Fotografie z výšky pomocí dronu

Historie bezpilotních letounů sahá až k začátku 20. století: drony, jak lze bezpilotní stroje nazvat, se uplatnily již v 1. světové válce. Podoba většiny tehdejších letounů je od současných dronů odlišná, existovala ovšem i rotorová letadla. Historie moderních dronů, o kterých si povíme více, je mnohem kratší a veřejnost vnímá tato zařízení až v posledních 5 letech.

Díky rozmanitému trhu a téměř nekonečným možnostem nákupu si novodobého drona mohou postavit šikovní kutilové také v domácích podmínkách. Dostupnost akčních kamer navíc umožnila vznik dříve nemyslitelného spojení – létající dron a kvalitní kamera či fotoaparát. Díky tomu akční záběrya nevšední fotografie získávají úplně nový rozměr.

Nový rozměr fotografování a natáčení

Získávání záběrů z výšky pomocí dronů bylo zpočátku výsadou pouze hrstky nadšenců, kteří byli obdařeni notnou dávkou šikovnosti a znalostí z oblasti elektrotechniky. Tato hranice byla postupem času zbořena a v současné době jsou vrtulové drony doslova hitem, který nedělá rozdíly mezi profesionály a nadšenci. Drona dnes může mít zkrátka úplně každý. Zálibu si zde našli nejen modeláři, ale také kameramani, fotografové či přímo filmová studia. Dosud pocházely záběry z ptačí perspektivy z helikoptéry s kamerou, což si ale mohla dovolit pouze větší filmová studia. Právě drony se postaraly o způsob, jak dané záběry pořídit s nesrovnatelně nižšími náklady. Vzniklo nové odvětví umožňující zachytit originální a nevídané záběry i obyčejných věcí a objektů. Drony našly své uplatnění při mapování a fotografování rozlehlých staveb, pozemků a špatně přístupných míst. V moderní době nejsou ale vůbec žádnou zvláštností fotografie či videa ze svatby, oslavy, sportovních aktivit či jiných akcí. Inspiraci pro natáčení videa z dronů lze získat například u profesionálů Andru Vision. Uplatnění dronů má s nadsázkou omezení pouze ve vaší fantazii. Rychlý vývoj a klesající cena zpřístupnila drony i běžným smrtelníkům – nastane doba, kdy bude mít svého drona každý?

Jak na amatérské fotografování s dronem?

Před pořízením drona stojíte na pomyslné křižovatce, ze které vedou dvě cesty – postavit si vlastního drona, nebo zakoupit již hotové řešení s kamerou. V případě první varianty se většinou neobejdete bez šikovnosti, znalostí elektrotechniky a spousty trpělivosti. Na internetu se dnes dá vyhledat mnoho návodů, podle kterých postavit kvalitní stroj. Možností jsou také „skládačky“ od některých výrobců, u kterých si vystačíte pouze s pájkou. Komponenty pouze zapojíte podle návodu a dron funguje bez většího experimentování.

Pokud se na stavbu vlastního drona necítíte, nebo je zkrátka váš čas, výzkum a testování příliš drahý, nabízí se využít již hotových řešení. Těch je dnes na trhu opravdu mnoho a nákup ověřeného drona s kamerou můžeme doporučit. Ještě před několika lety byste za podobný stroj zaplatili majlant, dnes lze ovšem i za 10 tisíc korun pořídit letoun, který ihned po vybalení z krabice a nabití zvládne pořizovat nevšední záběry.

Létání s dronem je potřeba brát zodpovědně

Moderní drony dnes nepředstavují pouhou hračku, kterou lze provozovat kdekoliv a kdykoliv. Jejich provoz se řídí určitými zákony a pravidly, které byste rozhodně neměli podcenit. Tento letoun by totiž mohl v případě pádu či neopatrného ovládání způsobit škodu nejen na majetku, ale také ohrozit zdraví kolemjdoucích. Pravidel je spousta, shrneme si je ale do několika zásad. Pokud jste si zakoupili drona pouze pro své osobní potřeby a fotografie či videa nebudete dále prodávat, doporučujeme létat na svém soukromém pozemku nebo jiných loukách a neobydlených oblastech. Velkým obloukem se vyvarujte létání nad lidmi, ve městech a jiných hustě osídlených oblastech. Vhodné je také případně pojištění, které nás ochrání v případě vzniklých škod, které mohou jít i do statisíců.

Pokud byste si chtěli záběry z dronů přivydělat či dokonce naplnit své životní poslání a brát to jako plnohodnotnou práci, nevyhnete se Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Podmínkou je totiž složení leteckých zkoušek a získání leteckého průkazu, stejně tak povolení k létání a leteckým pracím. Co vše je nutné k létání s dronem a natáčení zařídit, se dozvíte například zde.

Potřebujete pořídit letecké snímky či video a nechcete kvůli tomu podstupovat všechny zmíněné náležitosti? Obraťte se na profesionály ve svém oboru – společnost AndruVision.cz, která vám udělá profesionální fotografie i video. Součástí je také následná úprava a střih, takže se nemusíte o nic starat.

Příště si povíme konkrétněji, co lze dnes na trhu sehnat a doporučíme pár praktických rad.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram