Rozhovor s vítězi soutěže "Krajina v letošním roce"

Přinášíme vám informace ze zákulisí 10 vítězných fotografií soutěže "Krajina v letošním roce". Ta probíhala od října do prosince v naší Galerii. Více najdete v článku.

Soutěž „Krajina v letošním roce“ se těšila velkému zájmu a vložili jste mnoho krásných fotografií. Děkujeme!

Ale jak to bývá, vítěz může být jen jeden. Vybrali jste ho vy sami, svým hodnocením. Kromě prvního místa, které bylo odměněno cenou generálního partnera Nikon – fotoaparát Nikon Coolpix S5000, byly ohodnoceny ještě 2. a 3. místo knihou nakladatelství Zoner Press. Prvních 10 fotografií a jejich příběhy najdete v článku.

Vítězů jsme se tradičně zeptali na příběh okolo fotografie a použitou techniku. Protože se jednalo o krajinářské téma, zajímalo nás, zda se krajině věnují často, co mají na krajině rádi a zda by něco doporučili těm, kteří se o krajinářskou fotografii zajímají. Také nám někteří prozradili své oblíbené krajináře.

Všem ještě jednou gratulujeme!

1. místo: Pavel Ouředník, Údolí Křemelné

Toto místo jsem poprvé fotil na podzim 2008 a už tenkrát mi přály podmínky. Od té doby se tam vracím a protože za ta léta jsem to tam „dostal do oka"a vím, kdy si tam jít pro světlo, čas od času se nějaká fotka povede. Kromě zážitku a radosti z povedené fotky tam vnímám i proměnu, životaschopnost a sílu přírody, která dokazuje, že nepotřebuje "citlivou ruku lesníka“ a pokud ji necháme na pokoji, zařídí si vše po svém, zadarmo a lépe…

Technika: Nikon D800 a objektiv AF-S 24–70mm f/2.8G ED na 66 mm, F13, 1/13s, korekce –0,3EV. Stativ, kabelová spoušť, bez filtru.

Fotografuji prakticky výhradně krajinu Šumavy, kterou jsem si zamiloval a kam utíkám každou volnou chvíli. Kouzlo Šumavy pro mě spočívá v tom, že se tam stále dají najít místa, která člověk ještě nestačil přetvořit k obrazu svému, na kterých vládne opravdová divočina. Pravda, ubývá jich, v souvislosti s činností lidí, kteří si ze šumavské přírody dělají dojnou krávu…

Ta nedotčená místa jsou naštěstí pro lidi bez skrupulí těžko přístupná, dřevo se odtud vzhledem k podmínkám nedá snadno vytěžit a podloží není vhodné pro stavbu vilek a penzionů. Jsou to podmáčené slatě, hluboce zařízlé kaňony řek a potoků, nehostinné hraniční hřebeny…

Fotografování Šumavy jsem zpočátku bral jako doplněk k mým sportovně-turistickým aktivitám (kolo, běžky, turistika). Postupně se stalo velkým koníčkem a dnes naopak svoje výlety plánuji právě s ohledem na možnost pořídit pěknou fotku zajímavého místa. Stále se ale snažím zachovat si nadhled a především si užívat přírodu a pohyb na čerstvém vzduchu.

To samé bych asi doporučil i začínajícím fotografům-krajinářům. A též ohleduplnost a pokoru k přírodě, protože jen tak se nám odmění a odkryje utajené pohledy do svého nitra…

Nedá se vysloveně říct, že bych měl nějakého konkrétního oblíbeného fotografa, ale krajinářskou scénu samozřejmě sleduji a do určité míry se nechávám inspirovat :-)

Bližší je mi přirozenější podání krajiny s důrazem na typickou náladu místa a precizní kompozici. Naopak mě moc neoslovuje dnešní všeobecný trend vyumělkovaných fotografií, často přehnaně upravovaných v editorech, které s realitou mají už pramálo společného…

2. místo: Alaya, Kouzelné ráno

Tato fotografie vznikla v provincii Siena v Toskánsku. Velice ráda navštěvuji tuto část Itálie pro její památky, architekturu a kouzelná místa, kterých tam je opravdu mnoho.

Jak vznikla: rozhodli jsme se nafotit tuto lokalitu v ranních hodinách. Nejdříve si vytipovat vhodné místo a pak hurá na to. Druhý den budík zvonil opravdu brzy a já vždycky říkám, že mám raději západovky, než-li ranní focení a východy. Ale tentokrát jsem si přivstala a když jsme přišli na naše místo, byla tam již pěkná řádka fotografů z různých zemí a byl docela problém postavit si svůj stativ mezi kopu nadšenců, jako jsme byli my dva. Tohle ráno bylo opravdu krásné, bylo jiné – prostě kouzelné.

Nastavení fotoaparátu: expoziční bracketing (více expozic s různými hodnotami), následně spojeny v Zoner PS.

Foceno bylo na stativu, s dálkovou spoušťí. Nikon D4 a objektiv Nikon 70–200mm F2.8 VR, ISO100, f11, v šest hodin ráno :-)

Nejraději fotím přírodu, zvířata a krajinu. Dívám se někdy jen tak a někdy i jinak na přírodu, krajinu, zvířata… prostě věci kolem. Hledáček fotoaparátu má své kouzlo, proto se snažím přes něj vše zachytit.

Fotografie je o pocitu, světle, samozřejmě o kompozici. A když se povede to světlo, je to nádhera, stačí jen pak předat svoji vizi divákovi.

3. místo: Marko, Maninská inverzia
 

Fotografia vznikla v Maninkej tiesňave na jeseň 2015, niekoľko krát som na tom mieste bol predtým, ale nikdy tie podmienky neboli tie pravé, až to jedno ráno na začiatku novembra to vyšlo. Bol som síce po nočnej v práci, ale aj tak sa mi podarilo vďaka rýchlemu výstupu a neskorému východu slnka stihnúť a zachytiť ešte dobre svetlo.

Fotil som to samozrejme zo statívu a použil som filter ND 1000 a diaľkovú spúšť, čo mi umožnilo predĺžiť čas na 45s. Clonu som použil F8. Fotografia je panoráma zložená zo 4 vertikálnych fotografií.

Krajinu fotím najčastejšie – takmer vždy – keď som na horách, ktoré sú mojou srdcovou záležitosťou. Na krajine mám veľmi rád tu rozmanitosť, pestrosť farieb, vždy je iná v každom ročnom období, vždy je iná pri inom svetle.

Špeciálne obľúbeného fotografa nemám, nejakú dobu dozadu na tomto portáli pôsobil Lukáš Ondrášek, ktorý ma často inšpiroval, alebo LuMax, ktorého tvorbu tiež veľmi rád sledujem.

4. místo: Roman Malega, Podvečer pod hradom
 

Fotografia „Podvečer pod hradom“ vznikla náhodou cestou okolo Spišského hradu. V tom čase vznikla veľmi zaujímavá svetelná atmosféra, a to sa nedalo neodfotit. Našťastie som mal pri sebe svoju zrkadlovku.

Technika: Nikon D300 s objektívom Nikkor 16–85mm, ISO320, f5,3, 1/60s, ohnisko 55mm, fotené z ruky.

Krajinárska fotografia je mojou obľúbenou kategóriou, výlety do prírody sú zároveň mojím relaxom. Iným kategóriám sa venujem len minimálne. Mojím obľúbeným miestom – „fotoregionom“ je Spiš a hlavne Spišský hrad. Dá sa odfotiť z niekoľkých strán a v kombinácii s rozličnými ročnými obdobiami a svetelnou atmosférou sa v podstate dá fotiť do nekonečná a každá fotografia bude vždy iná. Je obľúbeným miestom viacerých fotografov. Preto aj obidve moje fotografie sú s týmto motívom.

5. místo: Luke Veselý, Májové panorama
 

Fotka vznikla na poslední chvíli, kdy už podzim končil a konečně se skoro po měsíci vyjasnilo. Zároveň jsem si pro tuto fotku naplánoval tak, abych ji vyfotil v podzimním oparu, což se vydařilo. Fotka je panorama složené z 10 fotek na výšku, každá ve 3 expozicích. Fotografuji výhradně bez filtrů. Používám výjimečně pouze polarizační a ND filtr, ale to velmi málokdy. Pro takovéto panorama používám podomácku vyrobenou panoramatickou hlavu, které stála celkem 100Kč.

Můj oblíbený fotograf je samozřejmě Marc Adamus a pak Michael Shainblum, z těch českých Dan Řeřicha a Pavel Ouředník.

6. místo: Roman Malega, Zo Spiša
 

Fotografia „Zo Spiša“ bola už plánovaná, mal som vytypované miesto, ktoré som niekoľkokrát navštívil aj odfotil, ale ťa atmosféra mi vyšla až asi pri ôsmej návšteve.

Technika: Nikon D300, objektív Nikkor 70–300, ISO 200, f8, 1/500s, ohnisko 122mm. Bol použitý statív a drôtená spúšť. Obidve fotografie boli následne upravené v PC.

Čo poradiť ostatným? … Myslím, že na to sú iní odborníci, ale ja som jednoducho chodil a fotil. Samozrejme som prečítal hodne literatúry, čítam fotočasopisy, sledujem fotofóra, skúšam šťastie v rôznych súťažiach. To všetko potom viac alebo menej ovplyvňuje môj pohľad cez hľadáčik. Nemám ani konkrétneho obľúbeného fotografa, páčia sa mi fotografie viacerých, ale snažím sa nepriradovat ku fotografií meno autora. Fotka má osloviť sama o sebe.

7. místo: Vai, U rybníka
 

Fotka vznikla prostě při krátké procházce, tak jak je v popisu u fotky, kousek od domova, chvilku před západem slunce, u vody nedaleko od domova, kde člověk byl už mnohokrát, a přesto je to pokaždé jiné. Žádný příběh v tom není, často si jen tak „cvaknu“ za tu chvilku venku třeba jen několik málo fotek, a toto byl i případ tohoto dne a této fotky.

Foceno: priorita clony, z ruky, bez filtrů, Nikon D750, objektiv 24–120.

Krajinu fotím v poslední době z důvodu nedostatku času i příležitostí méně často, než bych chtěl. Mám na tom rád mimo jiné i to, že i nepříliš vzdálená a „neexotická“ místa, která má člověk kousek „za zadkem“, mohou vypadat na fotkách poutavě a zajímavě.

8. místo: Pedros02, Schwarzsee 2799m
 

V roku 2014 som navštívil údolie Ötztal v Rakúsku. Jednou z mnohých túr, bol aj výstup na vrchol Schwarzkogel (3016 m). Počas výstupu som urobil veľa pekných fotografií, ale medzi tú najzaujímavejšiu patrí práve fotografia na Schwarzsee. Pohľad na toto najvyššie položené horské jazero v Rakúsku ma tak uchvátil, že som tu fotografovaním strávil cez 2 hodiny. Jazero je zasadené medzi vrcholmi Schwarzkogel a Rotkogels.

Technika: Nikon D5000 a objektív Nikkor 10–24mm F3.5–4.5, statív Vanguard + polarizačný filter. ISO 100, 1/50s, F13, ohnisko 13mm.

Fotografie krajiny sú jedny z mojich najobľúbenejších vzhľadom k tomu, že v prírode trávim väčšinu môjho voľného času. Najčastejšie sú to práve fotografie z hôr a vodopády. Mojim obľúbeným krajinkárskym fotografom je český fotograf Daniel Řeřicha.

Pre fotografovanie krajiny nemám žiadne extra tipy. Pre dobrú fotku to chce veľa krát len trpezlivosť (na niektoré miesta je potrebné sa vrátiť pre dobrý záber aj viac krát), je potrebná maximálna hĺbka ostrosti, aby bolo všetko ostré, takisto je potrebný statív a samozrejme aj filtre (polarizačný, prechodový a pri fotení vodopádov aj ND filter). Na fotografii by mal byť ústredný motív, ktorý bude viesť oko diváka. A aby som nezabudol pri fotení krajiny je taktiež nenahraditeľná zlatá hodinka.

9. místo: R_udolf, Kaštanová alej
 

Technika: Nikon D7000, objektiv 70–300 mm F4.5–5.6. Ohnisko 92mm, clona F5.6, expoziční čas 1/180s, ISO 100.

10. místo: Petr Pazdírek, Větrné Čachtice
 

Už dlouho jsem se chtěl na Čachtický hrad podívat a tak mě tam kamarád z tohoto kraje jedno ráno vzal. Když jsme toho rána na Čachtický hrad vylezli, foukal silný vítr a bylo dost chladno, stativ jsem musel dát co nejníže, aby se moc nechvěl a rozhodl jsem se že si tento hrad nafotím na dlouhý čas, abych docílil pohybového rozostření v popředí a stromů.

Technika: Nikon D800, Nikkor 24–70 mm F2.8. Clona F11, čas 10s, ISO 50.

Použit byl B+W šedý filtr ND 110–1000× MRC, Přechodový filtr Lee Šedý ND 0,9 přechodový jemný a stativ.

Krajina je mým oblíbeným tématem a nejraději fotím vodopády, potoky a vodu

Krajina má nepřebernou škálu možností a krásy, naplňuje mě svou energií.

Co bych doporučil těm, kteří chtějí krajinu fotografovat? Nikam nespěchat, počkat si na správnou chvíli a přemýšlet nad plánovaným pohledem.

Oblíbení fotografové-krajináři: pan Jiří Havel patří k mým oblíbeným českým fotografům, zahraničních by bylo více.

***

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Marie
    Marie
    11.01.2016 11:25

    Děkuji, ráda jsem si prohlédla moc pěkné fotky, vítězům gratuluji :-).

  • KIV
    KIV
    11.01.2016 13:18

    Opravdu krásný výběr fotografií s magickou atmosférou.
    Dík i redakci za pěkné a včasné zpracování, i autorům fotek za údaje a popisy k fotografiím.

  • tbon
    tbon
    04.03.2016 18:42

    Ota - Děkuji autorům za pěkný článek a gratuluji vítězům :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram