Test fotoaparátu Sony RX10

V dnešním testu se podíváme na tak trochu jiný kompakt, řekl bych kompakt pro náročné. Sony není jediný výrobce, který podobný kompaktní fotoaparát představil, nedávno jsem testoval podobný model od Olympusu - Stylus 1, kompakt s pevnou světelností 2,8 v celém rozsahu, kterou má i dnešní testovaný fotoaparát od Sony s názvem RX-10. Z názvu je patrné, že patří do vyšší třídy Sony kompaktů, jako RX1 a RX100. Podívejme se na něj podrobněji.

Hledáček a LCD

Hledáček je již standardně elektronický typu XGA OLED Tru-Finder™, s vysokým rozlišením 1,44mil. bodů a zvětšením 0,7× se zobrazením 100%, s dioptrickou korekcí. Je velmi příjemný. Velký, přehledný, jasný a velmi jemný. Tím že je hledáček elektronický, vidíte, jak výsledný snímek bude vypadat, stejně tak případnou korekci expozice a hloubku ostrosti. Je tu i možnost zvětšit si kterékoliv místo až 17× pro přesné MF doplněné barevnou detekcí ostrých hran. A navíc máte možnost si v Menu nastavit, co vše chcete, aby se v hledáčku zobrazovalo. Vše, co se objevuje na LCD, je možné zobrazit i v hledáčku – grafický displej, zobrazení všech informací, prázdný displej, digitální vyrovnání, histogram, vodováha, zobrazení čtvercové nebo třetinové mřížky. V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD.

LCD je širokoúhlé, 3“ s vysokým rozlišením 1,228 mil. bodů. Opět je možné zobrazení barev a jasu upravit manuálně. Tak jako u hledáčku je možné zobrazení ve stylu: Grafický displej, Zobrazení všech informací, Prázdný displej, Úroveň, Histogram, Pro hledáček, vodováha a zobrazení mřížek. Výklopný systém vám umožňuje vyklápět LCD nahoru o 90° a dolů o cca 45°. LCD by si zcela jistě zasloužilo pořádnou antireflexní úpravu, jeho lesklý povrch není až tak vhodný. To je bohužel typické pro skoro všechny LCD od Sony. Jeho zobrazení a velikost je však dostatečné a kvalitně zobrazuje potřebné informace i fotografovaný předmět. Zobrazení informací je možné v mnoha režimech. Pokud máte nastaveno zobrazení informací „pro hledáček“, je základní zobrazení podobné jako na jiných předchozích DSLR. Další možná zobrazení jsou již spojena s živým náhledem.

Zobrazení všech informací Zobrazení funkce "pro hledáček"
Výběr funkce tlačítkem Fn Nastavení vybrané funkce

Základní výběr expozičního programu je pomocí kruhového voliče na levé straně, stejně tak i korekce expozice, která je umístěna na opačné straně přístroje. Nastavení vybraného expozičního režimu se provádí kruhovým voličem vedle tlačítka záznamu videa. Všechny další hlavní funkce jsou skryta pod tlačítkem Fn, kdy se následně přepínáte mezi nimi pomocí spodního čtyřsměrného kruhového voliče. Vyberete funkci, potvrdíte středovým tlačítkem a opět vybíráte dílčí nastavení vybrané funkce, buď 4 směry nebo kruhovým pohybem vpravo nebo vlevo. Zní to možná složitě, ale celkem je to jednoduché a rychle návykové. K tomu je tu ještě – i když jen jedno – programovatelné tlačítko C na horní straně, kterému můžete přiřadit vámi zvolenou funkci. Pro vše ostatní je tu Menu, rozdělené do 5 skupin až po 7 stranách,kdy na každé straně může být až 6 řádků s funkcemi, a některé i víceúrovňové. Což už je docela dost a fotoaparáty se tak čím dál více podobají počítačům. V následující ukázce je několik pohledů do Menu.

Základní obrazovka Menu Nastavení snímání
Nastavení mřížky Výběr zobrazení pro hledáček
Úprava funkcí Nastavení videa

V minulém testu Sony A7 jsem psal o novince, a to Wifi s možností komunikace s vaším „chytrým“ telefonem, ze kterého si můžete udělat „chytré“ dálkové ovládání pro fotoaparát a další zobrazovací zařízení, jako třeba TV. V souvislosti s tím mě také napadla otázka, jak to je s kapacitou baterie a její výdrží při zapnutém Wifi… A opět několik ukázek z Menu k Wifi.

Stejné, tradiční, je i zobrazení pro prohlížení naexponovaných snímků a videí. Zde nečekejme žádné převratné novinky, ale dosavadní klasiku: zobrazení čistého snímku, s informacemi, nebo případně s histogramem spojené s možností až 17× zvětšení. To vše je plně postačující proto, abychom zhodnotili zda je snímek povedený, či ne. Při „oddálení“ snímku se zapne zobrazení náhledů s možností nastavení více snímků. Dalším oddálením se dostaneme do kalendáře, takže máme okamžitý přehled kdy které snímky vznikly. Poměrně přehledné a jednoduché.

Zobrazení s histogramem Zobrazení s 12x zvětšením
Zobrazení náhledů Zobrazení náhledů
Zobrazení náhledů

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Feanor
    Feanor
    21.03.2014 21:23

    Děkuji autorovi za zajímavou recenzi.

    Oceňuji hlavně jeho osobní názory a také výtky k foťáku (prstenec clony, pomalost motorového zoomu, chybějící antireflexní vrstva lcd atd.)
    Osobně oceňuji že výrobce ponechal snímač v poměru stran 3:2 (ač by poměr 4:3 byl z hlediska designu objektivu méně náročný). Co jsem tak hledal na netu, tak snímač zřejmě nemá low-pass filtr.
    Světelnost 2.8 v celém rozsahu takto "dlouhého" zoomu je fantastická.
    Tělo je utěsněné proti prachu a vlhkosti, což může být pro mnoho fotografů-cestovatelů conditio sine qua non.
    Cena je podle mě přestřelená.

    Podle mě je Sony v současnosti nejvíce inovativním výrobcem foťáků na světě (což říkám jako uživatel zrcadlovek Canon). Ať už vezmeme foťáky s (kontroverzní) technologií polopropustného zrcátka, přes fullframe "kompakt" Sony RX1 s objektivem 35/2, nedávno uvedené fullframy s výměnnými objektivy A7(R) až po foťáky s jednopalcovým snímačem RX100 a nyní tedy ultrazoom RX10.

    PS autorovi:
    fajn fotka zamrzlého Konventského rybníka :-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    22.03.2014 18:36

    díky

  • MarMk
    MarMk
    03.05.2014 14:04

    Slusna recenze, jako nekolikamesicni vlastnik tohoto skveleho fotoaparatu ale nemohu s nekterymi zavery souhlasit a nektere zavery neodpovidaji tomu, kam je tento model mireny a pouhe srovnani bud s kompakty (cena) nebo se zrcadlovkami (provedeni) proste nemuze obstat, IMHO nejlepe vystihlo tento fotoaparat DPREVIEW, ktere ho oznacilo jako "Nejlepsi z obou svetu"...

    Rozumim tomu, ze pri recenzich neni dost prostoru zjistit veskere detaily a kazdy pristroj neni mozne testovat dlouhodobe, ale zrovna takovou vymazlenost, jako variabilni prepinac krouzku clony, ktery umoznuje prepinat plynulou regulaci pro zmenu hloubky ostrosti pri videu (bez cvakani) na cvakani pro zmenu clony pri foceni bez sledovani hodnoty mi pripada naprosto neprehlednutelne (na to ze je to v recenzi dvakrat zderazneno) ;-)

    Tento fotoaparat je presne to, co neni ani kompakt ani zrcadlovka, proste "Vse v jednom" se skvelym objektivem, rychlym AF, pevnou svetelnosti v sirokem i tele rezimu, vstupem i vystupem audia, nekomprimovanym video vystupem, podporou zebry, integrovanym ND filtrem apod.

    Cetl jsem rozhovor s manazerem SONY, kde vysvetloval, ze rada RX je presne o tom, udelat State-Of-Art produkt na hranici soucasnych technickych moznosti, kde nebudou oje*avat kvalitu na ukor ceny - urcite by se dalo horcikove telo udelat plastove, zrusit vystup videa ci audia, zhorsit svetelnost aby byla optika lehci a levnejsi apod., ale v tomto segmentu ma SONY modely H400 a HX400, toto je rada RX.

    Rychlost zoomu je IMHO relativni, je nesmysl chtit parametry z objektivu vyrazne drazsich nez je ten v RX10, navic takovy objektiv ani neexistuje a pokud bychom do rychlosti zapocitavali vymenu objektivu u zrcadlovky, tak je RX10 rychlejsi.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.05.2014 20:43

    ať chceme nebo nechceme, je to kompaktní fotoaparát, stylu vše v jednom, i když s velikostí zrcadlovky (nevím jestli to je výhoda, pro mne osobně ne) a hlavně s cenou středně drahé zrcadlovky. Na druhou stranu je tu špičkový výstup rovnocenný se zrcadlovkou. Nepotřebuji "cvakací clonu", ale zoubkování jen po stranách clonového kroužku a zbytek hladký mě osobně hodně vadilo, zvláště když u takto velkého těla je úchop levou rukou za objektiv vždy orientovaný ve smyslu nahoře a dole, a ne nalevo a napravo.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram