PhotoKina 2004 - Reportáž z veletrhu

Letošní Photokina probíhala v Kolíně na Rýnem od 28. září do 3. října. V celkem 11 halách na impozantní ploše 200 000 m2 vystavovalo své produkty a výrobky celkem 1589 vystavovatelů z celkem 50 zemí. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinečnou příležitost zjistit trendy a možnost prakticky si vyzkoušet některé výrobky, vyslali jsme letos na výstavu celkem 6 našich novinářů. Na výstavě jsme byli i před dvěma roky. Pokusím se proto porovnat a poukázat na věci, které považujeme za hlavní trendy a technologické novinky důležité pro fotoamatéry a srovnat se situací před dvěma roky.

Photokina je největší světová výstava věnovaná fotografii a fotografické technice s mottem World of Imaging (Svět obrazu). Výstava je zaměřena na evropský trh, který je zároveň i největším světovým trhem, který roste nejenom díky obecnému rozmachu digitálních technologií, ale i díky pozitivnímu ekonomickému vývoji ve střední a východní Evropě.
Z celkového počtu 1589 vystavovatelů bylo 616 z Německa, kteří to mají na domácí půdě. Stále pokračuje přesun výrob do Číny, Taiwanu a východní Asie obecně, kde se objevují nové značky a výrobci. Díky velkému počtu novinek se trh fototechniky stává velmi nepřehledným. Proto se většina lidí upíná na velké značky a výrobce typu Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Kodak, FujiFilm či Hewlett-Packard.

Canon Minolta
Olympus Nikon

Tito výrobci mají díky horečnému růstu v oblasti digitální fotografie zatím dostatek prostředků na vývoj a inovace. U digitálních fotoaparátů se dnes stává, že u některých typů není výrobce schopen řádně uspokojit poptávku a dodací lhůty jsou velmi dlouhé. Proto zatím příliš nedochází k situaci, kdy jednotliví výrobci přímo sdružují prostředky na vývoj. Často se využívá stejná součástková základna, ale klíčové technologie si však jednotliví výrobci přísně střeží. Spotřebitelé nutí výrobce více standardizovat. Zatím se však příliš pevné koalice nevytvářejí. Standard PictBridge pro přímý tisk z digitálního fotoaparátu je jednou ze světlých výjimek.

Hewlett-Packard Kodak
Pentax Epson
Sony FujiFilm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Laták
    Jan Laták
    07.10.2004 13:38

    Tohle mě docela rozesmálo:

    Canon má jasně nejucelenější systém, co se týče těl a objektivů. Díky tomu dominuje na trhu digitálních zrcadlovek. Ve střední třídě zaměnil model 10D za 20D, který má čidlo s rozlišením 8.2 Mpix, přesnější a rychlejší autofokus s 9 segmenty včetně křížového. Jen dost naštval vlastníky 10D, neboť nově vyvinuté objektivy řady EF-S 17-85mm/ F4.5-5.6 IS a EF-S 10-22mm/ F 3.5-4.5 s 10D nejsou kompatibilní.

    Nejucelenější systém je poněkud nesourodý :) alias ať žije reklama ... (ale to není jen Váš případ ... )

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    08.10.2004 08:13

    Jay: O některých zajímavých novinkách tu ještě bude řeč - například třeba o Zeiss Ikon (info už je ve FotoBlogu) zvažuji samostatný článek ....

  • Jay
    Jay
    08.10.2004 09:36

    Kapsa: No áno, vlastne som si potom uvedomil, že je tento článok označený " I ". Tak sa ospravedlňujem. Som zvedavý, aj keď väčšinou si už recenzie predtým prečítam na zahraničných stránkach. Zaujíma ma hlavne Bessa R2A a R3A, pretože kvalitou sa približujú k priehľadovkám Leica či Contax a cenou za nimi hodne zaostávajú. Asi sa však nedostaneš k tomu, aby si napísal či dokonca odskúšal takýto prístroj? Takéto telo s jedným dvoma objektívmi by som si rád kúpil an čb fotografiu, aj infrared, keďže nemá IR čidlo a kompozícia sa dá cez hľadáčik bez potreby stále snímať IR filter.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    11.10.2004 07:53

    Jay: Bohužel k samostatným článkům o aparátech Bessa se asi nedostanu - i když je to téma, které by mne samotného zajímalo. Budu rád, když mi vyjde čas na ten článek (a snad i test) o novém Zeiss Ikon.

  • Jay
    Jay
    11.10.2004 13:49

    Kapsa: To je škoda, vôbec klasickej fotografii sa čím ďalej venuje menej pozornosti, pričom sa asi zhodneme, že priehľadovky patria celkom určite medzi zaujímavé "creatures" medzi fotoaparátmi. Neviete náhodou, či a kde sa dajú na Slovensku (v Čechách, Rakúsku, EU) kúpiť za dobrú cenu?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram