Test fotoaparátu Sony RX100 III

Do dnešní recenze jsem si vybral takový bonbónek mezi malými kompakty od firmy Sony - RX100 III. Model řady, která se dočkala již třetího pokračování, přístroj dostal širší objektiv na začátku zoomu a výrazně vyšší světelnost na delším konci při stávajícím velkém čipu s vysokým rozlišením. Bohužel dostal i podstatně vyšší cenu než u jeho předchůdců - a tak se podívejme, zda mají tyto úpravy svoje opodstatnění a jak se to projeví na kvalitě fotografií.

Vestavěný blesk a externí blesky

Vestavěný výklopný blesk pracuje v režimech AUTO, Doplňkový, Synchronizace na 1. lamelu, synchronizace na 2.lamelu, vypnutý blesk. Výrobce udává dosah od 0,4m až do 10m. Přístroj bohužel nemá patici pro externí blesk. Dosah skoro 21m, který výrobce také ve specifikaci udává je dost troufalý, u blesku fyzické velikosti 3×20mm. Je také udávám pro ISO 12800, což je ale ISO při kterém je kvalita kresby velmi.diskutabilní.

Vestavěný blesk Volba externího blesku

Bez blesku, s bleskem

Záznam videa

Formát XAVC S s vysokou přenosovou rychlostí umožňuje nahrávat v rozlišení Full HD při rychlosti 50 Mb/s a nabízí tak extrémně vysokou kvalitu obrazu s minimální úrovní šumu. Mimo to máte díky formátu AVCHD možnost snímat v rozlišení Full HD a poté formát snadno upravovat pomocí mnoha různých programů. Ukládat se dá ve formátu AVCHD (až 1920 × 1080 / 50p rychlostí 28 Mb/s) / mp4 (až 1440 × 1080 / 25p rychlostí 12 Mb/s). Fotoaparát nabízí i řadu filtrů a efektů, které jsou přesně popsány v návodu pro obsluhu. Nepřetržité nahrávání je možné po dobu 29 minut. Maximální doba nepřetržitého nahrávání videa formátu MP4 (12M) je asi 15 minut (omezeno limitem velikosti souboru 2GB). Doba nahrávání se liší, protože fotoaparát je vybaven funkcí VBR (proměnlivou bitovou rychlostí), která nastavuje obrazovou kvalitu podle scény snímání.

Formát videa Rozlišení videa

Závěr

Tento fotoaparát je jistě velmi zajímavý kousek, i když nečekám jeho velké rozšíření mezi rodinné fotoaparáty. Přece jenom rozsah zoomu 24–70mm i když jinak vysoce světelného kvalitního objektivu Zeiss a zvláště poměrně vysoká cena je docela určující věc, která „posílá“ tento fotoaparát do rukou spíše fajnšmekrů a fotografům, kteří si potrpí na vysokou kvalitu a nehledí tak úpěnlivě na cenu. Za to se jim fotoaparát odmění perfektní kvalitou snímků a možností hrát si s nízkou hloubkou ostrosti, která dává fotografiím ten správný nádech a duši. A toto měl asi i výrobce na mysli. Ať již budete fotoaparát používat jako doplňkový k zrcadlovce, nebo jako hlavní fotoaparát, kdy malý rozměr při zachování vysoké kvality byl vaším důležitým parametrem. Snad jedinou výtku bych u takto vybaveného fotoaparátu měl, a to v absenci patice pro externí blesk. Přeci jen u fotoaparátu za 24000,– by již měl být samozřejmostí. Na druhou stranu el. hledáček, i když s nutným výklopným mechanizmem, je příjemný doplněk, který dnešní kompaktní fotoaparáty už postrádají a to je škoda.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Testovací snímky

                                                                                                                             

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 16:36

    Decka, dnes jsem se prochazela cely den cinskym pavilonem Cinskeho umeni tady v Sanghaji. Obrovsky kolos napechovany od sklepa po strechu umenim a nemala cast je venovana fotografii. 95pct je odpad. Obrovsky, ohromny, nekonecny, vsude se vrstvici obludny odpad, kde kazdy jeden z tech umelcu je pysny ze prave tam ma sve fotky/obrazy a povazuje si to za splneni sve ulohy tady na Zemi.

    A vy, v souladu s tohle filosofii tvoreni odpadu, tu zvanite o velikosti cipu, protoze to je to, co tvori diskusi o fotografii a je to v posledni dobe vlastne jedina zaznamenatelna vaznejsi diskuse.

    Jak priznacne!

    Takhle jsem klesli: az hloubeji nez na kolena.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 17:22

    Lido Lido, ano, máš samozřejmě jistě pravdu, spousta fotografií dnes prezentovaných na různých galeriích je z více jak 95procent děsný odpad. Ale zde jsme v sekci FotoTest, pod článkem který řeší další nový fotoaparát,a testy jsou hlavně o tom že testují a zobrazují hlavně ty technické věci, a ani ne tak moc uměleckost fotografie jako takové. Tu musí řešit autor sám, svýma rukama a citem, a pokud umí "vidět" pak je celkem jedno jaký typ fotoaparátu pro to použije, kinofilm,digitál,kompakt nebo profi zrcadlovku. Pokud vidět neumí, pak mu nepomůže ani výbava za stovky tisíc.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 18:54

    To chapu. Byl to jen drobny povzdech nad tim, ze velikost cipu je to, nad cim se nejvice u fotografie vzrusujeme a vyvolava to ty plamenne diskuse :-)

    Proste: merit nebo vazit... to je to oc tu bezi, jak by rekl hamlet.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 19:02

    (budiz ale vam - bojovnikum za kvalitu HO - utechou, ze treba takovy Bohumil Kubista pomoci pravitka a kruzitka a matematiky vskutku stvoril genialni dila.)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 23:45

    upřímně nejraději vzpomínám na dobu kdy sem fotil Minoltou X700, manuální kinofilmová kráska..A dodnes používám i 30let staré objektivy, protože kreslí s tou svojí specifickou "nedokonalostí" která je na nich to úžasné..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram