Novinky v Zoner Photo Studio 17

Rok se s rokem sešel a jak se již stalo pravidlem, společnost Zoner představila novou verzi komplexního nástroje pro správu a úpravy fotografií Zoner Photo Studio 17. Již před několika lety se spekulovalo, zda Zoner dodrží tento jednoletý cyklus. Zda je každý rok dost novinek na vydání nové verze. Zdá se, že stále je. Pojďme se tedy podívat, co nového ZPS17 nabídne.

Expoziční přechodový filtr

Ano, Zoner umí konečně v editoru simulovat šedý přechodový filtr. V předchozích verzích byl sice nástroj pro přechodový filtr také, mohl ale aplikovat pouze barevný přechod, a pokud jste toužili po šedém přechodovém filtru pro úpravu expozice části snímku, museli jste využít buď černou barvu a celý filtr v režimu překrýt, nebo maskovat pomocí výběrů expoziční úpravy z panelu rychlých úprav. Nyní je to jednodušší. Prostě natáhnete přechodový filtr a v jeho parametrech nastavíte typ na Expoziční. Jediným posuvníkem pak volíte, zda filtr zesvětluje nebo ztmavuje a jak moc. Elegantní a výsledky vypadají, na to že je upravován JPG, dobře.

Nástroj Odlesk objektivu

Tento nástroj patří už spíš do kategorie mršítek fotografií. Kliknutím určíte na fotografii bod, kam Zoner umístí zdroj světla. Od tohoto bodu se pak úhlopříčně přes fotografii vykreslí všechny možné odlesky – jako když fotíte mizerným objektivem. Tedy přesně to, co se většinou snažíte vyretušovat. Občas ale tento efekt fotografii prospěje a dodá atmosféru. Co oceňuji je možnost volit, které části odlesku chcete a které ne a také jeho sílu a barevnost. Odlesk tak ani nevypadá příliš uměle. Naopak mi vadí nemožnost umístit zdroj světla mimo záběr.

Cartoon

Cartoon je nový efekt v editoru, který dodá fotografii komiksový vzhled. Plochy na snímku vyhladí a hrany vytáhne černou linkou. Výsledek nevypadá špatně, ale o fotografii již hovořit nelze. Ideální pokud opravdu chcete vytvořit hraný komiks.

RAW formát

Velmi příjemnou novinkou v Zoneru 17 je automatická korekce vad objektivů v RAW pomocí připravených profilů LCP (Lens Correction Profile). Jedná se o stejné profily, jaké využívá ve svých produktech Adobe, což znamená, že jsou to profily kvalitní. Tyto profily si pro svůj fotoaparát a objektiv můžete stáhnout z internetu, byť samozřejmě pro některé kombinace těl fotoaparátů a objektivů zejména alternativních výrobců dostupné nejsou. Pokud ale příslušný profil naleznete a v RAW modulu Zoneru v záložce Objektiv ho přidáte na seznam, veškeré korekce optických vad vašeho objektivu se zjednoduší na tři zaškrtávací políčka: Transformace, Chromatická vada, Vinětace. Pokud jste se někdy pokoušeli korigovat chromatickou vadu ručně pomocí dvou barevných posuvníků, budete velice překvapeni, o kolik lepší výsledky automatika pomocí profilu podává. A hlavně, je to rychlé a pohodlné.

Dalším vylepšením v RAW modulu je práce s expozicí. Opět zde najdete tlačítko pro automatické nastavení expozice, a navíc má nastavení expozice větší efekt, než v minulých verzích Zoneru. Projeví se to hlavně při extrémních posunech expozice, kdy je například výrazně podexponovaná fotografie ztmavena rovnoměrněji než dřív a při podexpozici se nezvyšuje kontrast snímku. Výsledky jsou tak bližší tomu, co můžete dostat například z Adobe Camera Raw. Toto lepší zpracování se týká také dalších expozičních posuvníků v RAW formátu. Konečně dostanete z RAW opravdu maximum informací a nelimituje vás nedokonalost programu.

Vyplatí se koupit Zoner 17?

Pokud již Zoner používáte, nebo stále hledáte program pro správu a zároveň úpravy fotografií, pak ano. Dle mého názoru se vyplatí i upgrade z verze 16, který je navíc cenově zvýhodněný. Kromě výše popsaných novinek doznal Zoner 17 i drobných kosmetických změn, které zpříjemňují práci. Hlavním důvodem, proč pořídit ZPS17, je ale výrazně pohodlnější správa fotografií a o pořádný kus vylepšené zpracování RAW.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • marek chalupnik
    marek chalupnik
    01.10.2014 11:10

    Ze screenshotu "nový vzhled správce" se zdá, že přidali zpět náhled vybrané fotografie. Tahle funkce ve verzi 16 zmizela, což jsem rozhodně neocenil ;)

  • Rudolf Svoboda
    Rudolf Svoboda
    03.10.2014 08:07

    Marek: ano vypada to tak. Ze by slecna na podpore predala nastvany dotaz dal?:-) Byl do hlavni duvod k reklamci produktu....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram