Kašperky podruhé - aneb zpráva z fotografického tábora

V krásném prostředí Šumavy se v termínu 3. 8. - 9. 8. 2014 konal již druhý běh Fotografického tábora pro žáky a studenty ZŠ a víceletých gymnázií. Se zázemím v Domě fotografů v Kašperských Horách jsme s účastníky navštívili mnoho zajímavých míst a natrénovali spoustu zajímavých fotografických disciplín. Chcete vědět o našich táborech a školách fotografie víc? Čtěte dál!

Vše začalo v neděli 3. 8., kdy se v Domě fotografů v Kašperských horách sešla skupina žáků-fotografů s jejich lektory, aby mohli společně zahájit druhý běh Fotografického tábora.

Náhoda tomu chtěla, že se tentokrát sešla samá děvčata (že by začínaly fotografky převládat nad fotografy?:-)

Barvitá skupina žáků si přivezla i různorodou fotografickou techniku a také samozřejmě barvité zájmy ve fotografii. Na to své si ale přišel nakonec každý (každá:-), protože disciplín jsme absolvovali skutečně spoustu. Každý den také studenti dostali za úkol vyfotit krom jiných aspoň jednu fotku na určité téma, aby za ně mohli večer při promítání obdržet různé drobné věcné odměny. Vezmeme si to ale popořadě:

V neděli bylo na programu dne přivítání a vzájemné seznámení. Žáci i lektoři se vzájemně představili a povídali si, co kdo rád fotí a také čím. Z batohů a brašen byly vytaženy Canony Nikony, Olympusy i jeden Pentax. V mnoha případech také různé další objektivy a jiné zajímavé příslušenství. Seznamovací večer byl zakončen společnou večeří v nedaleké restauraci a nakonec večerním promítáním veselého animáku.

V pondělí jsme začali technickou přednáškou – jak nastavit fotoaparát, co je citlivost, čas a clona, jaká další nastavení na fotoaparátu nalezneme atd. Po chutném obědě jsme se jali fotoaparátů a hodlali vyrazit do terénu si získané vědomosti v praxi ozkoušet. Chtěli jsme k nedalekému malebnému kostelu se starým hřbitovem. V polovině cesty nás však překvapila průtrž mračen. Bleskurychle jsme zaběhli do altánku u nedalekého hřiště, kde jsme objevili náhradní motiv – kapky vody kanuly z dřevěné střechy, na jejímž okraji vždy na chvíli vytvořily řadu drobných perliček, lesknoucích se na slunci, které co chvíli vysvitlo dírami v oblačnosti.

Když už to vypadalo, že se počasí neumoudří a my se budeme muset vrátit domů a pokračovat v suchu pod střechou, najednou se oblaka roztrhala, obzor vyjasnil a my jsme k původnímu cíli přeci jen vyrazili.

Po návratu už pro nás byla připravena večeře a večer jsme strávili nad pořízenými fotografiemi.

V úterý byla na programu dne výuka portrétu. Dopoledne v interiéru a s různými druhy ateliérového svícení. No, užili jsme si zábavy skutečně hodně:-)

Odpoledne jsme pak vzali odraznou desku a šli si vyzkoušet portrét v exteriéru. Sluníčko si z nás dělalo celou dobu legraci a na střídačku svítilo a schovávalo se za mraky.

Večer jsme opět hodnotili fotografie (což bylo stejně veselé, jako jejich tvorba) a pak následovala volná zábava.

Ve středu ráno jsme vyrazili fotografovat do místní pražírny kávy, kde jsme fotili pěnové obrazce, zátiší, zrnka kávy, detaily a také posvačili skvělý tamní koláč. Byla to skvělá rozcvička před přednáškou na kompozici, která se odehrála dopoledne, aby byli žáci vyzbrojeni dostatkem teoretických informací pro odpolední program – fotografování na řece Vydře, kde si kromě základů kompozice procvičili hlavně krátké a dlouhé časy a práci na stativu. Na večerní promítání tak bylo materiálu opět dost.

Ve čtvrtek byla dopoledne opět přednáška – tentokrát o fotografování krajiny. Byla předzvěstí toho, co nás čekalo odpoledne. Správně – fotografování krajiny:-) Z tohoto důvodu jsme vyrazili na hrad Kašperk, kde jsme sice trochu opršeli, zato jsme však byli svědky zvedání se par z šumavských kopců a dramatického světla („boží oko“) deroucího se skrz dešťové mraky. Po cestě domů jsme pak našli i pár hříbků (a spoustu malin a borůvek). Promítání fotek jsme samozřejmě nevynechali ani tentokrát.

Večer ještě část osazenstva (ta méně unavená) s vedoucími zkoušela různorodou tvorbu v ateliéru.

V pátek jsme si maličko přispali – dopoledne totiž začínal FotoMaraton. Co to je? Soutěž, při níž účastníci mají za úkol v daném čase vyfotit 5 témat v přesně daném pořadí, ovšem dozví se je až těsně před startem. A jaká byla? Ulice, Radost, Hlad, Staré časy a Nikon (každý účastník dostal několik předmětů, které nám Nikon do soutěže věnoval a měl vymyslet, jak je co nejlépe vyfotit). Vymezila se soutěžní plocha a žáci i lektoři vyrazili do okolí hledat vhodná témata.

Po ukončení soutěže došlo k hodnocení fotek a rozdávání cen.

Odpoledne na všechny čekal poslední velký tématický blok – úpravy fotek. Žáci se dozvěděli, jak provádět základní úpravy v editoru a dokonce si sami zkoušeli upravovat fotky, ale i vytvářet koláže a montáže.

Večer pak byl zájemcům opět otevřen ateliér na volnou tvorbu. A že jim to vydrželo až dlouho do večera.

V sobotu nastal den, kdy celý pobyt skončil. Od dopoledne přijížděli rodiče pro své ratolesti, které před rozloučením ještě obdržely Certifikáty o absolvování letního tábora fotografie. A třeba nebude tento certifikát jejich jediný – i pro starší studenty nabízíme více stupňů Letních škol fotografie. Takže vás, milé děti, rádi přivítáme zase příště:-)

***

FotoInstitut.cz pořádá každoročně více úrovní fotografických táborů a škol pro žáky a studenty:

Letní tábor fotografie pro ZŠ a víceletá gymnázia a Letní školu fotografie ve více úrovních (1, 2 a 3)

Pokud se Vám náš program líbí a rádi byste se příště zúčastnili také, není nic jednoduššího, než se na stránce kurzu (dole pod infotextem) zaregistrovat pomocí své emailové adresy a nechávat si posílat údaje o volných místech a nových termínech!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram