Test fotoaparátu Fujifilm X-M1

Fujifilm obohatil trh o další model. Je jím Fujifilm X-M1. Jde o zástupce stále populárnější řady bezzrcadlovek, které mají své nesporné výhody, ale také nevýhody. Jak dopadl v redakčním testu, se dočtete v následujícím článku.

Mezi bezzrcadlovky se zařadil další model Fujifilmu. Je jím Fujifilm X-M1.

Fujifilm X-M1 Fujifilm X-M1

U Fujifilmu to není zdaleka první bezzrcadlovka. Mezi našimi recenzemi najdete

Fujifilm X-E2
FujiFilm X-Pro1

Základní vlastnosti

velikost /hmotnost cca 117mm x 67mm x 39mm/ cca 330 g (včetně baterie)
velikost čipu/rozlišení 23.6 mm x 15.6 mm (APS-C) X-Trans CMOS, 16,5 MPx
rozsah citlivosti ISO 100–25 600
bajonet objektivu FUJIFILM X mount
LCD 3“, TFT LCD, 920 kpx, výklopný
formát dat RAW/jpg/MOV
cena za set s objektivem XC16–50mmF3.5–5.6 OIS (leden 2014) 20 990,–

Fujifilm X-M1 je tak trošku v retro stylu. Proč „tak trošku“ ? Stačí se pořádně podívat po ovládacích prvcích a retro je to tam.

Horní strana

Ovládání, ergonomie

Od tvaru typu „cihla“ velkou ergonomii nečekejte. Pod palec pravé ruky se vešla gumová ploška, která umožňuje bezpečnější držení. V přední části je zřetelný grip. Levou ruku prostě někam dáte.

Dolní strana Zadní strana

Na horní straně vedle patice pro blesk najdeme základní ovládací prvky. Přepínač pro zapnutí fotoaparátu je mírně menší, než mi vyhovovalo – pro zapnutí jsem musel vyvinout relativně velkou sílu. Spoušť je citlivá přesně tak, jak bych čekal. To znamená, že fungovala zcela bezchybně, odpor byl v obou pozicích „akorát“. Na hlavním otočném voliči najdeme 11 pozic – režimů (to už není retro). P,S,A,M, C (uživatelský), portrét, krajina, sport, SP (scénické režimy), Adv. (rozšířené filtry), Auto a režim SR+ (rozezná 58 režimů a jeden z nich zvolí). Lze říci, že jde o „klasické“ režimy dostupné na fotoaparátech Fujifilm.

Mohutný otočný volič v rohu slouží ke změně nastavovaných hodnot. Obvykle pro kompenzaci expozice. Pak najdeme již jen tlačítko Fn s definovatelnou vlastností (nastavuje se v Menu). Z množství režimů je zřejmé, že cílová skupin bude nejširší fotografická veřejnost. Jako druhý aparát k zrcadlovce bych spíše volil nějaký vyšší model.

Na zadní straně je poněkud netradičně druhý otočný volič – je totiž rovnoběžně se stěnou a na jeho ovládání je třeba si zvyknout. Pravé straně dominuje systém voličů, jejichž umístění a funkce odpovídají zažitým zvyklostem.

S vyklopeným bleskem Externí blesk EF-20

Jedním z tlačítek volíme druh ostření – manuální a automatické (více typů). V režimu manuálního ostření lze na LCD zvýraznit kontrast zaostřeného objektu. Nikde jsem však nenašel možnost zobrazit výřez a podle něj posuzovat správnost zaostření. LCD ukazuje pouze zaostřenou vzdálenost a hloubku ostrosti. A to je škoda. Většinu důležitých nastavení najdeme pod tlačítkem Q. Přesto tam nenajdeme například typ měření expozice. Zde pomůže její umístění na Fn tlačítko.

Q menu

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram