Olympus E-M10 – třetí reprezentant řady OM-D

Olympus E-M10 je nová digitální bezzrcadlovka modelové řady OM-D s tělem z hořčíkové slitiny a v retrodesignu. Ve srovnání se svými modelovými bratry E-M5 a E-M1 přináší některá vylepšení a především nižší cenu.

Novinka firmy Olympus, fotoaparát E-M10, který firma právě dnes uvádí na trh, je 16ti megapixelový fotoaparát s CMOS čipem formátu 4:3 a citlivostí ISO 100 – 25 600. LCD hledáček nabízí 1,44 miliony bodů a je možno využít až 81 ostřících bodů. Díky závěrce převzaté z modelu E-M1 lze fotit rychlostí až 8 obrázků za vteřinu, nejkratší čas závěrky je pak 1/4000 vteřiny. Zadní výklopný a dotykový LCD display umožňuje snadné ovládání a má 1,04 miliony bodů. Fotoaparát je možno díky Wi-Fi propojit a ovládat pomocí chytrých mobilních zařízení, je vybaven tříosým stabilizátorem a vestavěným bleskem.

Olympus E-M10 s vestavěným bleskem
Olympus E-M10  výklopný displej

První z modelů OM-D řady, E-M5, si v době svého vydání získal mnoho příznivců a stal se vítězem mnoha testů a srovnání. Bylo to díky kombinaci vynikající kvality fotografií na formátu 4:3 spojenou s možnostmi zrcadlovky v kompaktním provedení.

Olympus E-M10 pohled zhora

Novinka Olympus E-M10, kterou právě dnes firma Olympus uvádí na trh, nabízí téměř vše, co nabízí E-M5, ovšem za mnohem nižší cenu. Zatímco tělo E-M5 lze pořídit za cenu od 23 000 Kč, u nové E-M10 by měla být cena téměř o třetinu nižší.

Srovnaní velikosti E-M10 se zrcadlovkou

Ve srovnání s E-M5 nabízí však vylepšený zadní LCD display, díky kterému je možné snadné a především rychlé ovládání. Stahování fotografií a ovládání fotoaparátu na dálku je možné pomocí chytrých mobilních zařízení a vestavěné Wi-Fi. Závěrka je převzatá z modelu E-M1 s nejkratším časem 1/4000 vteřiny. Mnozí také ocení vestavěný blesk.

K fotoaparátu bude v základní kitové verzi nabízen objektiv m.Zuiko 14–42 mm / f 3,5–5,6 EZ. Výhodou tohoto tzv. pancake objektivu jsou rozměry, které jsou v kombinaci s fotoaparátem téměř kompaktní. Tento dojem navíc umocňuje krytka objektivu, která se po vzoru kompaktů sama otevírá. Malou vadou na kráse tohoto objektivu je pouze elektronický zoom.

Olympus E-M10 v ruce

Olympus však dále nabízí množství dalších objektivů. Navíc je díky redukci možné použít i objektivy, pro tuto řadu původně neurčené.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram