Fotografování na Islandu: Vodopády

V jednom z minulých článku jsme si mohli udělat virtuální výlet k ledovcové laguně Jökullsárlón Jokulsárlón, Island: fotografování ledovců. Bez pochyb je to jedno z islandských fotografických “must shot”. Avšak Island, Ostrov Ledový, nabízí hledáčku fotoaparátu ještě další zajímavá a krásná místa...

Vodopády (téměř) kam se podíváte

Každý, kdo alespoň jednou navštíví Island, zcela určitě zamíří do tzv. Zlatého trojúhelníku. A jedním z pomyslných vrcholů je i Zlatý vodopád, Gullfoss. Ještě než se k němu dostaneme, zastavme se u prvního, Reykjavíku nejbližšího, vrcholu trojúhelníka. Ten nás zavede do národního parku Pingvellir u východního břehu největšího islandského jezera Pingvallavatn. V národním parku se nachází místo velmi úzce spjaté s historií celého ostrova. Roku 930 zde byl vyhlášen nejstarší parlament světa známý dnes pod názvem Althing (AlÞing). Nedaleko sněmovních plání, poněkud skrytě před zraky fotografů, padá přes hranu trhliny v zemské kůře říčka Oxará a vytváří nádherný vodopád Oxárafoss.

Vodopád Oxaráfoss

Canon 5DMkII, EF 24–70mmf /2.8L USM, f=24mm, clona 14, ISO 200, čas 13s, ND400 filtr

Ze sněmovních plání se vydejme po silnici směrem na východ, kde asi po hodině jízdy mineme Gejzír a zastavíme se až u hřmících vod řeky Hvítá – u vodopádu Gullfoss. Ten je znám také pod názvem Zlatý vodopád a nebýt téměř osobní oběti Sigríður Tómasdóttir měli bychom tu dnes místo něho hydroelektrárnu. To se naštěstí nestalo a my se můžeme obdivovat krásnému dvoustupňovému vodopádu. Řeka Hvítá tu tvoří nejdříve sérii malých vodopádů, téměř by se chtělo napsat peřejí, aby pak padala do úzkého kaňonu z výšky více jak 30 metrů. Téměř všudy přítomné jemné kapičky vody nutí fotografy neustále otírat objektivy. Stejně jako u předcho\ího vodopádu i zde se lze dostat velmi blízko. Vzhledem k neustálému větru a vodní tříšti tu fotografování téměř hraničí se sprchováním ;-)

Zlatý vodopád Gullfoss

Canon 5DMkII,24–70mm f/2.8L, f=24mm, clona 11, čas 1/45s, ISO 200

Gullfoss

Snímek vpravo Canon 5DMkII,100–400mm f/4.5–5.6L,f=400mm,clona 11, čas 1/250s, ISO 200

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram