Nikon D5500 je nástupcem D5300. Zhruba po roce tu máme přírůstek do rodiny řady 5xxx zrcadlovek firmy Nikon, který přináší do amatérské třídy něco nového, ale také o něco přicházíme. Více se dočtete v redakčním testu.

Video

Nastavení videa Nastavení videa

Ukázka Menu

Další podstatnou vlastností je možnost natáčení videa. To zvládá stejně jako předchůdce D5300. Nemá smysl zde psát přesné specifikace ale FullHD (až 60p) je k dispozici a to jak v plně automatickém, tak v manuálním režimu snímání. Při využití nejvyšší kvality a rozlišení je k dispozici maximální délka záznamu 10 minut. Odměnou je pak výborná kvalita videa. Zoomovat opět nedoporučuji. Zvuk je zaznamenáván interním stereofonním mikrofonem (lze jej i vypnout a zaznamenávat bez zvuku). Můžete zakoupit i externí stereofonní mikrofon ME-1, který upevníte do sáněk pro blesk a propojíte s fotoaparátem kabelem.

S externím mikrofonem Nastavení videa

Ukázka videa

Funkce

Velmi podstatnou funkcí je systém automatického zaostřování. Najdeme AF modul Nikon Multi-CAM 4800DX s TTL fázovou detekcí, 39 zaostřovacími poli (včetně 9 křížových snímačů) a pomocným světlem AF (pracovní rozsah cca 0,5–3 m). Tím se zcela shoduje s D5300 (ale i s D5200 nebo D7000). K dispozici je dále obvyklá paleta nastavení, jako kontinuální ostření, jednorázové zaostření, plně automatické či plně manuální zaostřování. Správné zaostření je indikováno kontrolkou v hledáčku a také akustickým pípnutím (které je ale možné vypnout v případě, že by rušilo okolí). Hlasitost u D5500 byla pro mě naprosto nesnesitelná, bylo to poprvé, kdy jsem akustickou indikaci zaostření vypnul. Tohle se pro mě nepovedlo. Ostření mě velmi potěšilo – kvalitní, přesné…

LCD po stisku Info Editace parametrů po stisku "i"

A jak je na tom D5500 s dalšími funkcemi? Je samozřejmě kompletně počeštěný. Fotoaparát není vybaven druhým samostatným LCD displejem (tedy kromě toho v hledáčku), a tak se veškeré údaje o parametrech a nastaveních zobrazují na hlavním LCD monitoru.

Editace parametrů po stisku "i" Ukázka Menu

Také samotné menu uživatelských funkcí je velmi dobře vyřešené, což snad ani nebude již nikdy jinak. Celé menu má opět kontextovou nápovědu, to je především pro začátečníky praktická záležitost. Pokud vám totiž při procházení menu nebude nějaká funkce jasná, tak stačí na zadní straně přístroje stisknout tlačítko s ikonkou otazníčku a na LCD monitoru se vám ihned zobrazí doprovodný text (samozřejmě také v češtině), který vám přesně řekne k čemu je daná funkce užitečná a jak se používá.

Ukázka Menu - nastavení bracketingu Ukázka Menu - nastavení bracketingu
Pípnutí - OFF, protože při zaostření bylo pro mě příliš hlasité Ukázka Menu

Dále samozřejmě nechybí řada běžných funkcí a expozičních režimů. Pro pokročilejší uživatele nemohou chybět obvyklé režimy předvolby expozičního času, clony a také plně manuální režim. Na voliči expozičních režimů najdeme volbu speciálních efektů (např. efekt miniatury, či efekt nočního vidění) a volbu scénických režimů. Ten funguje prostě – zesílí na maximum a černobíle uloží dostupné „světelné“ informace. V režimu SCENE a v režimu noční vidění lze použít i korekci expozice.

Standardní volby nastavení citlivosti Nastavení ADL

Ukázka Menu

U fotoaparátů Nikon je již obvyklá funkce Active D-Lighting (ADL), která softwarově zesvětluje tmavé části snímků. Poměrně mě překvapila. V režimu Auto, který osobně doporučuji, sem tam vzniká snímek, který připomíná tonalitou HDR. To není na závadu, ale je dobré to vědět. Komu to vadí, musí ADL vypnout, nebo dat na minimum. Funkci lze však na daný snímek aplikovat dodatečně i v režimu prohlížení.
V menu retušování je dostatečná nabídka úprav vytvořených fotografií. Jistě ji využijí nejen „hračičkové“.

Nastavení korekce vinětace Ukázka Menu
Ukázka Menu - nastavení bracketingu Ukázka Menu - nastavení bracketingu

GPS, WiFi

Přítomnost GPS modulu v D5300 mě nadchla, D5500 jej ale nemá. O použitelnosti při občasném zapnutí bylo možné diskutovat, především v souvislosti s vybíjením baterie, ale mě prostě chybí.

WiFi aneb ovládání pomocí chytrých zařízení. Funguje skvěle. Jen je třeba do „chytrého“ instalovat aplikaci Wireless Mobile Utility. Obejdete tak potřebu dálkové spouště, kterou je jinak nutné dokoupit. Přenos obrazu a následné focení ovládané z telefonu v první chvíli možná i nadchne.

Kompletní informace najdete na stránkách www.nikon.cz.

Prohlížení snímků

Prohlížení snímků je velmi intuitivní a lze vidět vše, co je na přiložených snímcích. Také je možné dodatečně upravovat fotografie tradičně přímo ve fotoaparátu.

Objektiv

Dodávaný (nový) setový objektiv Nikkor 18–55 mm 1:3,5 – 5,6G VR II je relativně neobvyklé teleskopické konstrukce, se kterou se setkáváme u objektivů, kde je kladen důraz na skladnost a kompaktnost, když je nepoužíváte. Před použitím je nezbytné stisknout aretační tlačítko a objektiv vysunout. To mírně zpomaluje vytvoření prvního snímku a možná to i může vadit, než si zvyknete. Cílem testu není recenzovat objektiv, proto se na další parametry podívejte na web Nikon.cz.

Nikon D5500 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    01.04.2015 12:21

    pěkné, jen nevím zda ta rychlost neusále nových typů je vůbec odůvoditelá..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram