Test fotoaparátů Olympus Stylus TG-860 a Panasonic LUMIX DMC-FT5

Pravidelně přinášíme testy odolných fotoaparátů určených pro focení pod vodou. Dnes přinášíme test fotoaparátů Olympus Stylus Tough TG-860 a Panasonic LUMIX DMC-FT5. Více se dočtete dále...

Olympus TG-860

Olympus TG-860 kompletní specifikace.

Stativový závit na boku

Zvláštností je druhý stativový závit na boku přístroje.

LCD při prohlížení

Jak jsem napsal v úvodu, toto je test zaměřený na podvodní focení. 850ka vydržela „jen“ 10 metrů, 860 si polepšila na 15 m. Pro focení pod vodou ji vedle vodotěsnosti předurčuje pár vlastností: 21 mm ohnisko a v neposlední řadě výklopný displej. S tímhle kompaktem jsem byl schopen za běžného šnorchlování s fotoaparátem dole před sebou vidět, co fotím a natáčím. Ale letos jsem objevil jednu zrádnost – není jedno, jak se s fotoaparátem plave. Hrozí vyklopení displeje tlakem hnané vody při plavání. Takže pozor na to. Najdeme nově GPS i WiFi. Při letmém srovnání s loňským top modelem TG-3 se zdá, že TG-860 přebral pár dobrých funkcí a vlastností.

Nastavení

Přednastavené podvodní režimy jsou čtyři, včetně podvodního makra. Ostatních režimů včetně scénických je hodně přes dvacet. Univerzální je inteligentní automatika iAuto. Změnil se i režim panorama (v porovnání s 850kou). Nyní stačí stisknout spoušť a otáčet fotoaparátem (850 skládala ze tří snímků). Výsledky byly však ve všech případech velmi nepovedené, což platilo i pro druhý testovaný fotoaparát. Zřejmě je to tím, že jsem fotil scény velmi nevhodné pro skládání.

Další nastavení

Doporučuji prohlédnout kompletní specifikaci (odkaz výše), protože TG-860 má řadu neobvyklých funkcí. Například vysokorychlostní video, možnost přidat komentář ke snímkům, řadu možností úprav snímků po pořízení, časosběrné snímání, LED přisvícení (tedy mimo blesku)…

Ukázka režimů

V reálných podmínkách prvního dne focení se zapnutou GPS a po prvním nabití baterie (byla zcela nová) jsem nafotil cca 120 snímků. Dá se předpokládat, že se výrazně zvýší po několika prvních nabití.

LCD při prohlížení

Ovládání spouště (nic jiného není pod vodou podstatné) fungovalo výborně. Navíc jej lze nahradit tlačítkem na přední stěně – je programovatelné a mj. může nahradit spoušť. Stisk tlačítek musí být výrazně větší, než u normálních přístrojů. Takže především křížový volič bude pocitově nezvykle tuhý. Je to vlastnost – nepotřebujete, aby tlak vody mačkal něco, co nechcete. Zavírání a otvírání je dokonalé, u těsnění je třeba dbát na čistotu a kontrolovat před zavřením přítomnost nečistot. Mimochodem – zmíněná spoušť na přední straně se při přetočení displeje dá dobře použít pro tolik populární autoportréty (selfie). Bohužel chybí jakékoliv manuální režimy. To je výsadou až top modelů řady TG-x. Tedy v současnosti TG-4.

Jako velmi dobře vyřešené se ukázalo nabíjení – nabíjet lze přímým připojením k USB, takže pokud máte notebook, stačí jen kabel a adaptér necháte doma. Bohužel USB není klasické mini, takže musíte mít speciální kabel.

Nastavení videa

Funkce GPS je tu především proto, abychom věděli, kde jsme snímek pořídili. Samozřejmě, že pod vodou jsme bez signálu. Na displeji je kvalita signálu vidět. Když „vidíme satelity“, do snímku se uloží souřadnice místa vzniku fotografie. V prohlížeči pak doma klikneme a jsme zase zpět… Rychlost příjmu signálu je stále za rychlostí dobrých GPS navigací. Nečekejte, že po zapnutí lze ihned fotit se správnými GPS souřadnicemi. Bohužel dokud nemá správné, zapisuje do exifu samé nuly. Přesnost souřadnic je velmi dobrá, chyba je v řádu jednotek metrů.

Ukázkové snímky TG-860

F6.0, 1/1600 s, ISO: 125 F6.0, 1/800 s, ISO: 125

První snímek v režimu podvodní foto. Druhý standardní expozice. Mě osobně se první líbí více.

F4.7, 1/1000 s, ISO: 125
F4.9, 1/640 s, ISO: 125
F3.5, 1/800 s, ISO: 125 F3.5, 1/1000 s, ISO: 125
F3.5, 1/800 s, ISO: 125 F3.5, 1/1000 s, ISO: 125

Podvodní snímky v režimu podvodní fotografie. Mohu říci, že barevností se mi líbí a dobře odpovídají očekávání. Možná jsou mírně růžovější, než by odpovídalo skutečnosti. Hloubka je mezi 0,5m až cca 3 m.

F3.5, 1/500 s, ISO: 125 F5.2, 1/250 s, ISO: 250

Celek v režimu podvodní fotografie (21 mm ohnisko) a snímek v režimu makro. Barvy jsou výborné. Hloubka cca 0,5m.

F5.7, 1/1000 s, ISO: 125 F5.1, 1/1250 s, ISO: 125

Do těchto míst bych jiný než odolný fotoaparát bral nerad. Kvalita na nejdelší ohnisko sice není vysoká, ale výhody s užíváním fotoaparátu to vyváží (pokud nejde o snímky k tisku A4 a více).

F5.2, 1/800 s, ISO: 125 F5.2, 1/160 s, ISO: 125, WB zataženo

Makro a kontrasty. Obojí dopadá velmi dobře. U druhého snímku je vyvážení bílé zataženo. Barevná teplota tomu však spíše neodpovídá, čekal teplejší odstín.

Souhrn

V zásadě lze napsat, že výstupy jsou dobré. Mě osobně trošku vadí zřetelné „žehlení“, zvláště u dobře kontrastních snímků. Na druhou stranu je běžná datová velikost malá, což je důsledek. Pod vodou jsou snímky výborné a to včetně vyvážení bílé, které je podle mě klíčové pro líbivost fotografií. Dokonce se snese i pro snímky v exteriéru, byť je pak vše výrazně zabarvené do teplých a sytých odstínů (což já rád). Pokud snímky stáhnete, zjistíte v prohlížeči (např. Zoner), kde byly foceny (pokud byla informace uložena).

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram