Vybíráme dron pro fotografii a video...

...aneb Bezpilotní válečné stroje či vesmírná plavidla ze Star Wars?
I takové představy vytanout v mysli po vyřknutí slova „dron“. Současnost schovává pod tímto označením ale spíše vrtulové stroje, které jsou dálkově ovládány a díky snižujícím se nákladům dostupné dnes úplně všem. Takové drony dnes neslouží pouze jako zábava modelářů či nadšenců, ale své uplatnění dnes mají při tvorbě jedinečných fotografií a videí.

(Předchozí díl článku zde)

Posledních 5 let se drony vyvíjely raketovou rychlostí, díky čemuž lze dnes i za 10 000 Kč pořídit vybaveného drona pro domácí létání. Profesionální segment sice počítá s částkami o poznání vyššími, nutně ale nemusíme překračovat částky za novou Fabii.

Co obsahuje základní sestava drona?

Díky dronu lze zažít spousty zábavy, k tvorbě nevšedních snímků to ale nestačí. K celé sestavě pro fotografy patří nejen dron, ale rovněž kamera a stabilizace. Zatímco fotograf by si mohl vystačit s jednoduchou stabilizací, záznam videa nám poděkuje i za dvou či tříosou stabilizaci, která zaručí záběry bez rozmazání způsobeném chvěním fotoaparátu a neplynulými pohyby dronu.

Na co se zaměřit při výběru dronu?

Který dron je přesně pro nás? Na takovou otázku není jednoduchá odpověď, modelů na trhu je totiž již dnes hodně. Selský rozum a základní pravidla by nás ovšem minout neměla. V první řadě bychom měli  věřit především kvalitním a renomovaným značkám, které mají s výrobou dronů velké zkušenosti a mohou nám poskytnout rovněž záruku. Velmi důležitá je již zmíněná kamera a její stabilizace, opomenout bychom neměli ani výdrž baterie.

Dron - Jedná se o slangové označení bezpilotního letadla tzv. UAV – „Unmanned Aerial Vehicle“.
Gimbal - Je součástí většiny dronů a používá se především pro stabilizaci kamery v několika osách.

Pokud s drony teprve začínáte, rozhodně se vyplatí nákup hotových řešení, tedy dron, kamera i stabilizace v jednom. To ušetří čas nejen za výrobu drona, ale zároveň i výsledek bývá lepší, než když drona stavíte a vyvíjíte poprvé. Výjimkou je snad pouze nákup drona DJI Phantom se Zenmuse stabilizací a dokoupené kamery GoPro. Ani v tomto případě ale nemusí být výsledek 100%.

Kolik stojí dobrý dron?

Podobně jako všechna ostatní zařízení lze i drony dělit do cenových kategorií, kde se modely odlišují leteckými vlastnostmi, výdrží na jedno nabití i kvalitou pořizovaných záběrů. Do ceny dronů je nutné zahrnout také náhradní baterie, které jsou pro delší výdrž na jedno nabití nezbytné. Drony dnes vydrží na jedno nabití od 5 minut do hodiny letu, vše se řídí cenou modelu a jeho účelu. Zatímco nejlevnější vydrží letět do 10 minut, dražším variantám nečiní problémy dvojnásobek.

Výběr dronu do 10 000 Kč

Začátečníci často volí drony s cenovkou nižší než 10 000 Kč, které sice nezvládnou fotografovat či natáčet videa ve vyšší kvalitě, ale výborně poslouží pro výuku ovládání a létání s dronem. Menší drony jsou vhodné pro lety v interiéru či v exteriéru v ideálních podmínkách (bezvětří, dobrá viditelnost apod.). Nižší cena a menší rozměry zpravidla nedovolují tyto drony vybavit vyspělejší elektronikou (například GPS) či víceosou stabilizací kamery.

Parrot Kvadrokoptéra MiniDrone Rolling Spider

Tento dron je ideální pro každého začátečníka. Nebude vás totiž stát příliš mnoho peněz, přesto s ním zažijete spoustu zábavy. Neobsahuje sice kameru, přítomnost sonaru ale zajistí vysokou stabilitu zejména v interiéru. Rolling Spider je ovládán mobilním telefonem skrze technologii Bluetooth.

Klady:

  • kvalitní provedení
  • ovládání pomocí chytrého telefonu/tabletu

Zápory:

  • slabší výdrž na baterii

Cena: od 2 000 Kč

Parrot AR.Drone 2.0

Především začátečníci volí AR.Drona 2, který disponuje vyztuženým krytem chránícím vrtule a drona před poškozením. Levný dron od Parrotu disponuje rovněž kamerou, která je sice spíše průměrná, nabízí ale živý přenos na displej mobilního přístroje. Komunikace probíhá skrze standard Wi-Fi, a tak nelze spoléhat na velký dosah. Stejnosměrné motory dokážou vyvinout rychlost i přes 30 km/h, celý dron je ale náchylný na horší větrné podmínky. Výdrž baterie se pohybuje okolo 10 minut. GPS sice opět chybí, sonar a optický snímač podlahy ale do výšky 3 metrů zajistí dobrou stabilitu.

Klady:

  • odolná konstrukce
  • živý přenos obrazu
  • ovládání pomocí smartphonu

Zápory:

  • nehodí se na létání venku
  • absence GPS
  • slabší kamera

Cena: od 7 000 Kč

Drony s kamerou do 20 000 Kč

20tisícový strop již nabídne drony, které se pochlubí víceosou stabilizací i pokročilejší elektronikou. Stále jsme ale ještě nedorazili do profesionálního segmentu a zmíněné drony jsou opět spíše pro zábavu.

Blade RC vrtulník 350 QX 2 AP

Kvalitní stabilizace, solidní kamera i dostatečný výkon. Takový je Blade 350 QX2, který představuje drona určeného pro natáčení videa, za které se již nemusíme stydět. V dané cenové kategorii lze jen těžko hledat konkurenci.

Klady:

  • Full HD kamera
  • 2osá stabilizace

Zápory:

  • komplikovanější zobrazení živého obrazu za letu

Cena: od 17 000 Kč

Parrot Bebop se Skycontrollerem

Parrot Bebop je jiný, možná i revoluční. Nabízí totiž 3osou stabilizaci, ale pouze na softwarové úrovni. O stabilní obraz se totiž stará samotný čip fotoaparátu a dron neobsahuje žádné těžké motorky či jiné pohyblivé části pro stabilizaci. Kvalita videa sice není závratná, záběry jsou ovšem velmi stabilní. Díky kompaktním rozměrům se Parrot Bebop hodí rovněž na cestování. Vysoký výkon, slušná výdrž, kvalitní stabilizace i slušné záběry za dobrých světelných podmínek. Taková je vizitka tohoto povedeného dronu.

Kapitolou sama o sobě je Skycontroller, tedy ovladač, za který si připlatíte dalších 10 tisíc korun. Tento ovladač je paradoxně větší než samotný dron a do batohu se nejspíše nevejde. Přesto prodlouží dosah drona z 300 metrů až na 2 kilometry a zpřesní celkové ovládání.

Klady:

  • 3osá stabilizace
  • živý náhled
  • mobilita

Zápory:

  • velký a drahý ovládač
  • spíše průměrná kvalita videa a foto

Cena: od 13 000 Kč

Drony s kamerou do 50 000 Kč

Částka do 50 tisíc nás posouvá do segmentu poloprofesionálních dronů, které zachytí špičkové záběry, nechybí ani 3osá stabilizace, 4K video, GPS či živý náhled obrazu.

DJI F315/F320 Phantom 2 VISION PLUS

Kompromis s výborným poměrem cena/výkon, tím se pochlubí Phantom 2 Vision Plus od DJI. Renomovaný výrobce nabízí kvalitní software, živý obraz na velkou vzdálenost, 20minutový dolet, 3osou stabilizaci či pokročilejší elektroniku a stále rozumnou cenu. Kamerou se zařadí tento dron k lepšímu průměru, živý obraz je přenášen na displej mobilního telefonu, což dozajista potěší.

Klady:

  • 3osá stabilizace
  • živý náhled

Zápory:

  • drahé baterie

Cena: od 23 000 Kč

YUNEEC Q500 4K TYPHOON s kamerou C-GO3

Společnost DJI našla svého vyzyvatele – výrobce YUNEE. Třetí verze modelu s označením Yunee Q500 4K vylepšuje vlastnosti svého předchůdce a je doplněna kamerou se 4K rozlišením. Dron zaujme vzhledem, výdrží okolo 25 minut a především bohatým příslušenstvím. Za menší příplatek nabízí společnost rovněž verzi drona s držákem, do kterého lze upevnit odnímatelnou kameru včetně stabilizace. Rázem získáváte kvalitní kameru do ruky s výbornou stabilizací. Perličkou je ovladač se zabudovaným displejem, který pohání systém Android.

Klady:

  • 3osá stabilizace
  • živý náhled
  • 4K video

Zápory:

  • větší rozměry

Cena za Q500+: 33 000 Kč

DJI Phantom 3 Professional/Ad­vanced

Nejvyšší dostupnou kvalitu a maximální výbavu v tomto cenovém segmentu představuje DJI Phantom 3 Professional/Ad­vanced. Tento dron v sobě spojuje skvělé vlastnosti modelu DJI Inspire 1, které se ale vměstnaly do skořápky DJI Phantom 2 Vision Plus. Výdrž 23 minut, video až do rozlišení 4K s 25 snímky, digitální přenos videa 720p do smartphonu až na vzdálenost 2 km (v praxi i více), výškový sonar i spodní kamera pro stabilní létání v interiéru. Takové jsou vlastnosti klenotu od DJI.

Klady:

  • 3osá stabilizace
  • živý náhled
  • 4K video

Zápory:

  • drahé příslušenství

Cena: od 39 000 Kč/Pro­fessional
Cena: od 32 000 Kč/Advanced

Drony s kamerou od 50 000 Kč a výše

Ke skvělé kontrole letové dráhy i pořizovaných záběrů z jakéhokoliv směru již nestačí pouze pilot, ale kombinace pilota a kameramana. Takovou výsadou oplývají drony dražší než 50 tisíc a samozřejmě se vyjímají rovněž skvělou kvalitou záznamu či leteckými vlastnostmi.

DJI Inspire 1

DJI Inspire 1 sice není žádný drobek a do batohu jej rozhodně nevměstnáte, přesto se díky skládací konstrukci zařadí do skupiny skladnějších dronů. Tento špičkový dron vítězí při letech v horších povětrnostních podmínkách a nabídne již zmíněný systém pilot + kameraman. Můžete jej dokonce ovládat dvěma nezávislými vysílačkami.

Klady:

  • 3osá stabilizace
  • živý náhled
  • 4K video
  • 2 operátoři

Zápory:

  • rozměry
  • drahé příslušenství

Cena: od 85 000 Kč

Profesionální segment

Dron lze pořídit za desítky, ale i stovky tisíc. Profesionální společnosti či filmová studia používají drony na míru, jejichž cena hravě překračuje i metu 100 000 Kč. Takový dron zvládne unést „klasickou“ kameru či fotoaparát (zrcadlovku). Rychlý vývoj hotových řešení ale ukazuje, že dražší verze (DJI Inspire) se kvalitou záznamů těmto strojům přibližují, navíc za nesrovnatelně nižší cenu. Je klidně možné, že již za pár let přestanou být vlastní řešení i pro takové společnosti zajímavá…

Vybrali jste si svého drona?

Pro začínajícího pilota není výběr prvního dronu vůbec snadnou úlohou, náš článek by vám měl ovšem přinést minimálně osvětu a zaručené tipy. Nesmíte ovšem zapomenout a podcenit zákony, které hovoří jasně - pro komerční využití či vlastní propagaci je nezbytností povolení k leteckým pracím.  Dokonce i video umístěné na server YouTube je za jistých podmínek považováno za vlastní propagaci a musíte tedy vlastnit zmíněné povolení. Potřebujete legálně natočit video z výšky pomocí dronu? Neváhejte nás kontaktovat. Nechcete riskovat pokutu? Oslovte společnost An­druVision.cz, který vám legálně obstará požadované záběry.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Ostarek
    Jiří Ostarek
    13.08.2015 11:39

    Poznámka k titulku.
    Drony mají vojáci a slouží k zabíjení lidí. Modeláři, fotografové a jiní hračičkové používají koptery se kterými se snaží (nebo by alespoň měli) lidi nezabíjet.

    Článek je jistě zajímavý výčet toho, co se dá koupit, ale chybí tam to podstatné.

    Nelétá se nad objekty, osobami a cizím majetkem a zachovává se soukromí cizích osob.

    Nelétá se ve výšce na 150m protože tato hranice je výškou, pod kterou by neměly létat "velké" letadla a 40cm objekt pilot letadla nevidí a případná srážka s ním může skončit tragicky pro pilota i případnou posádku. Více třeba taky zde http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube/informace-souvisejici-s-provozem-bezpilotnich-letadel-a-1

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    13.08.2015 15:01

    Dobrý den, "dron" znamená zkrátka a jednoduše bezpilotní létající stroj. Tedy jak to, co používají vojáci (a nejen k zabíjení, ale třeba i průzkumu), tak to, s čím létají "civilové".

    Protože jsme na fotografickém webu, myslíme samozřejmě jen a pouze to druhé.

    Rizika létání jsme zmínili v minulém díle http://www.fotoaparat.cz/article/11540/1
    pravda, informace o letové hladině 150 metrů tam výslovně zmíněna není, takže děkujeme za doplnění.

  • Zawaar
    Zawaar
    10.01.2017 16:20

    Tento článek je úplně zbytečný... pokud chcete natáčet a fotit aspoň trošku kvalitní záběry, nachystejte si aspoň 50K...

    Jasně, dá se něco natočit s DJI nebo Yuneec Breeze za cenu okolo 15K, ale to je jakobyste do výšky poslali mobil...

    Něco hodnotného tvoří Yuneec Typhoon H a podobné modely...

    Zajeďte si do Astra Model v Uherském Brodě a tam Vám to jasně a stručně vysvětlí, proč se na tomto nemá nic podceňovat

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram