeji pěkný den.

    Pářa

  • Jirka Žák
    Jirka Žák
    08.04.2006 11:27

    prokop: skoro jako by mluvil úředník :) číslo číslo vyhláška nařízení, číslo :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram