Test fotoaparátu Sony RX100 III

Do dnešní recenze jsem si vybral takový bonbónek mezi malými kompakty od firmy Sony - RX100 III. Model řady, která se dočkala již třetího pokračování, přístroj dostal širší objektiv na začátku zoomu a výrazně vyšší světelnost na delším konci při stávajícím velkém čipu s vysokým rozlišením. Bohužel dostal i podstatně vyšší cenu než u jeho předchůdců - a tak se podívejme, zda mají tyto úpravy svoje opodstatnění a jak se to projeví na kvalitě fotografií.

Jak už jsem psal u posledně testovaného fotoaparátu Sony, stejné a tradiční je i zobrazení pro prohlížení naexponovaných snímků a videí. Zde nečekejme žádné převratné novinky, ale dosavadní klasiku: zobrazení čistého snímku, s informacemi, nebo případně s histogramem spojené s možností až 17× zvětšení. To vše je plně postačující proto, abychom zhodnotili, zda je snímek povedený či ne. Při „oddálení“ snímku se zapne zobrazení náhledů s možností nastavení více snímků. Dalším oddálením se dostaneme do kalendáře, takže máme okamžitý přehled, kdy které snímky vznikly. Poměrně přehledné a jednoduché.

Prohlížení náhledů Zobrazení snímku s informacemi
Zobrazení samotného snímku Zobrazení snímku s histogramem

Tak jako u všech fotoaparátů se tlačítkem MENU dostanete do Nabídky nastavení funkcí, rozdělené do 6 skupin, kde každá skupina má i více stránek nabídek jednotlivých nastavení funkcí. Nastavení a používání WiFi pro nastavení funkcí a ovládání fotoaparátu již není nijakou novinkou, stejně tak jako možnost ovládat fotoaparát pomocí vašeho mobilního telefonu.

Nabídka MENU Nastavení funkcí
Nastavení funkcí Nastavení parametrů
Nastavení ovládání Nastavení funkcí

Nastavení funkcí je možné kromě Menu nastavovat i díky tlačítku Fn na zadní straně fotoaparátu a zadnímu 4+2 polohovému kruhovému voliči (čtyřsměrový a dva kruhové pohyby) se středovým potvrzovacím tlačítkem. Pomocí nich je možné upravovat nastavení funkcí a přizpůsobit si je podle sebe. Tlačítkem Fn se vám zobrazí po stranách téměř všechny funkce a po vybrání čtyřpolohovým voličem můžete kruhovým pohybem vybírat přímo hodnoty určitých funkcí. Vše je přehledně zobrazeno na LCD. Každá funkce tak lze vybrat až třemi možnými způsoby, v Menu, nebo přes Fn přímým nastavením, nebo proklikáváním do dané funkce. Možná to zní složitě nebo nesrozumitelně, ale je to poměrně jednoduché.

Výběr režimu ostření v Menu Výběr režimu ostření přes Fn
Výběr režimu ostření Výběr režimu ostření v živém náhledu


? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 16:36

    Decka, dnes jsem se prochazela cely den cinskym pavilonem Cinskeho umeni tady v Sanghaji. Obrovsky kolos napechovany od sklepa po strechu umenim a nemala cast je venovana fotografii. 95pct je odpad. Obrovsky, ohromny, nekonecny, vsude se vrstvici obludny odpad, kde kazdy jeden z tech umelcu je pysny ze prave tam ma sve fotky/obrazy a povazuje si to za splneni sve ulohy tady na Zemi.

    A vy, v souladu s tohle filosofii tvoreni odpadu, tu zvanite o velikosti cipu, protoze to je to, co tvori diskusi o fotografii a je to v posledni dobe vlastne jedina zaznamenatelna vaznejsi diskuse.

    Jak priznacne!

    Takhle jsem klesli: az hloubeji nez na kolena.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 17:22

    Lido Lido, ano, máš samozřejmě jistě pravdu, spousta fotografií dnes prezentovaných na různých galeriích je z více jak 95procent děsný odpad. Ale zde jsme v sekci FotoTest, pod článkem který řeší další nový fotoaparát,a testy jsou hlavně o tom že testují a zobrazují hlavně ty technické věci, a ani ne tak moc uměleckost fotografie jako takové. Tu musí řešit autor sám, svýma rukama a citem, a pokud umí "vidět" pak je celkem jedno jaký typ fotoaparátu pro to použije, kinofilm,digitál,kompakt nebo profi zrcadlovku. Pokud vidět neumí, pak mu nepomůže ani výbava za stovky tisíc.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 18:54

    To chapu. Byl to jen drobny povzdech nad tim, ze velikost cipu je to, nad cim se nejvice u fotografie vzrusujeme a vyvolava to ty plamenne diskuse :-)

    Proste: merit nebo vazit... to je to oc tu bezi, jak by rekl hamlet.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    22.11.2014 19:02

    (budiz ale vam - bojovnikum za kvalitu HO - utechou, ze treba takovy Bohumil Kubista pomoci pravitka a kruzitka a matematiky vskutku stvoril genialni dila.)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.11.2014 23:45

    upřímně nejraději vzpomínám na dobu kdy sem fotil Minoltou X700, manuální kinofilmová kráska..A dodnes používám i 30let staré objektivy, protože kreslí s tou svojí specifickou "nedokonalostí" která je na nich to úžasné..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram