„Retro“ je dnes zkrátka in. Všimli si toho i u Nikonu a na trh se tak dostal fotoaparát, který je mezi dnešními přístroji tak trochu jako zjevení. A to hned ve více směrech. Vzhledem evokuje přístroje 70. – 80. let, ale přitom přináší „vnitřnosti“ i výkon moderní profesionální AF full-frame zrcadlovky. Zároveň se však v několika směrech vymyká, a to i funkčně.

Závěr

Nikon Df je sice pojetím rozporuplný, ale velmi výkonný přístroj. Po čase stráveném za jeho ovládacími prvky mohu říci, že byť je má počáteční kritika designu na místě, na přístroj se zvyknout dá a ke konci už mi ovládání tak hrozné nepřišlo. Df je designovka pro fajnšmekry, ale nebo taky D4 za polovic. Záleží, co hledáte. Také je to vaše jediná volba, jak použít staré pre-AI Nikkory na fullframe, pokud je nechcete používat přes adaptér např. na Sony A7.

Obrazová kvalita je výborná, zejména na vysokých citlivostech. Hledáček je dostatečně velký a přesný, AF je také dobrý a na poměry FF má i dobré pokrytí scény. Live-view autofocus je pouze kontrastní, na druhou stranu i tak ostří docela použitelně rychle, byť se to nedá s AF přes hledáček srovnat.

Vysoká citlivost, dobrý AF a 5,5fps bude jistě lákat k fotografování akce a sportu, kde je ale Df limitován maximální rychlostí závěrky a „pomalou“ ergonomií s nepříliš dobrou oporou pro ruku.

Pokud ale máte rádi „focení s rozmyslem“ a pocit manuální nadvlády nad automatikou, pak naopak filozofii Nikonu Df oceníte. Stejně tak, jste-li nadšeným uživatelem manuálních objektivů (samozřejmě pouze značky Nikon, adaptéry si s F bajonetem příliš nerozumí).

Z výše napsaného plyne, že shrnutí není jednoduché. Dostáváte super foťák v trochu zvláštním balení, který ale není zrovna levný a je natolik specifický, že to jistě mnoho potencionálních uživatelů donutí hodně před koupí přemýšlet. Je to jeden z těch přístrojů, kde je vyloženě žádoucí zkusit si s ním před koupí nějaký čas fotografovat, nebo alespoň pořádně vyzkoušet u prodejce. Pokud vás jeho filozofie neodradí, dostanete přístroj, který vám bude znova a znova vyrážet dech svým obrazovým výstupem.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších zrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze zrcadlovek či recenze full frame fotoaparátů obecně.

Ukázkové snímky:

(vždy uvedeno zda RAW nebo JPG, při JPG NR vyp., custom WB, RAW standardní nastavení ACR)

JPEG, 50.00 mm, Clona: 11, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 6400 JPEG, 50.00 mm, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 6400
JPEG, 50.00 mm, Clona: 1.8, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 400 JPEG, 50.00 mm, Clona: 1.8, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 100
JPEG, 20.00 mm, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 100 JPEG, 50.00 mm, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 800
RAW, 50.00 mm, Clona: 1.8, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 100 RAW, 50.00 mm, Clona: 1.8, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 12800
RAW, 50.00 mm, Clona: 16, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 204 800 RAW, 50.00 mm, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 100
RAW, 50.00 mm, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200 Ohnisková vzdálenost: 20.00 mm, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Holik
    Martin Holik
    05.05.2014 10:58

    Vadí mi, že je na SD, že nemá video (bohužel, občas jej využívám) a že nejkratší čas má 1/4000. Jinak bych do něj šel hned.

  • Taky..
    Taky..
    05.05.2014 11:15

    "Co ale nepotěší je nevýměnnost matnice. Jistě, vychází to z principu fungování nikoních matnic a mají to tak všechny jejich DSLR, ale zrovna u této je to škoda. Ultrajemná matnice či matnice s klínem nebo rastrem by byla fajn pro používání starých manuálních Nikkorů."

    Pokud vím, tak matnice jdou s pinzetou a trochou šikovnosti vyměnit u všech zrcadlovek Nikon včetně Df. Už teď je na trhu k mání 7 různých neoriginálních typů matnic pro Df a je otázkou času, kdy je bude mít v nabídce i Katzeye.

    "AF má na poměry FF i dobré pokrytí scény"

    Opak je pravdou. Na poměry FF i všech zrcadlovek je má hodně blízko středu (stejně jako D600 nebo D610), což znesnadňuje metodu "zakomponuj-vyber bod-zaostři-foť-zaostři-foť-...". Profesionální zrcadlovky (D3, D4, D700, D800) mají pole roztažené o něco více až ke 1/4 záběru, což už většnou stačí.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    07.05.2014 07:27

    Priznejme si, ze jsme si na digitaly zvykli. Treba jeste i kontrola prepalu v nahledu, podle ktere se da presne odhadnout nasazeni pulenych sedych filtru.Cesta zpet v tomhle formatu neni, pokud je clovek pragmatik. Presto si myslim, ze retro jako takove tu bude. Digitaly jsou uz moc dokonale. Pak to chce treba poridit si pristroj na 13x17cm. Ziskate tak jinou obrazovou kvalitu a bude to opravdove retro.Je to pak drina a zazitek dohromady.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    07.05.2014 09:48

    TakyHonza: Dobrý den, díky za komentář:) Přiznám se, že takové "pirátské" řešení jsem nehledal, jestli to jde sehnat od číňanů a přehodit, pak je to fajn:) nicméně platí, že oficiálně Nikon nic podobného nenabízí. Canon má třeba oficiální EE-S matnici pro manuální ostření atd.

    Co se pokrytí AF týče je pravda, že jsem neměl současně po ruce jiný Nikon vyšších řad pro porovnání, ale co se týče zase některých Canonů (myslím teď třeba 5DII, 6D), tam co jsem napsal platí - šířka rozptylu AF bodů je podobná, ale Df (a D600 atd.) jich má zkrátka víc a pokryje s nimi větší plochu. Nicméně co jste napsal je také pravda a asi to chtělo v článku šťastněji formulovat.

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    10.05.2014 22:27

    Recenzi chválím, neboť na rozdíl od jiných připouští, že se s tím dá fotit. S částí komentářů naopak nemohu souhlasit, neboť jsou v nich vyzdvihovány podružností a zanedbáván hlavní fakt, že tenhle strojek (na němž přívlastek "retro" je nejméně důležitý) nejspíš fotí daleko nejlíp ze všeho, co se dá koupit pod 100K.

    Za sebe tvrdím, že kdyby ten čtyřkový čip dávali do kokosového ořechu, půjdu s tím ořechem zkusit fotit. A vůbec představa, že by nikon dal do oběhu neovladatelnou zrcadlovku, mi přijde po detailních zušenostech s řadou osmi typů počínaje od prvního F po D700 prostě komická. Jiná věc je, že návyky ze systému čudlík-kolečko bude nutné nahradit jinými, ale jsem si jist, že to leckomu (vzhledem k těm výsledkům) bude stát za to.

    Podle mých sice nehlubokých, ale vlastních zkušeností jsou starosti s matnicí zbytečné, ostří se na ní dobře po celé ploše a to i v momentě, kdy už af nebere (a to už je hodně velká tma). Všechny voliče jsou včetně zámků ovladatelné v poloze u oka a samozřejmě jednou rukou (v tomto směru kolují jinde neuvěřitelné bludy).

    Poněkud vachrlatě vypadají akorát dvířka na baterku, ale optimista by se odvážil předpokladu, že úsporné dimenování je snad kompenzováno lepším materiálem. Což se uvidí a kalhoty bych zatím nestahoval.

    Za sebe jsem především rád, že stroj produkující tak kvalitní fotky spatřil světlo světa a filosofii radši nahradil praxí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram