Test fotoaparátu Canon PowerShot Pro1

Canon PowerShot Pro1 je prvním osmimegovým kompaktním digitální aparátem tohoto výrobce. Jaké jsou jeho hlavní přednosti? Především je to zcela nový zoom objektiv nejvyšší třídy, u Canonu označovaný známým červeným velkým “L“. Nejvyšší kategorii kompaktů odpovídá i nabídka funkcí a kvalitní, mechanicky velmi odolné tělo. Více detailů najdete v našem podrobném redakčním testu.

Tělo – provedení a ovládání

Mechanické provedení aparátu je opravdu na vysoké úrovni. Tělo je o dost menší než jeho konkurenční protějšky jako jsou například Sony DSC-F828 nebo KonicaMinolta A-2 a odpovídá tak spíše rozměrům Nikonu Coolpix 8700. Přes své malé rozměry ale velmi dobře padne do ruky a již na první dotek působí robustním a odolným dojmem. Je vyrobeno z obvyklé magnéziové slitiny, která je místy doplňována díly z kvalitního plastu. Kovové jsou samozřejmě i nejnamáhanější body, kterými jsou stativový závit, očka na popruh a standardní botka blesku.
Ovládací prvky aparátu jsou logicky a ergonomicky rozmístěné. Ovládání je tak snadné a dostatečně intuitivní. Zajímavé je šikmé umístění hlavního kruhového voliče režimů na hraně zadní a horní stěny. Je tak ze všech úhlů dobře viditelné pro snadnou kontrolu jeho nastavení, které je přehledně řešeno obvyklým označením a ikonkami. Menší výhradu snad lze mít jen vůči ovládacímu kolečku pro změny hodnot, které se nachází hned za spouští, které je snad až příliš malé a ne zcela vhodně natočené kolmo vzhůru. Osobně mne příliš nenadchlo ani provedení hlavního vypínače, protože zapnutí aparátu bez použití druhé ruky chce trošku cviku a vypnutí jednou rukou je téměř nemožné.

Obr. č. 1 - Canon PowerShot Pro1 Obr. č. 2 - Canon PowerShot Pro1
Obr. č. 3 - pohled zezadu

Všechna tlačítka a ovladače mají jasně rozeznatelné dorazy, dobře se ovládají (i přesto, že jsou některá tlačítka velmi malá) a jsou dostatečně popsané obvyklými zkratkami a symboly. Klasický křížový ovladač na zadní stěně je také dostatečně velký, ale jeho ovládání při držení aparátu jednou rukou je také velmi obtížné, ne-li nemožné. Výborně je proveden LCD monitor, který je uchycen na otočném kloubu a je jej možno natočit prakticky do libovolné polohy, včetně zaklopení displejem k aparátu. To je velmi praktické v situacích, kdy používáme pouze hledáček a monitor je tak skvěle chráněn proti poškození. TFT monitor má úhlopříčku 2“ a rozlišení cca 235.000 pixelů. Je chráněn antireflexní vrstvou a jeho obraz je velmi kvalitní a jasný. Také v elektronickém hledáčku je použit LCD zobrazovač s 235.000 pixely, který lze označit za standardní. Jeho obraz je sice celkem kvalitní, ale na pohodlné manuální ostření je ještě stále nedostatečný. Hledáček je opatřen gumovou očnicí, antireflexní vrstvou a dioptrickou korekcí. Hodilo by se u něj automatické přepínání mezi jím a LCD monitorem podle přiložení oka.
Za zmínku stojí také pomocný LCD displej na horní straně aparátu, který je obvyklý u plnohodnotných digitálních i filmových SLR zrcadlovek s výměnnými objektivy. Je dostatečně velký, zobrazuje všechny podstatné údaje a v nepříznivých světelných podmínkách je i výborně podsvícený.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram