V dubnu 2013 jsme přinesli recenzi fotoaparátu Nikon D7100. V dubnu 2015, tedy přesně po dvou letech, přinášíme recenzi jeho nástupce - fotoaparátu Nikon D7200. Změny najdeme především v oblasti možnosti nastavení videa a v možnostech připojení. Ale nejen tam. Více se dočtete v testu.

Funkce

Vybavenost funkcemi je obrovská. Zmíním jen ty nejpodstatnější, nebo ty, které mě zaujaly. Přibyla možnost korekce expozice i ve Scénických režimech. Obecně jsem se již výše vyjádřil k systému ostření („přes hledáček“ – s využitím detekce fáze). Zde jen doplním, že samozřejmě umožňuje vybrat libovolný ostřící bod, ale i režim Dynamická volba zaostřovacích polí (s využitím 9, 21 nebo 51 polí), 3D sledování objektu a režim Automatická volba zaostřovacích polí. V režimu živého náhledu, kdy se uplatňuje systém detekce kontrastu, zůstalo vše při starém. Ostření pomocí živého náhledu poměrně často využívám při focení květin, protože nazvětšuji a ostřím na kterékoliv místo scény (fotoaparát na stativu), zasotřím a exponuji. Ostřit na libovolné místo totiž samozřejmě mimo režim živého náhledu nejde.

Ne nezajímavý je režim výřezu 1,3×. Zrychlí se sekvenční snímání na 7 sn. za sekundu, u videa se také posune maximální frekvence snímání, které je jinak samozřejmě nedostupné (viz. foto). Především se však posunou ostřící body téměř ke krajům snímku.

Funkce HDR se již zabydlela, byť ji osobně příliš nevyužívám. Na dynamické snímky je obecně nevhodná a při ukládání do RAW není dostupná.

Funkce Active D-Lighting již delší dobu považuji za velmi zdařilou a osobně fotím v režimu Auto.

Videorežim

Tady najdeme největší rozsah změn. Vedle nové založky zrčené pouze pro videorežim, zjistíme i to, že v menu lze videosekvencím přiřadit jiný název, než snímkům. To u D7100 nebylo možné. Samozřejmě je lze stále nahrávat na kartu v daném slotu.

Menu videosekvencí Menu videosekvencí
Menu videosekvencí Menu videosekvencí
Menu videosekvencí Menu videosekvencí

Menu videosekvencí

Novinkou je i přímé ukládání videosekvencí ze snímků v režimu Časosběrný režim. Je možno pořizovat záznam ve Full HD rozlišení (1920×1080 bodů) při 30 snímcích za vteřinu. V režimu výřezu 1,3× je to až 60i. Zvuk lze natáčet stereo. Podle mě stále platí, že kontinuální ostření při videu nelze doporučit a aby nebylo vidět, že měníte zoom, tak se musíte samozřejmě hodně snažit.

Menu videosekvencí Menu videosekvencí

Novinkou je i nastavení automatické citlivosti ISO v režimu natáčení videa. Zbytek možností ukazují přiložené snímky menu.

Další vlastnosti a funkce

3,2" LCD o rozlišení 1 229 tis. bodů (640×480×4-RGBW). Jeho rozlišení a kvalita zobrazení umožní i zpracování formátu RAW přímo ve fotoaparátu, kde lze editovat několik parametrů, včetně vyvážení bílé či korekce expozice. Zajímavá je také možnost převodu do černobílé, včetně simulace použití filtrů pro klasickou filmovou černobílou fotografii. Vestavěné digitální filtry lze samozřejmě použít i pro barevné snímky. V nabídce úprav jsou také korekce zkreslení, narovnání kácejících se linií, simulace miniatury nebo rybího oka a řada dalších dodatečných úprav.

Další dobrou funkcí je možnost úprav fotografií přímo v přístroji. U kompaktních fotoaparátů standard, ale u zrcadlovek v tomto rozsahu se teprve zabydluje. Možnosti jsou rozsáhlé, stačí si prohlédnout menu přístroje v režimu prohlížení a vybrat si.

Nejen začátečník nalezne nepřebernou řadu scénických kreativních poloautomatických režimů. U každého z nich je kontextová nápověda, která přesně specifikuje k jakému typu fotografií je režim určen a to včetně ukázkové fotografie.

Standardně najdeme zbývající kapacitu baterie a počet expozic. Tím odhadneme „dojezd“. Výrobce udává až 1110 snímků na jedno nabití nebo 80 minut natáčení videa. V menu se dá nastavit komentář k fotografii, přidat informace o autorovi, osobní nastavení. Třešinkou na dortu je virtuální horizont (skvělá pomůcka pro potřebu udržet vodorovnou rovinu při focení). Je zřejmě jen málo funkcí, které budou někomu chybět.

Prohlížení snímků je standardní a nabízí obvyklé možnosti.

Konektivita

Také najdeme menu, které popisuje bezdrátové připojení. A nejen to. Najdeme jej funkční, protože modul WiFi je součástí přístroje. Závěrku fotoaparátu lze tedy dálkově spouštět pomocí chytrého zařízení, vestavěného připojení Wi-Fi fotoaparátu a speciální aplikace WMU. Funguje to velmi dobře. Podpora NFC umožňuje snadno přenášet snímky na chytrá zařízení kompatibilní s technologií NFC. To jsem reálně nemohl zkoušet, takové zařízení nemám. Bohužel vestavěný modul GPS nenajdeme.

Konektivita Konektivita
Přenos informací o obsahu Přenos informací o obsahu
Ovládání focení Ovládání focení - přenos dat

Prohlížení snímku - zvětšení

Nikon D7200 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • gedo
    gedo
    12.11.2015 19:23

    Mne 7200 už zopár razy zmrzla a nešlo s ňou urobiť nič , ani vyp. jedine vybrať baterku, vložiť a potom zase šlape. Takže sa mi to podarilo aj natočiť a môžem ísť reklamovať.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    19.07.2016 21:47

    Mám cca půl roku a maximální spokojenost. Ostrost s pevným sklem po převodu z RAW je fascinující ...
    Vybíral jsem i dle recenzí v zahraničí a nelituji, neměnil bych ...
    :-)

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    25.03.2018 18:35

    Můžu jen doporučit měl jsem Canon 77d přešel jsem na D7200 a je to opravdu trochu jinde hlavně šum dále super rychlý autofokus hodně možností nastavení jako třeba autoISO v manuálním režimu pak průběžné ostření na palec opravdu skvělý stroj...

  • E.B.E
    E.B.E
    25.03.2018 22:33
    Reaguje na Radim Masiarik 25.03.2018 18:35:

    "Můžu jen doporučit měl jsem Canon 77d přešel jsem na D7200 a je to opravdu..." - zobrazit celý komentář

    To je dobře. Určitě není špatnej. Ale moc nechápu takovej příspěvek po třech letech

  • Radim Masiarik
    Radim Masiarik
    27.03.2018 16:25

    A co jako nechápeš pořád se prodává a je dobrý .... třeba má taky někdo Canona a chce přejít....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram