Test fotoaparátu Sony RX10

V dnešním testu se podíváme na tak trochu jiný kompakt, řekl bych kompakt pro náročné. Sony není jediný výrobce, který podobný kompaktní fotoaparát představil, nedávno jsem testoval podobný model od Olympusu - Stylus 1, kompakt s pevnou světelností 2,8 v celém rozsahu, kterou má i dnešní testovaný fotoaparát od Sony s názvem RX-10. Z názvu je patrné, že patří do vyšší třídy Sony kompaktů, jako RX1 a RX100. Podívejme se na něj podrobněji.

Režimy expozice a vyvážení bílé

Systém měření expozice a výběr expozičních programů se nezměnil ani u nové řady ILCE fotoaparátů a tak tu najdeme základní zelenou automatiku, P – programová automatika, A – preference clony, S – preference času a M – manuál. Scénické režimy: portrét, krajina, makro, sport-akční, západ slunce, noční záběr/portrét.

Expozimetr pracuje ve 3 režimech, maticové měření, se zvýrazněným středem a bodové. Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/-3 EV v krocích po 1/3 EV. Případně je tu možnost Bracketingu. Možnosti vyvážení bílé jsou pak stejné jako u dalších typů Sony.

Nerozlučnou dvojici funkcí DRO (pro JPG i RAW) a HDR (pouze pro JPG) zde najdeme také. Tato funkce je velmi zajímavá. Omezení je snímání pouze do JPG, a také nemožnost použití pro snímky s pohybem. A jako vždy upozornění, že tyto funkce, zvláště HDR, nejsou 100% řešením na velký rozdíl světla a stínu a jejich použití je třeba si vyzkoušet a najít optimální variantu, která vám vyhovuje.

Na výběr je velké množství kreativních stylů: Portrét, Ochrana před rozmazáním pohybem, Sportovní akce, Makro, Krajina, Západ slunce, Noční scéna, Fotografování z ruky za šera, Noční portrét.

A pokud má někdo pocit že mu ještě něco ke kreativitě chybí a navíc nechce tvořit různé efekty následně u počítače, je tu nabídka mnoha obrazových efektů: Fotoaparát pro děti, Populární barvy, Posterizace, Retro, Měkký efekt High-key, Částečná dekolorizace, Monochromatický záběr s vysokým kontrastem, Měkké zaostření, HDR malování, Sytý monochromatický záběr, Miniatura, Akvarel, Ilustrace. Myslím že si každý přijde na své :). Závěrka pracuje v rozsahu 1/3200s až 30s + B. Ovšem pozor při nastavené cloně 2,8 je nejkratší čas omezen na pouhých 1/1600s.

Nabídka volby scény nabídka programů
panoráma Nabídka programů
Nabídka programů Nabídka programů
Černobílá dětský fotoaparát
HDR kresba Částečná barva

Zaostřování a režimy snímání

Základní přepínání AF/MF/DMF je na přední straně fotoaparátu. Standardní je výběr z širokého zaostřovacího pole, se zvýrazněným středem, a bodové. Standardní je i výběr z AF-S, AF-C a DMF (přímé manuální ostření po AF). V případě slabého osvětlení lze použít vestavěný blesk pro přisvětlení. Rychlost AF je přiměřená. Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série. Další možnosti nastavení snímání si lze zjistit v technické specifikaci. Funkce DMF již byla zmíněna, kromě ní můžete použít plný a budete ostřit ručně, k čemuž vám pomáhá až 17× násobné zvětšení na LCD i v hledáčku spolu s detekcí zaostřených hran.

Nabídka režimu pohonu Režim pohonu
Výběr AF bodu Výběr barvy pro detekci hran

Tak jako u předchozích typů je možné využít funkci panorama, kdy fotoaparát snímá v rychlém sledu snímky a ve výsledku vytvoří jeden snímek. Velikost snímku: běžný na šířku: 8192×1856, na výšku: 3872×2160, širokoúhlý na šířku: 12 416×1856, na výšku: 5536×2160. Výsledné fotografie se zdály dobře spojené.

Bleska a externí blesky

Vestavěný blesk pracuje v režimech: Vypnutý blesk / Automatický blesk / Doplňkový blesk / Synchronizace na 1. lamelu a na 2. lamelu / Bezdrátový. Max. dosah při nejvyšším ISO 12800: až 20,4 m. Je přítomna i možnost redukce červených očí. Také můžete použít externí blesky z nabídky Sony. Synchronizace pro blesk je 1/160s, nebo v režimu vysokorychlostní synchronizace až do 1/3200 ( s odpovídajícím bleskem). V nabídce nechybí ani bezdrátové ovládání. V tuto chvíli jsou v nabídkách obchodů 3 originální externí blesky se směrným číslem 20, 43 a 60. U ostatních případných blesků je nutné si nejprve zkontrolovat kompatibilitu s novou bleskovou paticí, případně zda je možné starší blesky připojit pomocí malé redukce.

Blesk HVL-20 Blesk HVL-43 Blesk HVL-60

Záznam videa

Snímat video lze v režimu auto i režimech PASM. Záznam lze provádět ve dvou formátech a to mp4 v rozlišení 1440×1080 s 30sn./s., nebo AVCHD. Formát AVCHD lze nastavit v 5 typech a v rozlišení full HD (1920×1080) s 25sn/s prokládané až po 60sn/s progresivní. Zkušební video si může stáhnout zde:

Video ze Sony RX10

Energie a příslušenství

Výdrž baterie (CIPA, fotografie): přibl. 340 / přibl. 170 min. (hledáček), přibl. 420 / přibl. 210 min. (LCD). Baterii není nutné pro nabíjení vyndávat, stačí pomocí USB kabelu připojit fotoaparát k přiložené nabíječce, a nebo také třeba k PC, případně jinému zdroji, který je však použitelný pro fotoaparát.

Závěr

Sony RX10 je určitě pozoruhodný fotoaparát, jeho výstupní kvalita je výborná a to spolu se špičkovým zoom objektivem Carl Zeiss s rozsahem 24–200mm a minimální clonou 2,8 v celém rozsahu je výborná kombinace. Navíc kvalita a množství šumu při vyšších ISO je také perfektní a to až do nejvyšších hodnot. Potud není co vytknout. Za toto vše se ale platí poněkud větší velikostí, srovnatelnou se střední zrcadlovkou, tudíž do kapsy ho rozhodně nestrčíte. Co si osobně myslím, že není moc povedené, je motorový zoom a jeho pomalejší rychlost. Zde by ruční zoom daleko lépe vyniknul. Stejně tak jakýsi návrat k nastavování clon kroužkem na objektivu možná nedopadl nejlépe a chtěl by trochu předělat. Poslední, tak trochu ne příjemnou věcí je současná cena, která je nastavena na 29990 Kč, což mi na kompaktní fotoaparát přijde již dost. Je mi ale také jasné, že cena u nás je vnímána jinak, než například cena v Japonsku a RX-10 rozhodně nepatří díky svým parametrům a kvalitě výstupu do základní třídy kompaktů, ale do vyšší třídy.

Testovací snímky

ohnisko: 24mm čas: 1/800, clona: 5, ISO: 2000 ohnisko: 24mm, čas: 1,10s, clona: 2.8, ISO: 800
ohnisko: 200mm, čas: 1/320, clona: 4.5, ISO: 500 ohnisko: 200mm, čas: 1/20 clona: 2.8, ISO: 500
ohnisko: 200mm, čas: 1/200, clona: 3.5, ISO: 1600

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.05.2014 20:44

    samozřejmě že je to osobní subjektivní názor, který nemusí "sedět" všem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.05.2014 20:49

    světelnost a rozsah objektivu je fajnový, tam bych neměnil, že to sebou nese nutnou velikost je bohužel daň za velkou světelnost. Rozhodně by ale tomuto přístroji slušel ruční zoom.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    08.05.2014 10:30

    každý fotoaparát má něco, já se snažím po krátké době co fotoaparáty mám na test, upozornit na možné nectnosti. Je to lepší taktika než vychvalovat jak marketingové oddělení a potom nový majitel nachází nectnosti sám doma....

  • MarMk
    MarMk
    10.05.2014 18:24

    Zdravim a dekuji za reakci, nebylo to mysleno jako kritika, pouze doplneni, co v recenzi nebylo zmineno. Uprimne ale musim rict, ze dlani leve ruky prave podpiram fotoaparat a mam tak prsty na leve a prave strane, kde vroubkovani je, nahore jsou cisla, tak by tam asi vroubky vypadaly divne.

    Ja jsem hodne uvazoval co si poridit, vzdy jsem mel kompakty nebo ultrazoomy a kdyz jsem se rozhodl pro posun do vyssi kategorie, mel jsem samozrejme na taliri prechod na zrcadlovku - dokonce mnoho kolegu mne od RX10 zrazovalo prave proto, ze bych za jeho cenu mel dobre telo i se dvema kvalitnimi objektivy. Nicmene to je presne to, co uz nechci.
    Kazdy z tech kolegu mi potvrdil, ze zrcadlovku vytahnou jedno za mesic nebo dva, ja mam RX10 v batohu kazdy den. Samozrejme nejde o vahu, ta je podobna, ale o ty objektivy. Pri foceni neresim vymenu objektivu a muzu hned fotit sirokouhle nebo si telefotem zvyraznit detail na prioritu clony, jinak ta svetelnost 2,8 je proste uzasna. Hlavne je ale uzasne video, vstup mikrofonu i vystup na sluchatka a dalsi detaily, ktere jsou u zrcadlovek opradu vyssi kategorie a tady se nebavime o 30tis. ale i s objektivy pres 50tis.

    Mozna se casem dostanu i k tem zrcadlovkam, treba ty nove SONY A7/A7R nebo na svetelnost dokonala A7S vypadaji skvele, ale je to o objektivech a uplne jinych penezich.

  • MarMk
    MarMk
    01.09.2014 17:10

    Co jsem u videa postradal byl pouze AVCHD kodek a byt to myslim necekal vubec nikdo, SONY minuly tyden vydalo firmware 2.0, kde je XAVC S kodek az do 120 snimku/sek.!

    http://esupport.sony.com/swu/9963/US

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram