Test fotoaparátu Sony RX10

V dnešním testu se podíváme na tak trochu jiný kompakt, řekl bych kompakt pro náročné. Sony není jediný výrobce, který podobný kompaktní fotoaparát představil, nedávno jsem testoval podobný model od Olympusu - Stylus 1, kompakt s pevnou světelností 2,8 v celém rozsahu, kterou má i dnešní testovaný fotoaparát od Sony s názvem RX-10. Z názvu je patrné, že patří do vyšší třídy Sony kompaktů, jako RX1 a RX100. Podívejme se na něj podrobněji.

Hledáček a LCD

Hledáček je již standardně elektronický typu XGA OLED Tru-Finder™, s vysokým rozlišením 1,44mil. bodů a zvětšením 0,7× se zobrazením 100%, s dioptrickou korekcí. Je velmi příjemný. Velký, přehledný, jasný a velmi jemný. Tím že je hledáček elektronický, vidíte, jak výsledný snímek bude vypadat, stejně tak případnou korekci expozice a hloubku ostrosti. Je tu i možnost zvětšit si kterékoliv místo až 17× pro přesné MF doplněné barevnou detekcí ostrých hran. A navíc máte možnost si v Menu nastavit, co vše chcete, aby se v hledáčku zobrazovalo. Vše, co se objevuje na LCD, je možné zobrazit i v hledáčku – grafický displej, zobrazení všech informací, prázdný displej, digitální vyrovnání, histogram, vodováha, zobrazení čtvercové nebo třetinové mřížky. V základním nastavení je zapnuté automatické přepínání mezi hledáčkem a LCD.

LCD je širokoúhlé, 3“ s vysokým rozlišením 1,228 mil. bodů. Opět je možné zobrazení barev a jasu upravit manuálně. Tak jako u hledáčku je možné zobrazení ve stylu: Grafický displej, Zobrazení všech informací, Prázdný displej, Úroveň, Histogram, Pro hledáček, vodováha a zobrazení mřížek. Výklopný systém vám umožňuje vyklápět LCD nahoru o 90° a dolů o cca 45°. LCD by si zcela jistě zasloužilo pořádnou antireflexní úpravu, jeho lesklý povrch není až tak vhodný. To je bohužel typické pro skoro všechny LCD od Sony. Jeho zobrazení a velikost je však dostatečné a kvalitně zobrazuje potřebné informace i fotografovaný předmět. Zobrazení informací je možné v mnoha režimech. Pokud máte nastaveno zobrazení informací „pro hledáček“, je základní zobrazení podobné jako na jiných předchozích DSLR. Další možná zobrazení jsou již spojena s živým náhledem.

Zobrazení všech informací Zobrazení funkce "pro hledáček"
Výběr funkce tlačítkem Fn Nastavení vybrané funkce

Základní výběr expozičního programu je pomocí kruhového voliče na levé straně, stejně tak i korekce expozice, která je umístěna na opačné straně přístroje. Nastavení vybraného expozičního režimu se provádí kruhovým voličem vedle tlačítka záznamu videa. Všechny další hlavní funkce jsou skryta pod tlačítkem Fn, kdy se následně přepínáte mezi nimi pomocí spodního čtyřsměrného kruhového voliče. Vyberete funkci, potvrdíte středovým tlačítkem a opět vybíráte dílčí nastavení vybrané funkce, buď 4 směry nebo kruhovým pohybem vpravo nebo vlevo. Zní to možná složitě, ale celkem je to jednoduché a rychle návykové. K tomu je tu ještě – i když jen jedno – programovatelné tlačítko C na horní straně, kterému můžete přiřadit vámi zvolenou funkci. Pro vše ostatní je tu Menu, rozdělené do 5 skupin až po 7 stranách,kdy na každé straně může být až 6 řádků s funkcemi, a některé i víceúrovňové. Což už je docela dost a fotoaparáty se tak čím dál více podobají počítačům. V následující ukázce je několik pohledů do Menu.

Základní obrazovka Menu Nastavení snímání
Nastavení mřížky Výběr zobrazení pro hledáček
Úprava funkcí Nastavení videa

V minulém testu Sony A7 jsem psal o novince, a to Wifi s možností komunikace s vaším „chytrým“ telefonem, ze kterého si můžete udělat „chytré“ dálkové ovládání pro fotoaparát a další zobrazovací zařízení, jako třeba TV. V souvislosti s tím mě také napadla otázka, jak to je s kapacitou baterie a její výdrží při zapnutém Wifi… A opět několik ukázek z Menu k Wifi.

Stejné, tradiční, je i zobrazení pro prohlížení naexponovaných snímků a videí. Zde nečekejme žádné převratné novinky, ale dosavadní klasiku: zobrazení čistého snímku, s informacemi, nebo případně s histogramem spojené s možností až 17× zvětšení. To vše je plně postačující proto, abychom zhodnotili zda je snímek povedený, či ne. Při „oddálení“ snímku se zapne zobrazení náhledů s možností nastavení více snímků. Dalším oddálením se dostaneme do kalendáře, takže máme okamžitý přehled kdy které snímky vznikly. Poměrně přehledné a jednoduché.

Zobrazení s histogramem Zobrazení s 12x zvětšením
Zobrazení náhledů Zobrazení náhledů
Zobrazení náhledů

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.05.2014 20:44

    samozřejmě že je to osobní subjektivní názor, který nemusí "sedět" všem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    07.05.2014 20:49

    světelnost a rozsah objektivu je fajnový, tam bych neměnil, že to sebou nese nutnou velikost je bohužel daň za velkou světelnost. Rozhodně by ale tomuto přístroji slušel ruční zoom.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    08.05.2014 10:30

    každý fotoaparát má něco, já se snažím po krátké době co fotoaparáty mám na test, upozornit na možné nectnosti. Je to lepší taktika než vychvalovat jak marketingové oddělení a potom nový majitel nachází nectnosti sám doma....

  • MarMk
    MarMk
    10.05.2014 18:24

    Zdravim a dekuji za reakci, nebylo to mysleno jako kritika, pouze doplneni, co v recenzi nebylo zmineno. Uprimne ale musim rict, ze dlani leve ruky prave podpiram fotoaparat a mam tak prsty na leve a prave strane, kde vroubkovani je, nahore jsou cisla, tak by tam asi vroubky vypadaly divne.

    Ja jsem hodne uvazoval co si poridit, vzdy jsem mel kompakty nebo ultrazoomy a kdyz jsem se rozhodl pro posun do vyssi kategorie, mel jsem samozrejme na taliri prechod na zrcadlovku - dokonce mnoho kolegu mne od RX10 zrazovalo prave proto, ze bych za jeho cenu mel dobre telo i se dvema kvalitnimi objektivy. Nicmene to je presne to, co uz nechci.
    Kazdy z tech kolegu mi potvrdil, ze zrcadlovku vytahnou jedno za mesic nebo dva, ja mam RX10 v batohu kazdy den. Samozrejme nejde o vahu, ta je podobna, ale o ty objektivy. Pri foceni neresim vymenu objektivu a muzu hned fotit sirokouhle nebo si telefotem zvyraznit detail na prioritu clony, jinak ta svetelnost 2,8 je proste uzasna. Hlavne je ale uzasne video, vstup mikrofonu i vystup na sluchatka a dalsi detaily, ktere jsou u zrcadlovek opradu vyssi kategorie a tady se nebavime o 30tis. ale i s objektivy pres 50tis.

    Mozna se casem dostanu i k tem zrcadlovkam, treba ty nove SONY A7/A7R nebo na svetelnost dokonala A7S vypadaji skvele, ale je to o objektivech a uplne jinych penezich.

  • MarMk
    MarMk
    01.09.2014 17:10

    Co jsem u videa postradal byl pouze AVCHD kodek a byt to myslim necekal vubec nikdo, SONY minuly tyden vydalo firmware 2.0, kde je XAVC S kodek az do 120 snimku/sek.!

    http://esupport.sony.com/swu/9963/US

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram