Nový FotoAparát.cz – Zprávy a Konverzace

V minulém článku jsme si prošli nastavení vašeho uživatelského účtu. Nyní tedy máte profil, na kterém může případný návštěvník nalézt kontaktní údaje. Ovšem nejsnazším způsobem, jak vás může jiný uživatel FotoAparát.cz kontaktovat, jsou Zprávy.

Jak napsat první Zprávu

Jednoduše. Navštivte buď Profil v galerii, nebo Veřejný profil uživatele, kterého chcete kontaktovat, a pokud jste přihlášeni (zprávy jsou konverzace mezi dvěma uživateli, takže není možné je psát anonymně), uvidíte hned u jména uživatele tlačítko „Napsat zprávu“. Tím otevřete stránku s vašimi konverzacemi s otevřenou konverzací se zvoleným uživatelem. Napsáním první zprávy vlastně vytvoříte novou konverzaci a v budoucnu již můžete v takto zahájeném dialogu (nebo monologu:) pokračovat přímo ze stránky Konverzace.

Jak konverzovat

Jak již bylo napsáno výše, konverzace vzniká pokud vy, nebo někdo vám, napíše první zprávu. Na samotný seznam konverzací se dostanete ze svého uživatelského menu v pravém horním rohu stránky, kde zvolíte položku „Zprávy“.

V levém sloupci stránky je seznam konverzací – tedy osob se kterými si píšete spolu s informací o poslední zprávě (útržek zprávy s ikonkou, zda se jedná o zprávu vám, nebo o vaši odpověď). V tomto seznamu jsou nejčerstvější konverzace, tedy ty, ve kterých byla aktivita před nejkratší dobou, řazeny nahoře. Výjimku tvoří právě „otevřená“ konverzace, která je vždy nejvýš.

Konverzace nelze mazat. Je to tak z praktických důvodů, protože kdyby konverzaci smazala jen jedna strana dialogu, vznikaly by po technické stránce složité situace. Ovšem místo pro zprávy není omezeno a staré konverzace jsou v seznamu zcela dole, takže to nijak nevadí.

V pravém sloupci je samotná konverzace, tedy jednotlivé zprávy, řazené od nejstarších nahoře po nejnovější dole. A samozřejmě nechybí prostor pro napsání nové zprávy do této konverzace. V nenápadné horní liště přímo nad zprávami najdete pár užitečných pomůcek. Pokud s někým právě teď intenzivně komunikujete, hodí se tlačítko pro načtení nových zpráv (bez nutnosti znovunačtení celé stránky). V případě, že je konverzace delší, zobrazuje se jen několik posledních zpráv a starší lze načíst pomocí odkazu „Načíst starší zprávy“. A samozřejmě nechybí vykřičník pro nahlášení nevhodné konverzace.

Nahlášení konverzace slouží k nahlášení vyloženě nevhodných zpráv. Osobní útoky, urážky… bohužel se to na internetu může stát. Asi nejlépe rozpoznáte sami, co je a co není k nahlášení. Co ale vezměte v úvahu při nahlášení konverzace je, že k veškerému jejímu obsahu bude poté mít přístup administrátor, tedy cizí osoba, a zároveň vy i protistrana uvidíte, že konverzace byla nahlášena. Nahlášení nelze vzít zpět. I v nahlášené konverzaci lze pokračovat.

Psaní zpráv

Zprávy fungují tak trochu jako chat ve dvou. Rozhodně ale nemají ambice nahrazovat třeba email. Proto najdete pod konverzací jen jednoduchá textové pole pro napsání zprávy o maximální délce 750 znaků. Formátování (včetně odstavců) není možné, ale vzhledem ke způsobu, jak zprávy fungují, není problém poslat zpráv několik. Také napsaný text odesíláte (kromě k tomu určeného tlačítka „odeslat“) přímo klávesou Enter. Užitečné je, že webové adresy ve zprávách jsou automaticky zobrazeny jako odkaz.

Upozornění na nové zprávy

Protože jsou Zprávy součástí komplexního systému nového webu FotoAparát.cz, jste na každou novou zprávu upozorněni přímo v pravém horním rohu stránky u vašeho uživatelského menu. Zde se zobrazí červený štítek s počtem nových zprávy a dalších událostí (o těch někdy příště). Po rozkliknutí uživatelského menu vidíte vedle odkazu na Zprávy jen počet nových zpráv. Nová zpráva je každá zpráva, jejíž konverzace nebyla od jejího přijetí otevřena.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram