Fotografování krajiny: jezero Tso Moriri, Ladak

Ladak je oblast indického státu Džammú a Kašmír mezi pohořími Karákoram a Himálaj. Článek je zaměřen na fotografování krajiny, kde se ve stovkách kilometrů vysokohorské pustiny občas zrcadlí tyrkysově modré jezero. Zdejší krajina vyvolává pro její opuštěnost potřebu meditace. Náhorní plošina u hranice Tibetu kolem jezera Tso Moriri vás šokuje drsností přírodních podmínek.

Tibet je jakýmsi duchovním srdcem Asie. Na této obrovské náhorní plošině pramení většina velkých asijských řek, které nabírají sílu díky rozlehlým místním ledovcům. Tibet je dnes pod kontrolou Číny, kde je svobodné cestování obtížné. Existuje však několik menších oblastí těsně za hranicemi, které jsou prakticky shodné krajinou, kulturou, náboženstvím i způsobem života. Z Tibetu sem přešli Changpové i s dobytkem. Právě v oblasti ve východním Ladaku, který je součástí Indie, můžete poznat zemi tibetských nomádů ženoucích po pustých pláních stáda jaků či kašmírských koz nebo obrovská ledovcová jezera navlas podobná těm tibetským.

Jezero Tso Moriri se nachází ve výšce 4550m. Na délku má 19km a v nejširším místě přes 3km. Toto původem ledovcové jezero bylo v minulosti mnohem větší a mělo i přirozený odtok, který ale zanikl. Proto se v současné době voda jezera stále více zasoluje. Jezero se nachází přibližně 250km od Leh, hlavního města Ladaku v indické provincii Jammu&Kašmír. Oblast je přístupná v letním období terénním automobilem. Vzhledem k blízkosti hranice s Tibetem potřebujete pro cestu zvláštní povolení, které je kontrolováno.

Přiložené fotografie jsem pořídil na Fotoexpedici Indie – Ladak 2012 a 2013 s FotoIn­stitut.cz.

Policejní stanice u jezera Tso Moriri, východní Ladak

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 16–35mm f/2,8 L USM, ohnisková vzdálenost 28mm, ISO 320, clona f11, 1/640s

Panorama jezera Tso Moriri od kláštera v Korzoku

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 24–70mm f/2,8 L USM, ohnisková vzdálenost 70mm, ISO 320, clona f11, 1/640s, panorama složené ze 6 snímků

Abych zachytil jezero v celé délce, vychází z toho tzv. „nudle“. To většinou není moc praktický formát, ale na druhou stranu je vidět, jak je jezero rozlehlé.

Moc rád fotografuji krajiny na hranicích světla a stínu. Vždy čekám na ten správný zlomový okamžik z hlediska geometrie. Fascinuje mne fakt, že se tento okamžik nikdy znovu nezopakuje a fotka se tak stává jedinečnou.

Gompa na břehu jezera Tso Moriri, východní Ladak

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 70–200mm f/2,8 L IS USM, ohnisková vzdálenost 200mm, ISO 400, clona f9, 1/1000s

Bělostné štíty za jezerem se již nacházejí v čínském Tibetu. Vyrazili jsme je fotografovat jak při posledním světle večer, tak i při prvním světle ráno.

Masiv šestitisícovky Shilla, JV od jezera Tso Moriri, před západem Slunce

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 70–200mm f/2,8 L IS USM, ohnisková vzdálenost 200mm, ISO 100, clona f8, 1/100s

Masiv šestitisícovky Shilla, JV od jezera Tso Moriri v ranním světle

Canon EOS 5D Mark II, objektiv Canon 70–200mm f/2,8 L IS USM, ohnisková vzdálenost 200mm, ISO 100, clona f8, 1/100s

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    20.01.2014 16:23

    Pěkný článek. Byl jsem tam v roce 2008, tehdy byly hory směrem do Tibetu úplně bílé. Přišli jsme tam pěšky směrem od Tso-Kar, po několika dnech treku ze silnice na Manali. PL

  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    20.01.2014 19:36

    Úžasné fotky jak z jiného světa! Díky.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    20.01.2014 21:36

    To: Petr
    Škoda, že to nelze vzít podél jezera dál až do Tibetu. Jinak na jezeře Tso Kar jsem loni narazili na jeřáby.Mám na to nachystaný článeček. Chystáme se tam letos znovu. Určitě zase budou nová překvapení.Tso Kar má velmi zajímavá slaniska, která při prvním světle musí být úžasná. Himálaj je nekonečný příběh...

  • Taky..
    Taky..
    21.01.2014 13:15

    "Takovýchto opuštěných míst s křehkou ale dosud divokou přírodou bude dále ubývat. Je to smutný příběh, ale moc optimista v tomto smyslu nejsem."

    ...a proto tam uděláme komerční fotografický zájezd, abychom tento vývoj ještě urychlili, a pak si falešně povzdechneme nad osudem tamní křehké krajiny...
    Jinak vcelku nudné fotečky, které jen kopírují osvědčená cestovatelská klišé.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram