Zpracování tématu "Luminografie"

Lednové téma oblíbeného seriálu "Okem profesionála" mělo název "Luminografie". Tentokrát bylo hodně složité najít vítěze. V článku najdete zhodnocení došlých fotografií od profesionálního fotografa Kamila Vargy.

Tato dvojice fotografií představuje asi nejjednodušší přístup při kreslení světelných stop aktivním aktérem. Výsledek v těchto ukázkách ale bohužel vizuálně nijak neohromí, ani nenadchne. I když u první se hlavně díky názvu dá konstatovat, že jde spíše o konceptuální řešení. Tedy světelný záznam pohybu.

Pramen života Luminografie

U těchto dvou fotografií je výsledek zajímavější. Fotografie vlevo hlavně svým pokusem lineárně definovat prostorovou kouli. A to se zajímavou barevností. Zejména pak ale nasvícením země a cesty na ní, čímž fotografie dostala nejen hloubku prostoru ale i obsahovou rovinu – cesta je známý symbol. Druhá je efektním výsledkem práce žongléra s loučemi, zůstává však na rozhraní mezi dvěma přístupy. Pokud měl být záměrem výtvarný výsledek malby, viditelnost aktéra malby je rušivá a tedy na závadu. Ta se odstraňuje především tak, že žonglér je oblečený do tmavého oděvu a tedy neodráží příliš světla. Pokud však měl být výsledkem reportážní snímek, aktér by měl být naopak vidět více. Ideálně i se svým publikem.

Luminografie Steel Sun

Trochu divočejší využití pyrotechniky předvádějí tyto dva snímky. Nedá se jim vytknout kompoziční neznalost ani možné obsahové výklady. První je jakýmsi světelným pomníkem člověka. Druhý by se dal snad interpretovat nějakým ezoterickým výkladem. Nicméně svou pyrotechnickou bombastičností na mě působí poněkud samoúčelně a formalisticky – a spíš než užívat si estetických zážitků mám nutkání volat požárníky.

Srdeční záležitost Odraz

I když se to na první pohled nezdá, tyto dvě fotografie mají podobné výrazové prvky. Výrazná kresba, barevná monochromatičnost i poměrně jasná výpověď. Srdce vlevo je zajímavou kombinací výrazné kresby s efektní červenou podmalbou v pozadí. Vzhledem k nedávno aktuálnímu svátku je tato fotografie vhodná třeba jako valentýnské přání.

Vpravo máme zajímavou světelnou konturu těla s méně výrazným ale vzhůru nohama otočeným „odrazem“. Možných psychologických nebo esoterických výkladů obsahu se nabízejí spousty. Fotografii by možná pomohlo oříznutí zbytečných tmavých ploch po stranách. Třeba do elegantního čtvercového formátu.

Lumi 013+

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram