Test fotoaparátu Panasonic Lumix LX100

Není kompakt, jako kompakt. Některé profi-kompakty dnes dosahují téměř výkonu zrcadlovek. Mezi takové patří i Lumix LX100, s čipem formátu 4/3. Má světelný objektiv, kompaktní rozměry a spoustu funkcí. Bude to stačit jako kapesní náhrada (bez)zrcadlovky? Dozvíte se v naší recenzi tohoto zajímavého přístroje.

Shrnutí, závěr

Přístroj na pomezí kompaktů a zrcadlovek svým výkonem, ale patřící jasně mezi kompaktní fotoaparáty svými rozměry. Jeho nejsilnější stránkou je (relativně) velký senzor a hlavně objektiv: 10,9–34mm F1.7–2.8, což znamená 24–75mm F3.7–6,2 ekvivalent kinofilmu co se úhlu záběru a hloubky ostrosti týče. To není špatný výkon pro téměř kapesní strojek. Maximální rozlišení 12Mpx a šum nad 1600 ISO jsou asi největší limity modelu. Kontrastní AF je dostatečně rychlý, video je výborné (byť neumožňuje všechno co GH4), hledáček je velký a jemný, byť ne tak rychlý v překreslování, jako některé jiné… Někomu také může chybět výklopné LCD, chybějící vestavěný blesk (což LX100 nahrazuje sáňkami pro externí) či nesednout ovládání – na malém těle lze občas něco zmáčknout omylem a některé knoflíky, jako „filter“ jsou téměř zbytečné. Osobně „kreativní“ filtry nevyužívám a tlačítko nelze přeprogramovat, takže slouží skutečně jen jako „omylem mačkaný knoflík“. Podobně i tlačítko „iA“, spouštějící inteligentní automatiku, které se podobně nachází v nejnahuštěnějším prostoru poblíž spouště s páčkou zoomu, voliče kompenzace expozice, voliče časů a vypínací/zapínací páčky. Také ovladače na objektivu (poměr stran a režim ostření) nejsou úplně snadné na přepnutí kvli umístění a tuhosti.
Celkově však přístroj nelze hodnotit jinak, než na výbornou – určitě patří k tomu nejlepšímu, co mohou dnešní kompakty nabídnout. Dovedu si ho představit jako hlavní fotoaparát pro rodinu i druhý přístroj pro nadšeného fotografa, když zrovna musí nechat zrcadlovku doma.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ukázkové snímky:

(JPEG z fotoaparátu, minimální odšumování)

ISO200, F5.6, 1.0 s, komp. exp. +1, WB Automatické ISO12800, F2.8, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Automatické
ISO250, F1.7, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Automatické  ISO400, F2.8, 1/125 s, komp. exp. 0, WB Automatické
ISO200, F2.8, 1/80 s, komp. exp. 0, WB Automatické  ISO1600, F2.8, 1/25 s, komp. exp. 0, WB Automatické
ISO500, F2.8, 1/4000 s, komp. exp. 0, WB Ruční  ISO1600, F4.0, 1/10 s, komp. exp. +1/3, WB Automatické

(zpět na první stranu)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram