Uvádíme nový FotoAparát.cz

Milí fotografové, čtenáři FotoAparát.cz, připravili jsme pro vás nový responzivní web. Přenesli jsme přes 300 000 vašich fotografií a tisíce článků za 15 let provozu. Největšími změnami prošla Fotogalerie. Můžete si vytvořit vlastní adresu ve formátu fotoaparat.cz/uzivatel/vasejmeno. Nový web je více interaktivní. Doufáme, že vás potěší i lepší čitelnost. Jak se registrovat, najdete v článku. 

Přestože od roku 2001 FotoAparát.cz zažil množství úprav, až nyní jsme po mnoha diskuzích s uživateli a čtenáři naprogramovali nový facelift především tak, aby byl web responzivní, tedy přizpůsoben novým technologiím: tablety, mobily. Současně je vylepšena provázanost jednotlivých aplikací tak, aby uživatelé mohli snadněji komunikovat. To v mnohokrát předělávaném systému již nešlo.

Za patnáct let provozu je v naší galerii přes 300,000 fotografií a tisíce článků. Řada jejich autorů je dnes velmi známými a profesionálními fotografy. Máme z toho radost. Jeden z uživatelů nám napsal: „Hlavně prosím nic neměňte! Shořel mi pevný disk a přišel jsem o všechny staré fotky. To jediné, co mi z nich zbylo je to, co je vystaveno v galerii Fotoaparátu.cz.“ Celý tento datový materiál jsme přenesli do nového systému.

Registrace je první krok

Pro uživatele již registrované na starém FotoAparátu jsme připravili možnost se PŘE-registrovat. Na svém novém profilu tak najdete všechny dříve vložené fotografie, počet bodů, komentáře…Své údaje můžete aktualizovat, doplnit a vytvořit si „Profil v galerii“ nebo nově „Veřejný profil“. Pro přeregistraci klik­něte do červeného pole na „aktivační formulář“.


Pro přeregistraci pak stačí vyplnit formulář, který se vám objeví: dosavadní (původní) uži­vatelské jméno + heslo a k tomu přidat aktuální mailovou adresu.  Na ní vám přijde „aktivační odkaz“, který když potvrdíte, je váš účet na novém FotoAparát.cz připraven k používání.

Pokud jste na FotoAparát. cz nový uživatel nebo nechcete používat svůj starý účet, vytvoříte si novou registraci. 

Zde máte 2 volby. První je přes Facebook, na který jste momentálně přihlášeni. Druhá volba je vyplněním jednoduchého formuláře, kde stačí napsat email, heslo a vaši přezdívku.

Pro přístup na čtení není třeba registrace.

Co se změnilo v aplikacích?

Největšími změnami prošla Galeri­e nového FotoAparátu a to nejenom vzhledově.

Zmizela záplava jednotlivých kategorií. Nahradilo je jen několik hlavníchtematických okruhů, tzv. „vybrané galerie“. 

Kategorie ze starého fotoaparátu nahradily nyní štítky, nebo chcete-li klíčová slova. Těch můžete ke svým fotografiím přiřadit libovolné množství. Buď využijete již nabízené nebo je můžete sami vytvářet. Pokud tedy nafotíte třeba černobílý snímek šumavské krajiny s hradem Kašperk, nemusíte přemýšlet, zda se hodí víc do kategorie krajina, architektura nebo černobílá fotografie. Fotografii zařadíte mezi krajinářské snímky a dále jí přiřadíte štít­ky. Mezi štítky takové fotografie může být i „Šumava“ a „Kašperk“. A pokud pak na libovolný štítek u fotografie v galerii kliknete, zobrazí se všechny shodně značené fotografie. Podle štítků můžete i vyhledávat v záhlaví.

Aplikace Galerie dnes umožňuje vytvořit i galerie s členským přístupem. Nelekejte se, nechystáme nic placeného. Zpočátku na tyto speciální galerie nenarazíte, ale postupně mohou vznikat. Ocení je například fotokluby. Vkládat fotografie mohou jen členové klubu, hodnotit může kdokoli. Nyní můžete jako členskou galerii vidět soutěž Okem profesionála. Fungování členských galerií podrobněji popíšeme v samostatném článku.

Na FotoAparát.cz jsou statisíce fotografií, proto jsme se právě možnostem jejich prohlížení při návrhu webu věnovali. Seznamy fotografií, ať již podle štítku, galerie nebo autora, je možné řadit podle několika kritérií. Ostatně řadit lze i přehled galerií. A hlavně, i z detailu fotografie můžete pohodlně přejít na další nebo předchozí fotografii.

Co se samotné fotografie týče, zachovali jsme filozofii FotoAparát.cz. Fotografie je v galerii v té podobě, v jaké ji nahrajete t.j. bez dodatečné komprese a změny kvality.

A nakonec jedna důležitá novinka, kterou nám řada uživatelů v minolosti vyčítala. Každý uživatel FotoAparát.cz si může vytvořit vlastní www adresu svého profilu ve formátu fotoaparat.cz/u­zivatel/vasej­meno – nic vám tak nebrání používat FotoAparát.cz jako svou osobní galerii pro prezentaci na internetu.

FotoAparát.cz je „rádce fotografa“, tedy fotografický časopis. I na novém webu zaujímají články a testy fotoaparátů čestné místo. Nadále se budeme zaměřovat na původní články, ne na opisování nebo překládání z jiných webů. Už v hlavním menu najdete rozdělené FotoTesty a ostatní Články. V kategorii Články budou sloučené bývalé kategorie Fotoškola, Fotorádce a Fotocestopisy. Sem budeme zařazovat původní články a testy našich redaktorů. Aktuální informace a zprávy najdete v sekci Novinky. Nahrazuje původní FotoBlog, který doposud nebyl tak úplně součástí webu FotoAparát.cz

Doufáme, že Vás potěší i lepší čitelnost článků. Písmo je větší a pro text samotný je k dispozici větší prostor. To ale neznamená, že se články nevejdou na displej Vašeho mobilního telefonu. Stejně jako celý FotoAparát.cz, i články jsou responzivní a přizpůsobí se Vaší obrazovce.

FotoAparát.cz je nyní více interaktivní. Jednotlívé články a fotografie si můžete přidat mezi „oblíbené“, fotografy a autory článků, nebo třeba vlákna v diskuzním fóru můžete „sledovat“. A pokud se u fotografií objeví nový komentář, nebo napíše-li váš oblíbený autor nový článek, web vás upozorní.

Fórum na novém FotoAparátu prošlo výraznými změnami. Nyní je z něj místo pro pohodlnou diskuzi. A že diskuze často probíhá přímo pod články? Není problém. Komentáře pod články jsou automaticky součástí příslušného vlákna ve Fóru. Je tedy jen na vás, kde si chcete povídat. Navíc fórum dostalo funkci, po které jste tak dlouho volali: stránkování. Není potřeba skrolování v dlouhém diskuzním vláknu.


Nový Bazar je podobný internetovému obchodu. Zcela libovolně namícháte parametry inzerátu, který hledáte, a pak již jen pročtete odpovídající výsledky. Do filtru, který určuje, jaké inzeráty se vám zobrazí, můžete přidat typ inzerátu, cenový rozsah, druh i stav zboží, značku a lokalitu a výsledky seřadit podle data nebo ceny.

Další novinkou FotoAparát.cz je i vlastní vyhledávání. Na­volíte, v jaké oblasti chcete hledat. Pokud tedy budete hledat článek o konkrétním fotoaparátu, nemusíte se probírat hromadou výsledků zahrnujících všechny fotografie ve fotogralerii daným fotoaparátem vyfocené.

Věříme, že Vás nový FotoAparát.cz potěší, i když je nám jasné, že mnoho uživatelů a čtenářů bude stále vzpomínat na starý vzhled a způsob ovládání. Změna je život a časem si doufáme zvyknou všichni. Je to stejné, jako když si koupíte nový fotoaparát. Protože se určitě objeví nějaké chybky, bude vděčni za Vaše upozornění i podněty pro vylepšení.

Za tým FotoAparátu.cz

Helena Macenauerová

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rulisa
    rulisa
    08.12.2015 22:03
    Reaguje na Radik 08.12.2015 20:22:

    "Tohle se resilo uz mockrat... jeste v dobe vyvoje a testovani se to zmenilo..." - zobrazit celý komentář

    No, tak aspoň naděje.
    Založím si ještě pár profilů a zkusím ten poměr sil zvrátit.

  • Petr.
    Petr.
    08.12.2015 22:20
    Reaguje na rulisa 08.12.2015 22:01:

    "To nebyl trest, ale preventivní obrana. Ne každá dobře míněná rada je taky..." - zobrazit celý komentář

    Mám předplacíno, tak Ti dám ještě jednu chytrou radu :-))) Když nechceš klikat, tak si pořiď http://www.wacom.com/en-us/products/pen-displays/cintiq-27-qhd-touch a můžeš se dotýkat.

    A omlouvat se nemusíš, mě to pobavilo. Ono to bylo zřejmé už od začátku ;-) Připíjím na zdraví a na to, aby se to klikání na FA někdy trochu zoptimalizovalo.

  • kubuthor
    kubuthor
    10.12.2015 12:53

    Právě jsem koukal na fotky ze starých TD... a možná se to tu už řešilo... ale docela mi tam chybí, že nevidím, kdo mi co pod ně napsal :/

    Př:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/382818/?page=c76726b4ce037901c5909cbb748e848d

  • KIV
    KIV
    10.12.2015 20:27

    Dva dotazy:
    1) Nemám problém přečíst ani to nejmenší písmo na stránkách nového FA-čka. Mám ale problém s čitelností těch šedých a šedomodrých hvězdiček pod fotkami. Rozpoznat jestli ta fotka má 5 nebo 6 bodů mi jde stěží, záleží na denním či večerním osvětlení, a mám-li víc fotek na prohlédnutí, po chvíli mi ty hvězdy tak unaví oči, že to zavírám a jdu od toho. Možná by pomohlo ty šedé hvězdy trochu zesvětlit, cokoliv vymyslíte pomůže, dík.
    2) Forum – Nové komentáře: Tam jsou tři komentáře. Kde najdu časově seřazené ty další ten den/týden přidané? Býval tu časově seřazený seznam všech komentářů a byly označené ty co jsem ještě neotevřela, teď ten přehled nemám. Věřím že to tu je, jen nevím kde.

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    10.12.2015 22:45
    Reaguje na KIV 10.12.2015 20:27:

    "Dva dotazy: 1) Nemám problém přečíst ani to nejmenší písmo na stránkách..." - zobrazit celý komentář

    pokusim se odpovedet:
    ad1) Sedou a modrou barvicku u hvezdicek uz maji programatori na seznamu doladit...asi nejlepe sedou dost zesvetlit (melo by byt do vanoc)
    ad2) predam tento dotaz programatorum k diskuzi ...
    Neni to mozna videt, ale v zakulisi se kazdy den neco doladuje :)

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    11.12.2015 14:04

    Jak zakládat diskuse? Trochu jsem se vytrápil hledáním a pak jsem zjistil, že zelený čudlík na založení nového vlákna je jenom v některých diskusních kategoriích. Chci vytvořit diskusi o novém tématu dne v kategorii Diskuse ke galeriím. Je záměrem, aby to nebylo možné a uživatelé psali jen do některých kategorií?

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    11.12.2015 22:55

    To neumim odpovedet...ale zjistim :)

  • Radik
    Radik
    12.12.2015 21:59
    Reaguje na ornitolog TomT 11.12.2015 14:04:

    "Jak zakládat diskuse? Trochu jsem se vytrápil hledáním a pak jsem zjistil,..." - zobrazit celý komentář

    Ano, je to zamerem.

    Tri fora jsou vazana na clanky/testy/novinky, tedy to co je v komentarich pod clankem je vlakno v tomto foru.
    Jedno forum je vazane na galerie, tedy komentare pod konkretni galerii, v posledni dobe treba u Tema dne.

    Vse jsou to fora zacinajici "Diskuse k". Tam tim padem nejde zakladat vlakna.

    Na zakladani vlaken jsou prvni tri fora.

    Takze pokud je to ke konkretni galerii, tak je mozne psat do jejiho vlakna, pokud je to nejaky obecnejsi dotaz, tak do "Dotazy a pripominky".

  • KIV
    KIV
    13.12.2015 23:52

    Toto je výňatek z textu jedné IP, kde jsem diskutovala s jedním zdejším kolegou, a kde napsal:
    „spousta lidí zde nezvládá ani kompresi fotek“.

    A toto je statistika jedné mé vložené fotky:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/405029/?page=6ba56292f71bc2f71b8ee85b6f611662
    To, na co se díváte na své obrazovce je 1050x700 pixelů a 362 kB.
    To, co jsem vložila je 1200x800 a 526 kB.
    Klikněte na fotku a dostanete ji v plné velikosti, tak jak jsem ji vložila, tedy 1200x800 a 526 kB.

    Takže my hodnotíme, bodujeme, případně odsuzujeme nezvládnutou kompresi, na základě zmenšené a zkomprimované verze, ne té, kterou autor vložil.

    Nebylo tu snad někde psáno, že fotky mají být velikostně delší strana 1200 max a 2MB max, a co je přes bude automaticky zmenšeno? Já to dodržela, a přesto má fotka byla upravena tak, jak bych ji sama nechtěla předložit veřejnosti.

    Preferovala bych, kdybych znala maximální rozměry, které jsou akceptovatelné, aby fotka byla k posuzování předložena tak, jak jsem ji dodala, bez strojového zmenšování. Děkuji.

  • T.B.K.
    T.B.K.
    14.12.2015 16:53

    Jeden technický dotaz: prečo počet fotografií autora nie je pri jeho mene aktualizovaný podľa skutočného počtu fotiek (viď príklad)?

  • KIV
    KIV
    16.12.2015 12:16
    Reaguje na Radik 12.12.2015 21:59:

    "Ano, je to zamerem. Tri fora jsou vazana na clanky/testy/novinky, tedy to..." - zobrazit celý komentář

    No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz posledního TD je ten, co vyhlašuje nové TD, tedy jak téma tak datum. A pokud nemá kde na to otevřít vlákno (chce to prodiskutovat, navrhnout, dohodnout se s dalšími na bedně vítězů, a vyhlásit, jako se to dělávalo pravidelně ve foru pokaždé po ukončení starého tématu), tak holt asi budeme čekat na další nové téma dne marně...

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    16.12.2015 13:04
    Reaguje na KIV 16.12.2015 12:16:

    "No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz..." - zobrazit celý komentář

    neboj, řeší se to...

  • Lenka Strnadová
    Lenka Strnadová
    16.12.2015 15:17
    Reaguje na Helena Macenauerová 10.12.2015 22:45:

    "pokusim se odpovedet: ad1) Sedou a modrou barvicku u hvezdicek uz maji..." - zobrazit celý komentář

    já u hvězdiček nemám problém jen s barvou, kolikrát se nemůžu dopočítat :) Vyhovovaly mi body... vyjádřeny čísly... Ještě že ty pěticípí hvězdy nejsou červené :)

  • Radik
    Radik
    16.12.2015 21:58
    Reaguje na KIV 16.12.2015 12:16:

    "No, nechci do toho mluvit, ale on "pokročilý ornitolog TomT" jako vítěz..." - zobrazit celý komentář

    Myslim, ze moznosti jsou...

    Je tu stare TD, kde je mozne to pod galerii probrat.
    Je tu forum "Dotazy a pripominky".
    A kdyby to nestacilo, tak dalsi 2 fora. kde jde vytvaret vlakna.

    A kdyby to fakt nestacilo, tak muzme vytvorit jeste dalsi forum...

    Ale do toho galerijniho to fakt nepatri.

  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    17.12.2015 14:39
    Reaguje na Radik 16.12.2015 21:58:

    "Myslim, ze moznosti jsou... Je tu stare TD, kde je mozne to pod galerii..." - zobrazit celý komentář

    Nechci to téma hrotit, možnosti, jak píšeš, jsou. Ale přece se mi zdá, že právě do kategorie Diskuse ke galeriím by vyhlášení tématu dne patřilo...

  • Radik
    Radik
    18.12.2015 19:21
    Reaguje na ornitolog TomT 17.12.2015 14:39:

    "Nechci to téma hrotit, možnosti, jak píšeš, jsou. Ale přece se mi zdá, že..." - zobrazit celý komentář

    I to se nevylucuje... Pokud se nekde jinde domluvi termin, tak se muze tema zalozit jako nova soutez, tudiz bude dloho dopredu v seznamu soutezi (nikoli na hlavni strane galerie, ale v seznamu soutezi, tam bude az kratce pred zacatkem) a diskuze pod nim muze probihat...
    Stejne tak muze vzniknout nejake dalsi fotum jen a jen pro volnou diskuzi ke galerii. Kazdopadne to stavajici forum je vazane na konkretni galerie a neni imho vhodne to mixovat, prinejmensim by bylo matouci, ze z nekterych vlaken se komentare propisuji pod galerie a z jinych ne....

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    Autor
    18.12.2015 20:38

    Moc tomu nerozumim, proc by to melo byt matouci. Pro mne je matouci, kdyz zakladatel diskuze je FURT stejny clovek...
    Diskuze ke Galeriim lze zalozit nyni na dvou mistech:
    1) bud jen ve foru a tu muze zalozit jen admin (pak se tam opakuji 2-3 jmena)
    2) nebo primo u Galerie a tu zase muze zalozit jen admin (pak se tam opakuji 2-3 jmena)
    TD patri do diskuze ke Galeriim, to je jednoznacne. Ostatni fora se k tomu nehodi. Osobne nevidim duvod, proc by nemohlo byt umozneno zalozit vlakno v sekci Diskuze ke Galeriim pro vsechny registrovane....?

  • Petr.
    Petr.
    20.12.2015 01:20

    Dnes jsem koukal, že do grafiky přibyl nový prvek. Zdá se mi trochu úsměvné, když je skoro u všeho "nový" a hlavně u Novinek mě to až rozesmálo. Přitom i když si něco z toho přečtu, tak na mě pořád ta "novinka" křičí. Možná někdo ocení, když na něj "novinka" týden, možná i dva, bude křičet. Jen se mi zdá, že je tu hromada jiných věcí na vylepšení.

  • DAVID K.
    DAVID K.
    20.12.2015 17:29

    ....ahoj,dobrý by bylo třeba kdyby se mi v profilu zobrazilo upozornění na reakci někoho na můj komentář...

  • Taky..
    Taky..
    21.12.2015 10:04
    Reaguje na KIV 13.12.2015 23:52:

    "Toto je výňatek z textu jedné IP, kde jsem diskutovala s jedním zdejším..." - zobrazit celý komentář

    Může prosím někdo z administrátorů odpovědět na tento dotaz? Mě by to taky zajímalo.

Vkládání komentářů je uzamčeno.

Komentáře k článku (402)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram