Test fotoaparátu Panasonic Lumix LX100

Není kompakt, jako kompakt. Některé profi-kompakty dnes dosahují téměř výkonu zrcadlovek. Mezi takové patří i Lumix LX100, s čipem formátu 4/3. Má světelný objektiv, kompaktní rozměry a spoustu funkcí. Bude to stačit jako kapesní náhrada (bez)zrcadlovky? Dozvíte se v naší recenzi tohoto zajímavého přístroje.

Jak fotí

Fotí dobře. Pokud jste spokojeni s výkony současných fotoaparátů m4/3 systému, víte co čekat. Jen si přimyslete ořez na 12Mpx.

Podíváme se nejprve na šum, celkovou kvalitu podání obrazu a na optické výkony objektivu. Všechny použité výřezy jsou vždy 100%, tedy pixel na monitoru je pixel na fotce.

Začněme šumem na všech citlivostech:
(JPEG/RAW šedá, JPG reálná scéna)

I zde ± platí dnes obligátní bezproblémová použitelnost do 1600 ISO, pro odvážné i 3200 ISO a pro nenáročné dokumentační fotky, kde nám kompletní rozbití kresby nevadí, i dál (přistání mimozemšťanů atd.).

Základní citlivost 200 ISO je docela dobrá, ale jemný šum v RAWu detekujeme již při ní. m4/3 fotoaparáty by si podle mě zasloužily citlivost 100 ISO nativní, lépe však 50, aby se vyrovnal handicap menších fotodiod.

Ještě několik ukázek fotek v plném rozlišení na citlivosti 200, 800 (nahoře), 3200 a 12800 (dole) (převod z RAWu ve výchozím nastavení ACR) pro posouzení šumu na běžných scénách.

Barvy, dynamický rozsah:

Barvy ve výchozím nastavení jsou přirozené, což je dáno zejména dobře fungujícím vyvážení bílé, viz. ukázka:

Dynamický rozsah – neprováděli jsme exaktní měření, ale pokud budeme věřit skóre z DxO, měl by být dynamický rozsah 12,5EV, což je takový dnešní průměr pro pokročilé fotoaparáty. Věší senzory mají obvykle i přes 14EV, ale velký rozdíl to není. Jak vypadá kontrastní scéna focená do JPG s vypnutým rozšířením DR (softwarové prosvětlování stínů) vidíte zde:

RAW vs. JPEG
Níže vidíte srovnání výřezu z JPEG (snížené odšumování) a mírně „potahaného“ RAWu:

Zde vidíte RAW (v plném rozlišení) vyvolaný ve fotoaparátu s vypnutým odšuměním, s trochou doostření:

ISO200, F2.8, 1.0 s, komp. exp. +2, WB Ruční

Pěkné.

Nyní se podíváme na objektiv.
Třeba tyto fotky vezmeme za referenční:

Za prvé vidíme rozsah zoomu a za druhé kresbu, které je objektiv schopen. Je potěšující, že rohy jsou použitelné, kresba ve středu dobrá.

Chromatické aberace:
V RAWu je uvidíme, zejména na nízkých clonách, ale jsou v normě. JPEG je celkem úspěšně eliminuje. Nic, o čem by se bylo nutno příliš rozepisovat, raději příklad:

Zkreslení:
Nestojí za řeč – ani v RAW, ani v JPEG. Je zde přítomen velmi mírný „soudek“ na širokém a ještě mírnější „poduška“ na dlouhém.

Video:
Lumix LX100 umí 1080p video při 60p snímání. Kromě toho ale zvládne i dnes módní 4K – a to až 30p. Dále je zde funkce 4K PHOTO. Ta je uzpůsobena pro snadné tvoření fotek z videa („frame grabů“) přímo ve foťáku. Dostanete 8Mpx snímky v JPEG a můžete na rozdíl od klasického natáčení videa volit poměr stran.

Ukázkové video (po nahrání na YouTube.com)

4K framegrab: první snímek ISO 200, 4:3 a druhý ISO asi 1600, 16:9 (druhý je z klasického videa – narozdíl od prvního ne 4K photo, zde se bohužel neukládá EXIF – další výhoda dedikované funkce).

(pokračování na další stránce)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram