Otestovali jsme objektivy Fujifilm – 10-24/4, 56/1.2 a 50-140/2.8

Co mají společného tyto objektivy? Jsou to skla pro bezzrcadlovky Fujifilm řady X a jde o objektivy třídy XF – prémiové řady výrobce. První patří mezi XF zoomy, druhý mezi XF pevná skla a třetí do řady XF „WR“ - utěsněné objektivy. Zkrátka zástupci všech tří aktuálních kategorií. A také pokrývají příjemný rozsah 15–210mm po přepočtu na 35mm formát.

Fujinon XF 50–140mm F2,8 R LM OIS WR

Není od věci si připomenout, že jedním z nejoblíbenějších dlouhých objektivů bývá na FF 70–200mm. Na APS-C senzorech Fujifilmu pak tuto roli plní objektiv 50–140mm (75–210mm eq.).
Využití? Portrét, sport, detail v krajině.
Díky stálé světelnosti F2.8 nabídne možnost používání i za zhoršených světelných podmínek (sport…) a malou hloubku ostrosti (portrét…).

Váha a rozměry: beze všeho váží 995g. Po nasazení packy pro stativ, clony a krytek pak přes kilogram. S rozměry 82.9mm x 175.9mm se nejedná o extrémně rozměrný objektiv pro tuto kombinaci úhlu záběru / clony, ale na menších bezzrcadlovkách se může zdát neprakticky velký.
Je to opět konstrukce „kov a sklo“, slícování je parádní. Nalezneme zde zase tři prstence, ostření, zoom a clona (která je opět „retro“ s polohami F2.8–F22 + Auto. Jediná výtka – na takto rozměrném objektivu se clonový kroužek někdy nahmatává už špatně. Ostření MF je opět „po drátě“, nepřímé. Škoda.
Zoom je vnitřní, takže objektiv se nám neprodlužuje. Paráda.
Objektiv bere 72mm filtry. Potěší kovový závit.

Optická konstrukce je obdivuhodná – 23 členů v 16 skupinách.

Objektiv je samozřejmě stabilizovaný (celých 5EV účinnosti dle výrobce). Potěší utěsnění proti vlivům počasí. Zajímavostí je trojitý lineární motor – pro přesnost a rychlost ostření. Podle Fujifilmu je první podobný na trhu.
Drobná poznámka: rychlost ostření jsme si příliš ověřit nemohli, protože použitý model X-E2 není zrovna AF přeborníkem, hlavně co se kontinuálního ostření týče. Ale věříme, že X-T1 s novým firmware 4.00 a také novinka X-T10 budou v tomto směru jiná káva.

Produktové obrázky:

Úhel záběru:

Odpovídá 75–210mm na FF:

Kresba:

Kresba je velmi dobrá. Na F2.8 je znát mírná měkkost, po zaclonění je objektiv rovnoměrně ostrý.

Aberace:

Na výřezu fotografie na středním ohnisku a plně otevřené cloně můžete vidět situaci v extrémním rohu na kontrastních hranách proti jasné obloze. Myslím, že nemá smysl dále rozebírat, aberace objektiv netrápí.

Všimnout si můžete mírné neostrosti na plné cloně. Nic hrozného.

Odlesky:

Se sluncem v záběru občas „prasátka“ uděláte. S sluncem mimo záběr je situace v pohodě, díky hluboké sluneční cloně. Vzhledem k velikosti a počtu optických členů je situace zcela v normě:

Macro a bokeh:

Macro není silnou stránkou objektivu – přeci jen ostří od asi metru. Bokeh je průměrný, objektiv má trochu nižší počet lamel clony, než některá konkurence: 7.
Zde vidíte obrázek na „plnou díru“, nejdelší ohnisko, nejbližší zaostření:

Závěr:

Kompaktní a perfektně zpracovaný objektiv s velmi slušným optickým výkonem. Ostření je rychlé (trojitý lineární motor), je spíš limitováno schopnostmi fotoaparátu (zvláště kontinuální). Jasná volba je to pro ty, kdo hledají klasický portrétní objektiv či krátké „tele“ pro sport či přírodu. Není to objektiv zrovna levný, takže je vhodný zejména pro ty, kdo mají zainvestováno do těl vyšších řad, které nabídnou slušný grip a rychlý AF (X-T1, X-T10…).

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:

XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR, 140.00 mm, F4.0, ISO 400, 1/200 s XF50-140mmF2.8 R LM OIS WR, 77.30 mm, F8.0, ISO 200, 1/10 s

_____________­________________________­________________________­______________________

Tip – přečtěte si také:
Recenze modelu Fujifilm X-E2 (použit v tomto testu)
Recenze modelu Fujifilm X-T1
První informace o Fujifilm X-T10
Vysvětlení zkratek a popisů na objektivech

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • mmmsthemaster
    mmmsthemaster
    15.02.2016 16:01

    hi,

    is it possible to post full res images(jpeg and raw) of xf 10-24 @10mm and @14mm at f-4-5.6-8 so that both focal length give the same view i.e you have to adjust you position

    Ahoj,

    Je možné poslat celý res obrázky (JPEG a RAW) z xf 10-24 @ 10mm a 14mm @ na F-4-5.6-8 tak, aby obě ohnisková vzdálenost dát stejný názor tj budete muset přizpůsobit UMÍSËOVÁNÍ

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    15.02.2016 16:32
    Reaguje na mmmsthemaster 15.02.2016 16:01:

    "hi, is it possible to post full res images(jpeg and raw) of xf 10-24 @10mm..." - zobrazit celý komentář

    Hi! Unfortunately, the lenses are not in my possesion anymore, so I can't post more images at the moment.
    Jakub

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram