Knižní tip - Jay Maisel: Fotografie – to není o nastavení clony

Do rukou se mi dostala kniha od Jaye Maisela, léty praxe ověřeného profesionála, který na poli fotografie dosáhl úspěchů, jako fotografie na obálkách časopisu Sports Illustrated nebo ocenění, jakým je uvedení do síně slávy Art Directors Club Hall of Fame. Dnes se Jay Maisel věnuje zejména vedení fotografických workshopů a přednášek. Dnes se na jeho knihu podíváme blíže.

Už z názvu je poměrně jasné, jakým směrem se bude celá publikace ubírat. Knihu je snadné zařadit mezi publikace, které se nezaobírají technikou fotografování, fotoaparáty ani objektivy. Naopak – jde o typ knihy, u níž autorovi v některých částech knihy vlastně o fotografování jako takové tolik nejde. Spíše o tvůrčí proces – jak k fotografování přistupovat.

Abych byl konkrétnější a nechodil dlouho kolem, pokusím se ráz knihy přiblížit na příkladu: podtitul jedné takové dvoustrany je Připraveným štěstí přeje, dále je dvoustrana doplněna o street fotografii hektického ruchu na ulici. Fotografii pak doplňuje krátký pohled Jaye na téma připravenosti při fotografování, doplněný o několik citátů, shrnujících další postřehy o připravenosti ve tvůrčím procesu. Stejnou strukturu pak Jay zvolil pro celou knihu, s výjimkou krátké předmluvy a představení autora na samotném začátku celé knihy.

V každé části pak vždy naleznete jednu fotografii z dílny Jaye Maisela – fotografie jsou tematicky velmi různorodé. Na protější straně vás čeká komentář k fotografii. Ne však kompoziční poučky a podobně, ale zejména myšlenkové pochody autora při tvorbě snímku, historky spojené se snímky, nebo zkušenosti, o které se chce Jay podělit.

Stejně jako jsou různorodé fotografie, tak i příběhy spojené s fotografiemi jsou tematicky velmi bohaté: od četných historek z Jayovy fotografické praxe, až po fotografovaní na veslařských závodech jeho dcery.

Zaujala mě třeba jeho vyprávění o zkušenosti s fotografováním dopravního letadla, kdy fotografování nemohlo začít do té doby, než si sehnal gumové filtry na objektiv, aby nedošlo k poškrábání okýnek letadla, ze kterého bylo za letu fotografováno. Postupem času s přibývajícími stránkami knihy se vlastně z autora stává dobrý známý. Obrazně řečeno – vy sedíte nad fotografiemi a on vám vypráví.

Takový přístup mi osobně vyhovuje a přijde mi velmi přirozený. Obzvlášť pokud máte pocit, že už jste vlastně poměrně pokročilý fotograf a jen tak něco vás ve fotografické praxi nepřekvapí. Nepotřebujete se už učit základy, a ani sofistikované techniky nejsou přesně to, co hledáte. V tom případě je kniha právě pro vás. Autor se totiž v knize snaží postrčit čtenáře k tomu, aby otevřeli oči a stali se svým přístupem profesionály. To vše skrze vlastní poutavé vyprávění autora, Jaye Maisela.

Stránky Jaye Maisela s jeho portfoliem

 „Jay Maisel: Fotografie – to není o nastavení clony“ na stránkách vydavatele

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram