Olympus - nový odolný TG-870 a objektiv 300mm F4 pro m4/3

Olympus uvedl novinku ve své řadě odolných kompaktů "Tough" - TG-870. Novinkami je nová generace citlivější GPS a vylepšený displej s vyšším rozlišením a jasem. Již dříve ohlášenou (a nyní oficiálně uvedenou) novinkou je profesionální teleobjektiv M.Zuiko Digital 300mm F4 IS Pro. Ten je kompatibilní s fotoaparáty formátu m4/3 (PEN, OM-D či Panasonicy). Má vlastní optickou stabilizaci obrazu.

TG-870

V podstatě jde o mírný upgrade loňského modelu TG-860. Novinkami jsou nová generace GPS, který nabídne lepší citlivost a nový LCD panel, který má vyšší rozlišení (920 000 bodů) a vyšší svítivost (1.1×). Přibyly také nové režimy Live Composite, Nig­htscape Movie a Nightscape Mode. 16MPx senzor velikosti 1/2.3" a objektiv s ekvivalentními ohnisky 21–105mm a světelností F3.5–5.7 zůstává stejný, podobně jako odolnost vodě do 15m, mrazu do –10a pádu do 2.1m.

Na jeho prodej si musíme počkat do jara.

M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS Pro

O 300mm F4 Zuiku se již ví delší dobu, Olympus již dříve ukazoval tzv. „Mock-up“, nyní je objektiv oficiálně představen i s detaily.

Půjde o profesionální objektiv s ekvivalentním ohniskem 600mm (300mm x crop faktor 2). Podle Olympusu jde zatím o nejostřejší objektiv pro jejich m4/3 systém. Kromě toho bude jeho největší chloubou vestavěná stabilizace, která umí pracovat v unisonu se stabilizací v těle, kterou Olympus tradičně využívá. Výsledek by tak měl být celých 6EV účinnosti (dle CIPA). Jak fungují různé typy stabilizace nejdete zde.

Opticky nové Zuiko 300mm sestává ze 17 členů v 10 skupinách, z toho je 1 ED, 1 „extra-high refractive“ a 3 „high refractive“. Všechny povrchy čoček jsou ošetřeny antireflexními vrsvami „ZERO nano coating“.

Minimální zaostřitelná vzdálenost je 1.40m. Ostření probíhá vnitřním posunem čoček, takže se nic nevysouvá, ani nerotuje. Objektiv samozřejmě podporuje full-time manuální ostření a má i vlastní přepínání AF/MF (posunem ostřícího prstence).

Clona je 9-lamelová a lze zavřít až na F22.

Rozměry objektivu jsou 93×227mm a váha 1270g. Průměr závitu pro příslušenství (filtry aj.) je 77mm.

M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS Pro má rovněž chytrou sluneční clonu, která lze zasouvat a vysouvat a zároveň zcela sundat. 

U objektivu této třídy je samozřejmostí prstenec se stativovou patkou. Olympus ale propaguje užívání objektivu i pro focení z ruky, takže jde prstenec sundat a nahradit jiným, bez patky, aby tato nepřekážela.

Snad ani není třeba dodávat, že objektiv je odolný proti vlhkosti a prachu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram