Jaký fotoaparát je nejlepší

Názor autora na hlavní výrobce kinofilmových zrcadlovek. Každý ze silné čtyřky Minolta, Canon, Nikon, Pentax nabízí něco jedinečného. Pro každého fotografa je důležité něco trochu jiného. Najdete zde stručný přehled jedinečných technologií, kterými tito výrobci lákají své zákazníky.

Můj názor na největší výrobce

Tato otázka je velmi přitažlivá a vyvolává vášnivé diskuse. Je zajímavé, že spousty lidí dokonce doslova trpí tím, že nemají tu pravou značku. Tvrdí, že dokud nebudou mít ten správný stroj, nemohou udělat pořádnou fotku. Konkurence na trhu fotografických přístrojů je tak velká, že špatný přístroj si prostě nikdo nemůže dovolit. Přesto každá značka nabízí určité výhody a má i slabší místa. Podobně jako u automobilů rozlišují střední nebo nižší střední třídu i u zrcadlovek je třeba porovnávat modely v příslušném cenovém pásmu. Cílem tohoto článku je krátce shrnout hlavní charakteristiky čtyř největších výrobců.

Canon

Canon má vynikající systém automatického zaostřování, který je spojen s patentovanými ultrazvukovými motory, které najdete na objektivech s označením USM. Další jedinečnou technologií, ve které vede je gyroskopická stabilizace obrazu. Objektivy s těmito komponenty se označují IS (image stabilizer). Tato technologie vám umožní fotografovat z ruky ve špatných světelných podmínkách do časů závěrky kolem 0.5 s bez pohybové neostrosti. V testech objektivů bývá často předstižen ve stejné kategorii Nikonem. Kvalitní objektivy výrobců jako Tokina, Sigma či Tamron bývají na těchto tělech pomalejší a hlučnější, naleznete zde i největší počet stížností na kompatibilitu. Zároveň jsou tyto objektivy pro Canon dražší. Canon nenabízí v současné době žádné plně mechanické tělo.

Canon je asi nejlepší volbou v případě, že se chcete specializovat např. na sportovní fotografii nebo fotografování zvířat, kde uplatníte autofokus a IS.

Nikon

Nikon má vzhledem k ucelenosti řad a kvalitě svých objektivů spolu s profi tělem jako F5 asi nejlepší systém pro profesionály. Na druhé straně F60 nebo F70 ve srovnání s konkurenčními těly podobných cen (Minolta 505si, Canon 300) zrovna příliš slavně nevycházejí. F70 je z hlediska ovládání nepříjemná. Nikon nabízí vynikající plně mechanické tělo FM2 do extrémních podmínek, kde můžete použít své autofokusové objektivy samozřejmě pouze v manuálním režimu. To ve spojení s elektronickým tělem F90× je určitě vynikající pár pro velmi náročné amatéry. Nikon drží stále stejný bajonet objektivů, což umožňuje používat starší objektivy. Bývají však problémy s měřením. Starší autofokusové objektivy určené pro např. F601 nebo F801 na nových tělech fungují omezeně.

V případě, že nechcete utratit za tělo více než 20 000 Kč, není Nikon nejlepší volbou.

Minolta

K silným stránkám této značky patří dobrá ovladatelnost, kvalitní měření (14 segmentový honeycomb používaný v 800si a Dynaxu 9 vítězí v testech) a blesky. Její blesk 5400HS se směrným číslem 54, synchronizací až 1/8000s a systémem dálkového ovládání je špička. Minolta prohrává s Canonem v kvalitě autofokusu. Canon méně přejíždí. V testech autofokusů Minolta 800si vychází jen o velmi málo hůř než Nikon 90X. Co se týče ucelenosti řad objektivů je v porovnání s Nikonem a Canonem slabší. Její G série je po stránce optické kvality určitě plně srovnatelná s ostatními velkými výrobci, ale bohužel i trochu dražší.

Na druhé straně objektivy jiných výrobců s Minoltou fungují bez problému. Proto jsou časté cenově výhodné kombinace výborných těl jako 600si nebo 800si s objektivy jako Sigma 80–210/2.8 nebo Tokina 28–70/2.6–2.8, které v optických testech vycházejí výborně. V případě, že chce Minolta konkurovat ve vyšší střední třídě Canonu nebo Nikonu, musí za stejné peníze svá těla prostě více nadupat. Minolta nabízí za rozumnou cenu i slušné mechanické tělo X700. Bohužel vzhledem k jinému bajonetu nelze nasadit autofokusové objektivy z Dynaxů. Dynax 9 je profi tělo, kam Minolta nacpala svou nejlepší technologii. I přesto systém Nikonu a technologie Canonu jsou v profesionálním segmentu pro ní asi dost velké sousto.

Pentax

Z hlediska kompatibility se staršími objektivy je na tom Pentax ze všech čtyř velkých značek určitě nejlépe. Nenabízí v kinofilmovém formátu žádné vyloženě profesionální tělo. Na druhé straně v kategorii amatérských modelů MZ-50 nad Canonem EOS 5000 nebo Minoltou 303si vítězí. Jeho těla mají ovládání vycházející z klasických mechanických jednookých zrcadlovek. Pentax má na svých objektivech asi nejkvalitnější anti-reflexní vrstvy (spolu s Zeissem), které jsou pro snímky v protisvětle jedničkou.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Mamba 1
    Mamba 1
    18.10.2004 14:39

    A co ostatne znacky? Napriklad Olympus, Fuji....?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram