Sedm otázek pro fotografku Lenku Hatašovou

Lenka Hatašová prošla s fotoaparátem v ruce válečným bojištěm na Balkáně či tenisovými kurty slavného grandslamu. Svět reportáží a dokumentaristiky opustila v 90.letech, kdy začala fotografovat pro média známé osobnosti kultury, sportu či politiky. Nyní se věnuje stylizovanému portrétu a její fotografie zdobí titulní stránky magazínů, obaly desek českých zpěváků, kalendáře nebo fotografické vizuály k televizním kampaním a kampaně spojené se známými osobnostmi vůbec.

K fotografování Lenku přivedl otec, maminka jí zase ukázala, co je skutečná láska k lidem. Jak sama autorka říká, láska otevírá srdce a mění tak i vidění vnější reality, což je pro fotografa klíčové. Od portrétů si poslední roky čím dál častěji odskakuje do přírody, kde s kapesním fotoaparátem či mobilem hledá každodenní zázraky na své cestě, které lze ve spěchu a tepu naší doby snadno přehlédnout.


Pracovala jste jako sportovní reportérka, fotila jste i ve válce, co se stalo, co Vás vedlo ke změně – k focení portrétů? 

Jednoduše jsem jednoho dne dostala úkol v redakci deníku, ve kterém jsem pracovala, být k ruce dámě, která čerstvě nastoupila a založila pro nás do té doby neznámou společenskou rubriku. Ta dáma se jmenovala Halina Pawlowská.

V létě jste měla výstavu fotografií s názvem “V jiném světle”, kde jste nafotila známé osobnosti v přirozeném světle pomocí protisvětel, paprsků, světlených průzorů. Budete v této svobodné tvorbě dál pokračovat? Můžeme se těšit na další nevšední snímky, výstavy?

Asi ano, fotografie měly velký úspěch, Nikon z nich dokonce vydal kalendář pro rok 2016. Výstava buse časem pokračovat v dalších městech republiky, a za pár let bych ráda udělal její pokračování, takže už pomalu začínám shromažďovat nový materiál, ať toho není moc najednou, jako v případě prvního projketu V jiném světle, kdy jsem na nafocení téměř pětapadesáti portrétů měla ve finále jen pár měsíců.

Michael Kocáb, foto: Lenka Hatašová

Jaké své fotografie si ceníte nejvíce?

Asi to bude snímek papeže Jana Pavla II v momentu, kdy začátkem devadesátých let poprvé navštívil naši republiku, vystoupil na ruzyňském letišti ze svého speciálu, klekl na kolena a políbil zem…

Co pro vás znamená dobrá fotografie?

Jednoznačně ta, která probudí v člověku nějaký pocit, možná spíš obdiv…já bych nejraději svými snímky probouzela pocity pozitivní. Samozřejmě k dobré fotce patří kombinace zajímavé kompozice, hra světel a stínů a technická dokonalost.

Marta Jandová, foto: Lenka Hatašová

Na svůj profil na facebooku vkládáte fotky, které nazýváte “miracles on my way, miracles in my home”. Fotíte je mobilem? Jak Vy vnímáte tento fenomén? Telefony v rukou novinářů, profesionálních fotografů…

Telefony a kapesní fotoaparáty jsou skvělé a pohotové diáře, je to velká úleva od věčného tahání těžkých batohů a zdržování se šroubováním objektivů ve chvíli, kdy kolem sebe zahlédnete něco zajímavého.

A jakou tedy používáte fototechniku při práci? Je pro Vás technika důležitá?

Odjakživa pracuji pouze s Nikonem, foťák je pro mne prostě synonymem Nikonu. Technika pro mne důležitá je, zejména vysoce světelné objektivy, které používám já. Při portrétování mám ráda nízkou hloubku ostrosti, kterou právě docílím světelností 1.4 u objektivů s ohniskem 85mm, ale i 58mm či 35mm.

Bára Basiková, foto: Lenka Hatašová

Na jakou otázku byste ráda odpověděla, kterou Vám ještě nikdo nepoložil? :)

Možná se mne nikdo ještě neptal, co bych dělala, kdybych se nevydala cestou fotografie ? Možná bych byla spisovatelkou…

Více o Lence najdete na jejích  facebookových stránkách.


     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram